Skisser, tankar och funderingar inför nästa steg #prepperSE

Så sakta börjar jag förflytta tankarna från själva flytten norröver till vad som faktiskt kommer att hända därefter. Det är inte så att det saknas saker att göra, projekt att påbörja. Men ju mer jag tänker på det, ju tydligare blir det att jag måste få ner en tydlig plan med prioriteringar och mål.

Bara för att dels ge er läsare en inblick och dels för att själv få ner en början så följer här en (ofullständig, oprioriterad) lista över saker jag villhöver göra/köpa:

 • Kitta fönster
 • Få igång odlingar
 • 12 volt-system i alla byggnader
 • Skaffa kyl för 12 volt/gasol
 • Skaffa fyrhjuling med plog och släp
 • Ordna med någon form av bättre dusch
 • Vattenpump till kran inne
 • Vattenpump från brunnen
 • Skaffa stödvärme i form av oljeradiatorer
 • Bygga förrådsbyggnad(er)
 • Bytta tillbyggnad i storstugan för förvaring av matförråd
 • Bygga hönshus
 • Skaffa fler solceller
 • Skaffa vindkraftverk
 • Måla alla byggnader
 • Måla plåttaken
 • Byta hängrännor
 • Bygga regnvattenuppsamling värt namnet
 • Skaffa ny separett/mulltoa/förbränningstoalett att sätta inne i storstugan
 • Bygga om uteplatsen (trallen och reglar är dåliga)
 • Bygga nya trappor till lillstugan och förrådsbyggnaden
 • Organisera verktygsboden ordentligt med hyllor och upphängningsanordningar
 • Bygga vindsloft i storstugan
 • Installera kamin i lillstugan
 • Röja vindfällen i skogen
 • Byta dörrar på förrådsbyggnaden
 • Nytt lock till brunnen
 • Jordkällaren, kan den byggas upp på nytt?
 • Bygga utekök/uteplats

Som ni ser råder ingen brist på saker att göra. Det mesta handlar om att bli mer självförsörjande, off-the-grid eller rent underhåll. Nästan varje punkt på listan är förknippad med en mer eller mindre stor påse pengar och/eller en stor mängd timmars arbete.

Givetvis förstår jag att detta kommer ta tid. Dels kommer det ta tid att spara ihop pengar och dels kommer det ta tid att genomföra. Det skulle faktiskt inte förvåna mig om det tar tio år eller mer innan jag kan bocka av allt som jag just nu kan komma på. Men det är inte bara allt jag kan komma på nu som måste hanteras, det kommer garanterat dyka upp en myriad oförutsedda saker som också måste lösas. Vilka också kommer kosta tid och pengar.

Således är det nästintill omöjligt att ens försöka estimera i tid. Vad jag däremot kan göra är att prioritera. Det spelar egentligen ingen större roll hur lång tid det tar så länge jag hanterar de viktigaste sakerna först. På rak arm vet jag att kitta fönstren, installera stödvärme och köpa in en ny toalett är de mest prioriterade punkterna. Därefter kommer måla byggnaderna med tak.

Hur äter man en elefant? En tugga i taget. Bara att hugga i och låta det väl smaka.

10 reaktioner till “Skisser, tankar och funderingar inför nästa steg #prepperSE

 1. Hur resonerar du kring toa? Vi har en stuga utan kommunalt avlopp men med någorlunda rinnande vatten (dvs sommartid, på vintern pump på gårdstunet). Dit köpte vi en mulltoa (separett) för att ersätta utedasset. Och som folk har ifrågasatt det – varför köpte vi inte en förbränningstoa i stället. När jag drar mina argument om att ett bränndass drar onödig energi och att vi blir beroende av fungerande eldistribution och att vi ändå behöver mullämnen till odlingen, då kollar kompisarna på mig som om jag hade foliehatten på mig. Hur tänker du här?

  1. Jag är helt inne på samma linje som du. En mulltoa är för mina ändamål ett bättre alternativ än en förbränningstoalett. Jag har en gammal sådan idag som har fungerat rätt bra, men är för stor för att ställa inne i storstugan. Dessutom börjar den bli riktigt gammal (den är från 1992).

 2. Bra med listor och skisser. 🙂

  Gällande odling så kommer här lite förslag om vad som skulle kunna passa att så i höst för att få tidare skörd 2021. Morötter, palsternacka, persilja, dill, gräslök, sallat.
  Vad jag förstått så ska du bo norrut, och då bör dina frön vara i jorden i oktober. Vitlök sätts en tid innan första frosten.

  Tack för en bra blogg och lycka till mig allt du tar dig för!

  1. Tack för tipsen! Jag får se om jag hinner få ordning på odlingsbäddarna innan det är dags att sätta fröer och lökar i höst.

 3. Mycket intressant inlägg. Jag är stenhård med listor och att prioritera. Det är ända sättet att inte gå under. Vi kör avstämning varje dag, prickar av och för över sånt som inte blev gjort till nästa dag. Försöker att inte vara för ambitiös och lägga till för mycket att göra beroende av tid. Odlingstips finns massor med i etern. Men, du kanske vill ha lite tips. Hör av dig, i så fall. Jag kan tänka mig ta en tur norrut och hjälpa till, tidig höst eller vår. Men då får du komma hit och äta god mat, kanske måla lite, och prata massor. <3

 4. Kan tipsa om att köpa färg i Norge. Betydligt billigare och bättre. Det beror också på vart i Norr du är med gränser till Norge. Vi är också inne på mulltoa just för att slippa el. Våra solceller räcker inte alltför långt.
  Rabarber kan vara en bra grej att sätta ner i backen nu. Liksom bärbuskar om du inte redan har det. Jag har hittat mina i kommunens kompost, bärbuskar i skog och gamla övergivna tomter. (Absolut inte redan hos någon) Till det här jag sett till att ha klassisk atamon till konserveringsmedel för saft/sylt/mos. Grävt upp och tagit hem. Jag har också hämtat den hästskit har den legat ett tag blir den fin jord och går att plantera i direkt. Så både jord och gödning i samma. Havtorn ska fungera bra. Vi köpte från Jämtland där de har ryska varianter.

 5. Köp INTE oljeelement, de är värdelösa. Vanliga elelelement med termostat är mycket bättre, de reagerar direkt och det blir jämnare värme när spisen brunnit ut. Behöver man värma upp ett utkylt rum går det blixtsnabbt. Har nu en luftvärmepump, där man tjänar in elkostnaderna på ett par år. De moderna luftvärmeumparna klarar av hög kyla bra. Det kan vara så att man hinner bli gammal och sjuk innan skiten träffar fläkten, då blir det mycket dyrt med direktelen, om man inte orkar bära in ved och elda.

  1. Intressant. Har alltid fått höra att oljeelement är att föredra framför elradiatorer. Får nog helt enkelt köpa ett par oljeelement så jag kan jämföra med de elelementen jag har.

   Vad gäller luftvärmepump så har jag funderat på det, men kommit fram till att det inte är riktigt läge för det ännu. Trots allt orkar jag fortfarande ordna med veden.

 6. Rut ett hälsoperspektiv och hygien tror jag en ”multrum toalett” är att föredra då skiten inte hålls inne i bostaden. Samt mindre direkt hantering, och att allt det sker utomhus efter en längre tid. Men då behövs förstås ett visst utrymme inunder i grunden. Finns mindre varianter av det. Har för mig de är helt oberoende av el.

  1. Edit: ”Ur ett hälsoperspektiv”, inte ”rut 🙃

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑