Din långsiktiga plan #prepperSE

Allt för ofta handlar prepping om vad som kan göras i närtid. Särskilt för de som precis börjat bygga upp sin personliga krisberedskap, och det är inget konstigt. Det finns så mycket att göra nu på en gång som snabbt ger effekt. Det gäller även den luttrade preppern. Att köpa 10 kg ris, konserver, vattendunkar, en sovsäck eller vad det nu kan vara som saknas, är snabba lösningar för att öka sin resiliens. Det är bra.

Först måste vi åter igen prata lite definitioner. Med ”långsiktig plan” kan man ju syfta till både hur man tänkt klara sig under en lång tidsperiod eller vad man tänker göra för att förbättra sin krisberedskap i framtiden. I detta inlägg syftar jag till den senare definitionen. Så, hur ser din långsiktiga plan ut? Vad har du för planer för din prepping om ett år, två år eller fem år? Vad vill du uppnå? Vad är målet?

Det är viktigt att ha tydliga mål. På så sätt kan man jobba metodiskt mot detta. Risken är annars att man planlöst köper på sig saker utan att allting hänger ihop. Ponera att du sätter upp ett mål som säger att ”om ett år ska jag ha en krisberedskap som räcker två månader för min familj”. Då vet du exakt vad du behöver. Du vet att du behöver lagerhålla så mycket vatten, så mycket kalorier, så mycket bränsle, så mycket mediciner etc. Utan en tydlig målsättning är risken stor att exempelvis matförrådet växer men inte bränslet. Man får en obalans.

Långsiktiga mål behöver så klart inte vara relaterat till storleken på dina förråd. Det kan lika väl vara att man ska ta jägarexamen, betala av lån, spara ihop till något lite dyrare (solceller, en BOL, en BOV), lära sig odla eller något annat tidskrävande. Givetvis utesluter det ena inte det andra. Min poäng är att det underlättar att ha dessa mål klarlagda för sig själv och andra inblandade i förberedelserna.

För att konkretisera kan jag använda mig själv som exempel. Som vanligt gäller detta enbart min egen situation, din situation är så klart annorlunda. Ett av mina långsiktiga mål är ju allmänt känt eftersom jag skriver om det mest hela tiden, och det är att flytta upp till BOL Norr. Detta ligger 2,5-4 år framåt i tiden. Samtidigt har jag andra mål som jag vill uppnå innan dess. Jag ska:

 • minska värmeförlusten vid fönstren i BOL Norr genom att sätta dig innerfönster

  Ett skåp av många...
  Ett skåp av många…
 • bygga ett hönshus
 • spara ihop till en riktigt batteribank
 • få tag på mer möbler till BOL Norr
 • fylla vedboden med ved (ca 20 kbm)
 • bygga ytterligare ett sätt att förvara ved på
 • bibehålla nuvarande förråd genom rotering

På ännu längre sikt (mer än 4 år framåt) finns följande:

 • lära mig bereda skinn
 • bygga stallar för getter eller får
 • lära mig jaga med fällor
 • få upp ordentliga odlingar
 • bygga en jordkällare
 • skaffa en gårdsbil

Sedan finns givetvis mer. Men detta är de konkreta målen jag har satt upp. Alla målen bedömer jag vara nåbara och rimliga. Vissa mål kräver förarbete i olika former. Exempelvis måste mark röjas och beredas för att bygga ett hönshus.

Man får heller inte vara rädd för att revidera sina långsiktiga mål beroende på vad som kan tänkas dyka upp på resans gång. Ett mål får aldrig vara orubbligt. Mycket kan hända som ställer allt på ända. Kanske blir man sjuk, arbetslös, separerar, får barn eller vad det nu kan vara.

Sammanfattningsvis; SHTF kan hända i morgon, om 10 år eller aldrig. Ha en plan för alla situationer och tidshorisonter. Fastna inte med allt fokus på närtid. Ställ alltid frågan ”…och sedan då?”.

11 reaktioner till “Din långsiktiga plan #prepperSE

 1. Jag kan rekommendera dig ( tipsa) att du gör en SWOT analys.
  Det är en enkel analys av dig själv och dina egenskaper som du gör på en bit papper.
  Där listar du dina styrkor,svagheter,hot och möjligheter och genom detta SWOT test
  lägger du enkelt upp en plan för att förbättra/finna mål för din prepping.
  Har testat själv och det är gratis.
  Du kan läsa mer här:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/SWOT-analys
  http://www.mallar.eu/swot-analys-mall/
  Än en gång,tack för en underbar blogg !

 2. Skriv ut tips, ritningar, recept osv på papper och sätt i en pärm. Ha verktyg, cement, tegelsten (att bygga utomhusugn mm) hemma. Tänk på vad som behövs och hur du utvinner det – socker (från björkar), olja (manuell oljepress), köttbearbetning (manuell köttkvarn) osv. Salt? Nån som har bra ideer där?
  Ha koll på din BOL. Vad finns där? Vi bor på landet med stora drivhus runtomkring (kommersiell salldsodling, inte våra dock). Där kan man kanske ha höns, odla värmekrävande grönsaker? Kartor, vattendrag. Taggtråd att spärra vägen (sorry…).
  Jag samlar nog mest kunskap. Har inga direkt mål på det viset. Eftersom vi bor i vår BOL, så har vi ju ganska bra koll på många saker. Förutom att min man tycker jag är aningen knäpp i huvudet som tänker såhär. Jag smygpreppar.

   1. Berra – man köper lite extra konserver och stoppar in i skåp här o där. Köper saker till köket som kan användas både på induktion och i en öppen spis (järn). Samlar information. Sparar på tomma emballage av olika slag ute i garage och verkstäder. Smyger sakta in information om kriser och vad som kan hända…

 3. Lite roande att vi har närapå perfekt matchning på skåpinnehåll 🙂
  För min nyfikenhet, på ett ungefär, hur många motsvarande skåp har du och hur många månader x personer har du tagit höjd för?

  1. Jag skulle gissa på att det är ungefär 3-4 liknande skåp med konserver och lite annat. Sedan har jag alla torrvaror förvarade på annat sätt. Just nu har jag nog mat för två personer i 6 månader om vi äter 2500 kcal per dag.

   1. Tack för svaret!
    Har du möjligen hittat ngn bra metod att hålla reda på rotationsdatum och totalt näringsinnehåll/dagar-till-tomt?
    Personligen harvar jag på manuellt med papper+penna+tålamod, ganska driftsäkert men… så om du vet om tex ngn metod, bra app eller excel-ark, och som går att dumpa på printer från, så tar jag gärna det tipset.
    Ett allmänt tips för den intresserade är att kolla upp Virkon, ett mycket bra komplement till Klorin som desinfektionsmedel, som dessutom går att använda nära livsmedel utan att man tar ihjäl sig…
    https://www.apoteket.se/produkt/virkon-2-x-5-x-10-g-110854/

    1. Jag har ingen riktigt bra metod. Håller koll på mängder och kcal i ett kalkylark. Det jag gör är att jag alltid ser till att ha de äldsta varorna längs fram i skåpen/hyllorna så att jag vet att det är de jag ska ta först.

 4. Vedeldad bastu med möjlighet att tvätta kläder i en bykgryta står högst upp på min lista. Renligheten får inte glömmas bort. Vedeldade bykgrytor kan vara svåra att komma över. Därför ska man leta upp övergivna torp och liknande. Där kan finnas riktiga fynd.

 5. Du är en av de få inom prepping jag har sett som tänker både långsiktigt och praktiskt.
  Inte bara köper en del stearinljus och konserver, men förbereder sig för tiden efter det!
  Det gör dig, enligt mig, till en seriöst källa för kunskap och möjligtvis diskussionspartner. Bra jobbat!
  Vi är faktiskt på samma väg och har kommit ungefär lika långt…..

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑