Produkttest av WonderWash, handvevad tvättmaskin #prepperSE

Ingen ekonomisk ersättning utgått till mig för denna text. Tvättmaskinen är inköpt för egna surt förvärvade, skattade pengar.

Efter lite drygt en veckas väntan kom så den handvevade tvättmaskinen WonderWash i ett paket från USA. Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag förväntade mig, men efter att ha packat upp alla delarna var mitt första intryck att allt kändes väldigt plastigt. Själva monteringen av alla delar var hur lätt som helst och krävde inga verktyg. Den utskrivna A4-sidan till manual var inte mycket till hjälp, men å andra sidan behövde den inte vara det heller då konstruktionen bara kan monteras på ett sätt. Efter alla delarna monterats ihop kändes konstruktionen genast mycket med rigid och stabil.

För att testa hur väl den tvättar bestämde jag mig för att ta en kökshandduk som jag gick ut och smutsade ner i lite lera. Att jag valde en vit handduk är för att det är så mycket lättare att se resultatet på en sådan, även om det i regel är svårare att få rent vita tyger.

Tvättandet utförde jag i mitt badrum. Den smutsiga handduken lades ner i trumman, sedan fyllde jag på med ca 40-gradigt vatten upp till ungefär en tredjedel av tunnans volym. Till sist droppade jag lite flytande tvättmedel motsvarande en tesked. Locket sluter tätt väl med en smart låsfunktion. Sedan var det bara att veva. I manualen finns det tidsangivelser för hur länge man behöver veva beroende på hur mycket tvätt man fyllt upp med. Jag försökte hålla ett tempo på 1-2 rotationer per sekund och detta i två minuter.

Det var faktiskt inte särskilt jobbigt och veven var bekväm i handen. I botten på benen finns fyra sugkoppar som ser till att maskinen står stadigt och still när man vevar. Efter det gått två minuter satte jag på tappen på undersidan av tunnan och vattnet tömdes. Sedan var det bara att öppna locket, fylla på med rent vatten och veva i en minut till för att skölja tvätten. När sköljningen var klar tog jag ut handduken, vred ur den ordentligt och hängde upp den för att självtorka. Kvar i tvättmaskinen blev lite grus som inte riktigt ville följa med vattnet ut, så det fick jag ta en bit papper och ta upp för hand.

Resultatet blev över förväntan (se bilderna nedan i bildgalleriet). Helt ärligt hade jag inga större förväntningar på att handduken skulle bli så pass ren som den faktiskt blev. Överlag är jag positivt överraskad över denna lilla handvevade tvättmaskin. Monterad är konstruktionen robust, den tvättar rent och det går åt väldigt lite vatten. Och bäst av allt – den kräver ingen elektricitet. Vad jag vet finns den inte längre att köpa i Sverige, men den går att beställa från USA. Priset i USA är $45. Med frakt och tullavgifter landade allt som allt på 1200 SEK. Jag kan bara hoppas att den dyker upp hos någon återförsäljare i Sverige igen eller att någon annan väljer att ta in den i sitt sortiment.

10 reaktioner till “Produkttest av WonderWash, handvevad tvättmaskin #prepperSE

  1. Har funderat på sådana då och då, och hur effektiva de är. Inspirerande! Jag hade nog hellre velat ha en i trä eller metall iofs med gummipackningar, så att jag kan laga den själv NÄR (inte om) den går sönder. Lite svårare med plast efter SHTF. Har ni kollat in gamla tvättmaskiner? Tvättmaskinsmuseum: https://www.youtube.com/watch?v=wHZg35cGCzo

    1. Håller helt med. Jag håller fortfarande ögonen öppna om det skulle dyka upp en gammal rackare i trä, vilket egentligen är att föredra. Under tiden får det gå med plast.

    1. När jag beställde så dök det upp en ”popup” som frågade om jag ville ha priserna i SEK och sedan var Sverige satt som land i beställningsformuläret. Vet inte om det är det som spökar.

  2. Sök på Ebay med orden: Hand cranked washing maschine så dyker det upp ett o annat.

  3. Om man vill vara miljövänlig kanske tvättnötter kan vara etr alternativ? samt kanske ”Green Washing Ball” ? då ska det ju bli bättre än med traditionella tvättmedel och sköljmedel. Använder endast Green Washing Ball och tvättnötter och med utmärkt resultat.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑