Get Home Bag (#GHB)

Som pendlare med långt avstånd mellan hem och arbete är det klokt att ha en så kallad Get Home Bag (GHB). Tanken är att en sådan ska ha allt du behöver för att kunna ta dig hem vid en katastrof eller ett SHTF-scenario.

Generellt brukar en GHB innehålla utrustning för 24, 48 eller 72 timmar, beroende på hur lång tid du beräknar att det tar för dig att ta dig hem. En Get Home Bag ska inte förväxlas med en så kallad Bug Out Bag (BOB) som är till för att ta sig från sitt hem och är i regel mycket större och innehåller mycket mer utrustning.

En GHB bör vara så pass lätt att du kan bära den med dig varje dag. Därför är det klokt att välja lätt utrustning och packa smart. Se till att packa allt som behöver hållas torrt i plastpåsar i fall det börjar regna eller om du råkar hamna i vatten.

När det kommer till vilken typ av ryggsäck man ska välja finns det precis hur många möjligheter som helst. Allt från en billig ryggsäck till avancerade saker som kostar flera tusen kronor. Det viktigaste för mig var att den var skön att bära, att den hade plats för en laptop och att den hade smart funktioner med fler olika fack.

Nedan följer en inventering över vad jag har i min GHB, utan inbördes ordning.

 • Vattenflaska i metall (0,6 liter)
 • LifeStraw
 • Kikare
 • Två ficklampor
 • Zippo-tändare
 • Mora-kniv
 • Kompass
 • Schweizisk Armé-kniv
 • Kompakt FM-radio
 • Batterier
 • Två stycken värmefiltar
 • Djungelolja (mot insekter)
 • Off (lindring mot insektsbett)
 • Bestik
 • Multiverktyg
 • Våtservetter
 • Förstaförbandskit
 • Tre par extra strumpor
 • Handskar (skär-skyddade)
 • Paraply
 • Jordnötssmör
 • Proteinbars
 • Regn-poncho
 • Värktabletter
 • Zippo-bränsle
 • Zippo-veke (extra)
 • Zippo-stift (extra)
 • Eldstål
 • Bomullskuddar (fnöske)
 • 5 x 1oz silver
 • Vattenreningstabletter

Allt batteridrivet går alla på samma batteri-storlek så jag inte behöver tänka på att hitta olika batterisorter.
Just nu saknar min GHB tre viktiga saker:

 • Vattenflaskor
 • Karta
 • Toalettpapper

Anledningen till att jag inte har mer vattenflaskor är ren lathet. Men jag ska väl komma mig för att komplettera med det inom kort. Karta över det lokala området/områdena kommer att införskaffas, men på grund av ny arbetsort har jag ännu inte hunnit med det ännu. Toalettpapper saknas av den enkla anledningen att jag inte vill ha en hel rulle i min GHB och glömmer alltid bort att knycka en halvtom rulle.

Om du tänker på att skaffa dig en GHB är ett tips att verkligen rannsaka dig själv och sätta dig ner innan du börjar handla prylar och tänka efter vad du verkligen behöver, för en GHB ska du bära med dig för jämnan och då vill man verkligen inte släpa på massa onödigt.

4 reaktioner till “Get Home Bag (#GHB)

 1. Värt att notera: 3 extra par strumpor men inga extra Kalsonger 🙂

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑