Realism, SHFT, prepping

Nej, jag tänker inte skriva om hur realistiska olika SHFT-scenarios är. Däremot har jag tillbringat lite tid på Youtube för att göra research. Kanske mest för att få infall från andra människor hur de tänker kring olika sätt att förbereda sig på det värsta eller kanske en mindre incident. Nu har jag mest tittat på amerikanska bloggare och Youtube-kanaler, så jag kan inte påstå att det jag kommer att skriva är applicerbart på övriga världen. Ännu dummare blir det så klart att jag skriver på svenska, så ingen av de amerikanska prepparna kommer att förstå ett ord. Men det är okej.

Anledningen till att jag skriver är mer för att ta lärdom än att starta någon debatt.

Vad är det då som jag tycker är så fel att jag måste ägna en hel blogg-post åt? Det korta svaret är realism. Låt mig förklara. Väldigt många (amerikanska) preppers envisas med att både ha kakan och äta upp den. Om elnätet skulle gå ner en längre tid av en eller annan orsak, anser jag personligen att det är bättre att acceptera detta och hitta långsiktiga lösningar. Istället ser jag massor av människor som investerar stora pengar i solceller, disaggregerat, fas-konvertering, batterier, vindkraft etc. Jag kan förstå det till viss del. Är avbrottet av begränsad karaktär fungerar en sådan lösning för att t.ex hålla en frysbox igång och/eller viss uppvärmning, kanske en vattenpump. Men oftast är det inte begränsade scenarier dessa preppare förbereder sig för. De talar om situationer där hela samhället rasar samman, där de behöver avancerad militärtaktik och vapen för att skydda sitt hem. Eller så har de en Bug Out Location förberedd med denna elproduktion.

Vad det visar på är en ovilja eller oförmåga att inse det faktum att om SHTF så går allt åt skogen. Det finns inget sätt att långsiktigt och hållbart producera el utan att tillföra underhåll och reparationer. Har du solceller kommer dessa att slitas ut till slut och du måste ersätta dessa. En vindkraft-snurra innehåller mekanik som kommer att gå sönder. Saknar man reservdelar och kunskap kring hur dessa repareras och underhålls kommer dina dyra investeringar att vara till ingen nytta.

Enligt mitt sätt att se det är det mycket mer produktivt och sunt att acceptera att elen aldrig (eller inte på länge) kommer tillbaka. Att hitta alternativa sätt att lösa uppgifter som idag kräver el är mycket bättre – och säkrare. Personligen skulle jag hellre investera i en gammal gjutjärnskamin som kommer att hålla i generationer än ett tak med solceller, som i bästa fall håller i tio år. Dessutom, har du ett hus med uppenbara möjligheter att producera el kommer det att vara ett mål för alla som inte förberett sig. Du kommer i bästa fall att ha en aldrig sinande kö av människor som vill använda din el. I värsta fall kommer mindre nogräknade människor att helt enkelt ta över ditt hem, med våld.

När du planerar gör du klokt att förutsätta det värsta och hoppas på det bästa. Det värsta är att el, vatten och mat kommer att försvinna från nuvarande distributionssätt och att du inte kommer att ha tillgång till det. Vad som blir kvar är det du själv har och kan producera. Har du en uppvärmning som inte kräver el eller oljebaserat bränsle, utan använder ved, har du en enorm resiliens. Människor har eldat med ved sedan urminnes tider. Se bara till att du har möjlighet att starta elden också.

Samma sak gäller för de (amerikanska) preppers som tror att de kommer att kunna använda bilen för att ta sig hemifrån. Personligen har jag inte alls räknat med att bilen går att använda. Om den nu skulle fungera och vägarna är framkomliga är detta en enorm bonus. Men min plan är hela tiden utifrån det värsta tänkbara och de innebär att mina ben är det enda jag kan lita på. Om du tror att bilen kommer att vara din räddning bör du åtminstone ha en plan B för om den inte fungerar att använda.

Har du en mental förberedelse på det värsta kommer du lättare kunna hantera en krissituation om den skulle uppstå. Förlita dig inte på någon teknologi, utan förbered dig på att inget sådant kommer att fungera. Om det skulle visa sig att din mobiltelefon fungerar med GPS – underbart! Men förbered dig med karta och kompass. Se till att ha allt du behöver utskrivet/avskrivet från digitala medium så som telefonnummer, adresser, kontonummer.

Observera att jag ovan inte menar människor som vill leva ”off-the-grid”, utan preppers.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑