Test: Vevradio från Civil.se

Nu har jag testat Civilförsvarsförbundets vevradio under ett par dagar för att se vad som är vad. Radion är full av smarta och praktiska funktioner som i borde passa de flesta situationer och behov. Nedan lista är taget från webshoppen:

 • Radions frekvensområden: 87-108 MHz (FM) 520-1710 KHz (AM) även SW 5.8 – 10.0 MHz, 11.6 – 18.2 MHz
 • Ficklampa: 3 st LED dioder samt 1 röd blinkdiod
 • Uppladdningsbart batteri: Laddning (5V in) via den tillhörande mini USB kabeln.
 • Dynamo: Laddning via dynamo. 1 minuters dynamo ger ca 15 minuter radio på låg volym alternativt upp till 20 minuter ficklampa. Skall du
 • nödladda din telefon via dynamo krävs ca 10 minuter vevning för att få upp till 1 minut taltid. Tillverkaren har svårt att garantera laddtider och funktion då det finns så många olika produkter på marknaden. Laddningen blir hur som helst liten och av sk. ”dump” karraktär (Så att du kan få iväg ett SMS eller ett kort samtal)
 • Solcellspanel: 10-12 timmars solljus laddar batteriet till ca 3 timmars radiolyssnande
 • Separata standardbatterier, 3xAAA kan driva radio och ficklampa separat.
 • Inbyggt uppladdningsbart lithiumbatteri (500 mAh, 3,7 V)
 • Uttag för hörlurar 3,5mm (hörlurar ingår inte)
 • Storlek: 135 x 45 x 65 mm
 • Vikt: 315 g

Radion kom med en myriad av adaptrar för att kunna ladda en mängd olika mobiltelefoner, vilket är generöst. Med i paketet fanns också en laddsladd för att kunna ladda det inbyggda batterier via USB.

Eftersom jag är allergisk mot manualer stoppade jag i laddsladden i datorn och började ladda batteriet – trodde jag. Det visade sig att det inbyggda batteriet behövde anslutas till en kontakt innan laddning kunde ske, något jag upptäckte efter en timme av ”laddande”.

Jag följde instruktionerna och lät radion laddas i 14 timmar. Morgonen efter satte jag på radion på P4 med en volym som vad behaglig att lyssna på och lät radion stå på tills att batteriet tog slut. Enligt manualen ska fullt laddat batteri räcka till 15 timmars radiolyssnande, ”beroende på volym”, men jag fick ut ganska exakt 8 timmar. Då tyckte jag verkligen inte att jag hade hög volym på.

Ljudkvaliteten räcker gott och väl till för att lyssna på nödinformation. Tal hörs tydligt. Musik låter som man kan förvänta sig ur en FM-radio av denna storlek. Inget märkvärdigt och audiofiler göra sig icke besvär.

20150401_160034När batteriet tagit slut passade jag på att prova ladda radion via veven och dynamon. Efter en minuts vevande kunde jag lyssna på radio i fem minuter innan den tystnade. En till minuts vevande till gav mig ca 15 minuters ljus med den inbyggda ficklampan. På tal om ficklampan så är den inget speciellt. Den ger ett fullgott ljus vid en nödsituation men det finns bättre om man nu är ute efter en ficklampa. Det finns också en röd diod i ficklampan som kan ställas att blinka.

Radion har också en larmsignal som lätt går att sätta på och låter hemskt om man råkar komma åt den av misstag, men väcker i alla fall uppmärksamhet i din närmiljö om du t.ex behöver kalla på hjälp. Dock går inte volymen att reglera på larmet vilket är lite synd. Solcellerna på toppen av radion är något jag tyvärr inte kunnat testa på grund av vädret. Enligt manualen ska 12 timmars solljus ge 3 timmars radio.

Något som kan vara värt att tänka på är att radion enligt specifikation inte klarar minusgrader, vatten eller fukt. Om det verkligen stämmer tänker jag inte ta reda på. Jag kommer att låta den ligga i förrådet där det är torrt och över fryspunkten.

Den sista funktionen är att ladda mobiltelefoner. Har du en smartphone kommer du troligen att kunna ladda telefonen en gång om batteriet i radion är fullt. Bättre är dock att ha ett separat batteripack för ändamålet. Nu är ju inte radion tänkt, som även framgår när man läser om den, att fungera som just mobilladdare. Men det är bra att funktionen finns och du kommer iallafall kunna ladda så pass att du kan få iväg ett par SMS eller några samtal.

Över lag är jag mycket nöjd med radion. Den har många bra funktioner och något jag kommer att ha i bakhuvudet när jag ska köpa födelsedagspresenter eller julklappar. Min står nu och laddar upp sig för att sedan placeras lättåtkomligt i förrådet.

I vanlig ordning har ingen ekonomisk ersättning utgått till mig för denna text. Radion är inköpt för egna surt förvärvade, skattade pengar. Dock är jag medlem i Civilförsvarsförbundet.

10 reaktioner till “Test: Vevradio från Civil.se

 1. Några kommentarer:
  1) Batterierna är vanliga NiMH, så de kommer ladda ur på någon månad. Vill du att den ska vara redo vid nästa strömavbrott eller kris måste du antingen stoppa i NiMH med låg självurladdning (”ready to use”) t.ex. Eneloop eller ha alkaliska batterier att stoppa i. Detta i radions speciella lucka för AAA-batterier förstås.
  2) På kvällar och nätter kan du få in mellanvågssändningar från Tyskland, England och andra länder. Samma med kortvåg, det finns många engelskspråkiga sändningar från hela världen. En del går att få in dagtid men mycket mer på kvällar och helger. Under en svensk kris är detta särskilt viktigt eftersom de svenska kanalerna kanske inte fungerar så bra (eller så har någon politruk bestämt att det bara får sändas DAB+ i Sverige). Mellanvåg använder en inbyggd ferittantenn och du kan behöva rikta radion åt rätt håll för att få bra mottagning. Kortvåg använder den inbyggda teleskopantennen så dra ut den.

 2. Kan tilläggas att för mellanvåg ska du ha radion en bra bit från datorer, switchade nätaggregat osv.

 3. En något sen fråga men hur uppleves täckningen på Fm bandet? har kommit en del olika radio med dynamo på marknaden där man kan tro att antennen bara finns för syns skull så att täckningen blir bedrövlig när radion lämnar tätbebyggelsen. Kan man förvänta sig att få in sändningar om radion besöker områden långt ifrån sändningspunkter i t.ex. det norra inlandet?

  1. Jag skulle säga att den har lika bra (eller dålig) täckning som en vanlig FM-radio av mindre format.
   I min källare får jag in alla SR-kanaler utan bekymmer både med vevradion och batteridriven mindre FM-radio. Ett tips kan vara att prova med en portabel FM-radio. Funkar den kommer vevradion att fungera.

 4. Hej. När kommer Er Vevradio tillbaka så man kan beställa den?

 5. Den gamla gula radion från civil.se höll i alla fall inte länge (med tanke på hur lite den användes) så jag hoppas att denna är bättre! Civilförsvaret borde kunna skaffa in rejäla grejer som håller i 50 år, minst.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑