När skogen försvinner #prepperSE

Skövling av världens skogar i kombination med den ständigt ökande folkmängden kommer att leda till vår civilisations kollaps inom ett par årtionden. Det är vad en nyligen publicerad rapport i Nature förutser, baserat på statistisk analys. Jag ska helt ärligt erkänna att jag inte är kvalificerad nog att förstå detaljerna i modellen som använts så jag förlitar mig på att de som kvalitetsgranskat artikeln gjort sitt jobb.

Förutsägelser om jordens undergång och/eller civilisationens kollaps är inget nytt, inte heller i vetenskapliga sammanhang . Dock lägger jag enormt mycket större vikt vid en vetenskaplig artikel än en självutnämnd Nostradamus på Youtube.

Just denna artikel påstår inte att jorden kommer gå under. Den förutspår en kollaps av vår civilisation. Detta betyder inte heller att mänskligheten kommer gå under och att alla människor dör ut. Vad som hävdas är (min fetstil):

Adopting a combined deterministic and stochastic model we conclude from a statistical point of view that the probability that our civilisation survives itself is less than 10% in the most optimistic scenario. Calculations show that, maintaining the actual rate of population growth and resource consumption, in particular forest consumption, we have a few decades left before an irreversible collapse of our civilisation (see Fig. 5). Making the situation even worse, we stress once again that it is unrealistic to think that the decline of the population in a situation of strong environmental degradation would be a non-chaotic and well-ordered decline. This consideration leads to an even shorter remaining time.

Intressant att notera är också att författarna lämnar en brasklapp för att det kan gå ännu snabbare.

Nu ska detta inte tolkas som att framtiden är ristad i sten. Modellen använder nuvarande trender och extrapolerar dessa över tid. Den tar alltså inte hänsyn till ett förändrat beteende. Givet att vi fortsätter på inslagen bana, ja då kommer ett SHTF att inträffa inom ett par årtionden. Men det finns fortfarande utrymme för att ändra mänsklighetens beteende och förhindra detta, precis som med så mycket annat.

Faktum är att vi redan börjat vända trenden. Mindre skog avverkas idag än för 30 år sedan och återplantering av skog sker i allt högre grad. Ändå visar modellen att förändringen inte sker i snabb nog takt. Dessutom så fortsätter vi som art att föröka oss allt snabbare. Och skogen är bara en av många ändliga resurser vi hela tiden blir fler att dela på.

Någonstans, någon gång, kommer detta inte att hålla längre. Förr eller senare kommer vi hamna i en situation där vi inte längre kan uppfinna oss ur de problem vi skapar. Frågan är som vanligt hur länge det dröjer innan vi når den punkten.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑