Förvara ris i PET-flaskor #prepperSE

Detta inlägg är tillägnat Pariprepp.

För att lagra ris i PET-flaskor behövs:

 • Ursköljda och torra PET-flaskor (1,5 liters är vad jag använder) inklusive korken
 • Ris
 • Syreabsorbenter (100 ml använder jag)
 • Tratt (som passar i PET-flaskans öppning)
 1. Skölj ur flaskorna ordentligt och låt dom torka. Detta kan ta några dygn.
 2. wp-1480424303222.jpg
  Tag en tom, ren PET-flaska och ställ i en diskho. Detta för att minimera risken för att få ris i hela köket. Ja, jag har en t-shirt.
 3. wp-1480424303218.jpg
  Stoppa i två syreabsorbenter i en 1,5 liters PET-flaska. Man får vika dom lite försiktigt. Se till att de inte spricker!
 4. wp-1480424303226.jpg
 5. wp-1480424365193.jpg
  Sätt i en tratt och fyll på med ris. Se till att hälla försiktigt i början och hålla i tratten. Annars riskerar det hela att ramla omkull.
 6. wp-1480424303230.jpg
  På med korken. Skruva åt ordentligt så att det blir rejält tätt.
 7. wp-1480424303227.jpg
  Upprepa tills riset eller PET-flaskorna är slut.

Om man inte är så nogräknad som jag kan man, om det sista riset inte räcker till, fylla upp med en skvätt annat ris.

Denna metod fungerar även för makaroner (om de är av den lite mindre sorten), mjöl, socker, salt, havregryn, couscous, linser och andra torrvaror. Ett enkelt och billigt sätt att lätt öka på kalorierna i förråden.

Vill man så går det lika bra att använda exempelvis 5L-dunkar att fylla. I de fallen har jag använt 4 st 100 ml syreabsorbenter.

Lycka till!

Idén fick jag från En Svensk Prepper.

25 reaktioner till “Förvara ris i PET-flaskor #prepperSE

 1. Bra inlägg och saklig information.
  Vill bara tillägga att man bör tillsätta 1 msk salt per 1,5 L risflaska..
  Det ökar hållbarheten , och en annan viktig sak: Ris utan salt smakar blä 🙁
  Bra jobbat av dig med din sida !

 2. Ris är skitmat. Kinesernas jord är helt förstörd av miljögifter. Jag vägrar att ta i skiten. Ät potatis istället.

  1. Vill du hellre förvara potatis är det upp till dig. Även om riset inte är så näringsrikt som man skulle önska är det ändå oändligt mycket bättre än att svälta.

 3. Ditt ris kommer ändå ta slut till slut. Du lär inte kunna odla ris här. Så potatis är ett mycket bättre alternativ på sikt och du slipper miljögifter i kroppen… Men du gör ju som du vill.. Vi du äta gift så varsågod.

  1. Nu kanske alla inte har samma möjligheter som du och jag att kunna odla potatis. Självklart måste man på lång sikt hitta förnybara näringskällor och där är potatis oslagbar. Mitt förråd är enbart tänk att fungera för en omställningsperiod där egenproducerad mat skalas upp.

   1. Det kan ta några år att skala upp en potatisodling. Kvickrot, benhård lera, sly, ja du vet gräva är ett jävla jobb. Så är man smart så väntar man inte tills riset är slut. Bättre att ta tjuren vid horna direkt. Vete är annars ett bra alternativ till ris.. Det går även att så.

 4. Vad är fördelen med att lagra dem i pet-flaskor?

  1. Det är lätta att få tag i och är billiga. De skyddar mot skade djur. Men det finns många andra sätt som säkert är lika bra eller bättre. Mylarpåsar kan vara ett alternativ om man vill packa lite effektivare.

 5. Är det helt omöjligt att långtidsförvara i originalförpackningen? Den är ju helt försluten och jag antar att den är vatten- och fukttät. Varför göra sig omaket att packa om allting?

 6. Potatis kan faktiskt odlas under halm. Lägg potatisen på marken, man behöver inte orgräsrensa först. På med ett tjockt lager halm. När potatisen är klara, har ogräset dött, och det är betydligt lättare att gräva igenom till nästa säsong, när man sätter nåt annat där.

  1. Vid en större kris lär det nog inte gå att få tag på halm om du då inte odlar eget vete och slår med lie då förstås. Tröskningen vet jag inte hur du ska lösa, men med en käpp kanske det går att slå ur fröna på ett hårt golv… Jag tror inte du kommer undan grävning hur ont i ryggen det än gör, tyvärr.

  1. Syre absorbenter fungerar genom en kemisk reaktion. De innehåller järnpulver, som reagerar med syret i luften och får järnpulvret för att rosta. När allt järnpulver har oxiderat slutar processen och ett vakuum har skapats.

 7. Ett vakuum har inte skapats men syret i luften har förbrukats av oxidationen.

 8. Hej! Tack för fin instruktion. Jag skulle gärna vilja höra om glasburk med patentlock fungerar för detta? Samt om du har någon uppskattning på hur länge ris/pasta/couscous osv kan hålla på det här sättet?

  1. Hej Jan. Glasburk med patentlock har jag inte provat, men gissningsvis fungerar det utan problem. Möjligen kan det bli tungt att öppna locket sedan, men om du provar dela gärna med dig av dina erfarenheter här!

 9. Hur lång hållbarhet blir det extra när man använder detta?

  1. Svårt att säga eftersom torrvaror i princip håller hur länge som helst bara de står torrt och mörkt.
   Att förpacka i PET-flaskor med syreabsorbenter ser jag mer som ett sätt att säkra upp hållbarheten och så ger det också ett extra skydd mot skadedjur.

 10. Hallå och tack för grymt bra tips!

  Var får man tag på syreabsorbenter? Vart beställer du?

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑