Småskalig köttproduktion – kaniner

För alla som tycker det låter kallt och elakt att döda små söta kaniner tycker jag att ni genast navigerar från denna sida.

Alla kan inte bo på landet och ha en storskalig djurhållning. Men om man som jag bor i villa med en trädgård går det utmärkt att ha en småskalig djurhållning. Efter mycket klurande och funderande har min sambo bestämt sig för att skaffa kaniner och föda upp. Anledningen är primärt som hundmat då hela flocken BARF:ar. Självklart kommer hundarna att få variation på köttet och inte bara kanin, men det är ett bra och billigt sätt att se till att de får kött som man vet hur det hanterats och att det är utan antibiotika och annat otyg. Sekundärt kommer även kaninerna att fungera som människoföda, framförallt vid en långvarig krissituation (SHTF) .

Nu har vi införskaffat bur och hage samt en kanin som råkade följa med buren. Den kommer att vara vår testkanin och vi ska se lite hur allt fungerar. Sedan kommer han att slaktas och bli till hundmat innan vi införskaffar våra avelsdjur. Planen är sedan att ta en eller två kullar per år som går till slakt. Under tiden ska vi också försöka lära oss att ta hand om pälsen så att ingenting går till spillo.

Jag lovar komma med en längre och mer detaljerad postning om raser, lärdomar, misstag, lite bilder och så vidare när vi kommer lite längre. Planen är i en förlängning, och om detta faller väl ut, att skaffa värphöns som fas två.

9 reaktioner till “Småskalig köttproduktion – kaniner

 1. Detta är mycket intressant. Köpte tjugo kycklingar för många år sedan och slaktade med förlust tack vare att maten var så dyr. Men med lösgående kaniner bör det bli skillnad om man matar med gräs.

  1. Planen är att kaninerna ska äta en blandning av gräs, hö och pellets. Priset är egentligen inte det viktigaste även om det spelar in det också. För mig är det viktigare att ha tillgång till en eller fler förnybara proteinkällor.

 2. Så kan du väl inte göra. Det är slöseri att ge hundar kanin, mycket bättre att du tillagar och äter det själv. Kanin är alldeles utmärkt som mat, googla efter recept får du se. Vi hade kaniner när jag var liten och det var gott vad jag minns. Hundarna kan äta resterna.
  Du behöver många burar, en räcker inte långt. Om du har flera hankaniner i samma bur börjar de slåss när de växt upp.

 3. Kul projekt! Varför ska du bara ta en eller två kullar per år från kaninerna? Kaniner har ju just fördelen att de.. ja, knullar som kaniner. Haha. Du kan ta kullar mycket mer ofta än så med bra planering, och om ni ska äta köttet är 5-6 veckor gamla kaniner finfina då de är möra och bra. Äldre kaniner går finfint som hundföda eller till långkok. Tror du får svårt att hitta billigare kött till hundarna än egenuppfödda kaniner, och gillar skarpt att ni BARF:ar dem.
  Kycklingar kan äta i stort sett allt bioavfall från köket, absolut inklusive köttslamsor (även från kyckling) och äggskal. Investera i en bra avfallskvarn som mal sånt till en gröt, som du lägger ut i tråg. Kombinera med korn som du slänger ut som frukost så de kan gå och picka – bli stimulerade. På vintern kan du ge dem kålhuvud och annat som de kan få jiddra runt med lite, för att hålla igång stimulansen.
  Förutom gräsbetande som väldigt bra mat till kaniner kan man odla diverse snabbväxande groddar, tror de hade några såna i något avsnitt av Doomsday Preppers. När du hittat köpt mat som funkar för båda, köp då rejäla laddningar åt gången – tänk pallvis – så får du ett tokigt mycket bättre pris.
  Avundsjuk på dig som kommer igång med det här!

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑