Elektricitet, om vi nu måste

Jag vet att det finns ett stort intresse kring att kunna försörja sig med egen el vid ett längre strömavbrott eller ett SHTF-scenario. Själv har jag gjort en hel del research kring detta under en längre tid och tack vare att jag inte på något sätt är elektriker eller ens har några större kunskaper i ämnet el och ellära har det tagit ganska lång tid. Dock har jag nu kommit så pass långt att jag kan göra några konstateranden för min egen del. Först vill jag dela med mig av mina egna tankar och hur jag personligen resonerar kring detta. Som vanligt är det anpassat efter min situation och mina behov.

Först ska man nog börja med att ställa sig frågan om hur viktigt elektricitet är för din överlevnad. Innan du svarar jätteviktig, oumbärlig eller livsviktig vill jag att du stannar upp och verkligen tänker till. Har du en dialysmaskin som kräver el? Eller en respirator?

Den andra frågan du bör ställa dig är vad du förväntar dig driva med din elektricitet. Tänker man sig att ladda sin mobiltelefon eller kanske ha några lampor tända kommer det fungera alldeles utmärkt. Tror du att du kan köra på som vanligt med kylar, frysar, spis och luftvärmepump behöver du verkligen sätta dig ner och fundera ett varv till.

Den tredje och sista frågan du bör ställa dig är har jag investerat i allt annat enligt min plan att jag kan avvara pengar till elförsörjning och elproduktion? Har du skydd, värme, vatten, mat, mediciner etc för den period du tänker dig ett avbrott? Detta är troligtvis viktigare än att kunna ha elektricitet.

Anledningen till att jag själv är skeptisk är mångfacetterad. Ett av skälen är att nästan hur du vänder och vrider på det så kommer din elproduktion att vara begränsad och ändlig. Nej, solceller är inte en oändlig resurs. Nej, det är inte en vindsnurra heller. Så, du kommer under en mer eller mindre begränsad tid att kunna försörja dig med en viss mängd elektricitet (oavsett vad den ska användas till). Du kanske använder den till att ladda mobiltelefoner, lyssna på radio eller kommunicera via kortvågsradio. Frågan jag ställer mig själv är om det är värt pengarna och mödan. Själv skulle jag hellre investera i en gjutgärnsspis än i ett par batterier, spänningsomvandlare och ett dieselaggregat. Men det är ju bara hur jag personligen ser det.

Hur gör man då, rent praktiskt, om man verkligen vill ha elektricitet? Egentligen är det väldigt enkelt. Du behöver någonting att lagra din elektricitet i. För ändamålet finns som tur är batterier av olika sorter; bilbatterier, båtbatterier, GC2 (golfbil) batterier etc. Dessa går att seriekoppla för utökad kapacitet. För att ladda dina batterier kan du ta till olika metoder. Här finns allt från solceller, vindsnurror till dieselaggregat. Kan de leverera 12 volt kan de i princip kopplas på direkt på det första batteriet och ladda hela kedjan. På det sista batteriet behöver du sedan koppla på en spänningsomvandlare som kan omvandla 12 volt till 220 volt så att du kan koppla på en förgreningssladd och börja använda dina vanliga elektriska apparater.

Allt ovan är inga som helst konstiga saker och går i princip att köpa i vilket välsorterat hobbyvaruhus som helst. Kostnaden varierar givetvis beroende på hur många batterier du ska använda, vilken effekt på spänningsomvandlaren du ska ha och på hur du tänkte ladda dina batterier.

Det finns dock ett sätt som egentligen bara kräver en spänningsomvandlare för att kunna ge försörja sig med begränsad elektricitet vid i alla fall ett kortare avbrott. Har du en bil har du både batteri och sätt att ladda det. Allt du behöver då är en spänningsomvandlare som du kan sätta i bilens cigarettuttag. Har du bara drivmedel i bilen kan den stå på tomgång och försörja dig med elektricitet. Nu kan du få ut ca 200-300 W vilket räcker gott till att ladda ett par mobiler och kanske ha några LED-lampor tända. Sedan sätter egentligen bara ditt lager av drivmedel gränsen för hur länge du kan försörja dig med elektricitet. Detta är ett billigt och enkelt sätt att lätt och snabbt får tillgång till lite elektricitet vid en nödsituation och det kanske räcker istället för att investera tusentals kronor i batterier och dyra spänningsomvandlare.

Som avslutande ord vill jag för sakens skull påpeka att jag själv inte testat något av de ovan nämnda i praktiken. Allt är teori och väljer du att ge dig på detta gör du det på eget ansvar. Och ja, självklart kan du säkert hitta lösningar som är både bättre, effektivare och billigare. Själv har jag inte intresse nog att lägga ner massor med pengar och tid på att experimentera med elförsörjning. Eventuellt ska jag investera i en liten spänningsomvandlare som kan kopplas på bilen. Men det ligger långt ner på min lista över saker att skaffa.

Nu ska jag gå och mata kaninen, som inte kräver elektricitet.

3 reaktioner till “Elektricitet, om vi nu måste

  1. För det mkt begränsade behovet är BioLite ett alternativ. Jag har deras Camping stove som både värmer maten och laddar mobilen. Dessutom mkt bra med pinnar som bränsle som ju oftast finns i överflöd. Fungerar bra men laddningen tar tid. Deras Basecamp unit med ledlampor ger lite mer kräm och verkar som ett bra alternativ för lite större matlagning. / Mats

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑