Medicin-prepp

I min ”Prepping – en sund nybörjarguide” berör jag kort vikten att ha tillgång till medicin, särskilt om du har en sjukdom som kräver ständig medicinering.

För min egen del har detta aktualiserats då jag nyligen blivit diagnostiserad med Ulcerös kolit. Detta är en kronisk autoimmun sjukdom som kräver konstant medicinering för att hållas i schack. Dessutom kan det krävas kortison-behandling vid större skov. Så för min egen del krävs alltså två olika mediciner. Dessa behöver dimensioneras utefter all annan prepp och den tidsrymd som förrådet ska täcka. Alltså behöver jag initialt, här och nu, minst två veckors ”extra” medicin. Detta är som tur är inte ett problem för min egen del då läkaren var vänlig nog att skriva ut väldigt mycket medicin på en gång. Dock är min medicin ”ofarlig”. Värre blir det om man har medicin som t.ex är narkotikaklassad eller av någon annan orsak inte skrivs ut i större doser.
Andra mediciner/läkemedel som kan vara bra att bunkra upp med, som inte är receptbelagda:

 • Värktabletter
 • Allergimedicin
 • Nässpray
 • Dimor eller liknande mot diarré
 • Vätskeersättning
 • Microlax eller liknande mot förstoppning
 • Revaxör mot vaxproppar i öronen
 • P-piller och/eller kondomer
 • Lusschampo och luskam
 • Hostmedicin, både slemlösande och hostdämpande
 • Halstabletter (Zyx, Strepsils, Bafucin)
 • Ögondroppar mot torra ögon

I en krissituation vill man verkligen inte behöva dras med mer problem än nödvändigt. Dessutom kan man kanske hjälpa någon annan med sitt lilla mini-apotek. Hur många gånger har du inte tacksamt tagit emot en huvudvärkstablett av en kollega på jobbet?

Glöm inte heller bort att skaffa ett bra första förbands kit för att ta hand om ytliga sår.

5 reaktioner till “Medicin-prepp

 1. Hur funderar du kring antibiotika? Borde det inte finnas med i en medicinprepp? Om det blir en längre eller mer omfattande krissituation finns det kanske en risk för att tillgången till sjukvård blir begränsad. Och utan tillgång till antibiotika kan normalt harmlösa sår eller infektioner snabbt leda till ödesdigra konsekvenser.
  Tacksam för din tankar i den delen då jag själv funderar mycket på hur jag ska kunna säkerställa (vilken typ av antibiotika, var köpa, hållbarhetstid etc) att jag har tillgång till antibiotika vid en krissituation där tillgången till sjukvård är begränsad.

  1. Om jag ska vara ärlig så har jag gjort väldigt lite research kring antibiotika. Men vad jag hört så ska det gå att äta antibiotika för djur (var det fiskar?). Ska nog kolla med min syster som är sjuksköterska, hon kanske har lite uppslag. Jag återkommer med en bloggpost om jag hittar något intressant.

 2. Hur gör du med receptbelagd medicin? För de får man ju inte ta ut hur mycket som helst av ….

  1. Ja, det är ju ett problem. Jag pratade med min läkare om det och bad att få utskrivet för en lite längre period så jag inte behövde vara i kontakt med sjukvården lika frekvent. Han gick med på ett års förbrukning. Men det beror säkert på vilken typ av medicin man äter, hur vida läkaren kan/vill/får skriva ut för längre perioder.

 3. Jag har inte varit förkyld på tre år. Jag började då med D-vitamin dagligen, 2 x 25 ug från Apoteket. Jag var förkyld typ 6 ggr per år innan dess. Man får inte särskilt mycket D-vitamin med kosten. Däremot får man mycket D från solen via huden, fast inte under vintermånaderna. D-vitamin är dessutom billigt. Det kan vara bra i trängsel med många förkylda runtomkring eller när man måste orka och vara på topp väldigt länge.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑