Att ha en buffert i bufferten #prepperSE

Att ha ett förråd med förnödenheter vid händelse av kris är bra. Detta förråd kan användas som buffert i många sammanhang, inte bara vid ett SHTF-scenario. Det kan vara vid allt från sjukdom till arbetslöshet till hyperinflation. Så du har ditt förråd med förnödenheter; vatten, mat, medicin, prylar och allt vad det nu kan vara. Men vad händer om du själv är oförmögen att effektivt använda denna buffert i händelse av en kris?

I och med min flytt har jag också bytt landsting. Detta innebär att min journal skulle skickas till det nya sjukhuset och min medicinering skulle fortsätta där. Givetvis fungerade detta inte som planerat och jag har nu gått två veckor för länge utan medicin. Detta har i sin tur resulterat i att jag nu igen är dålig. Men vad det också har lärt mig är hur kort tid det tar att gå från att må som vanligt till att må riktigt, riktigt dåligt i händelse av att jag inte får min medicin i tid.

Om SHTF har jag som bäst har jag 7-8 veckor på mig, som sämst ingen tid alls innan jag blir så pass dålig att mitt allmäntillstånd får klassas som extremt dåligt. Alltså är jag fullt medveten om hur utsatt jag är och medicinen som ges intravenöst kan jag inte på något sätt själv preppa, då den dels kostar 25000 kr per dos och dels är färskvara. Det som återstår är att försöka hantera situationen för vad den är, eller blir.

Den senaste tiden har jag funderat på vad jag kan göra för att underlätta för mig själv i en händelse av kris utöver det förråd jag redan har. Det handlar om allt ifrån att se till att vätskeersättning finns i ordentlig mängd hemma till att fundera på hur jag kan underlätta det vardagliga i BOL Norr till en så liten fysisk belastning som möjligt. Nu pratar jag inte bekvämlighet, utan praktiskt tänkande.

Till exempel kan det handla om att ha så mycket som möjligt med ved och vatten inomhus, att ha mat som går att äta kall, att flytta in toaletten från ”dass” till storstugan och att se till att ingenting måste göras direkt när jag kommer upp om jag skulle må dåligt redan i det skedet. Symptomen av sjukdomen är bland annat diarréer, utmattning, ledvärk och uttorkning. I det läget vill jag givetvis inte ställa mig och hugga ved det första jag gör, i värsta fall mitt i natten och med -30 grader.

Ser jag på det ur ett perspektiv är jag redan bor i BOL Norr blir det mer komplicerat, fast på ett annat sätt. Förhoppningen är ju att ha en viss djurhållning och odling och då kommer jag inte undan de dagliga sysslorna oavsett hur dåligt jag mår. Frågan är då kanske mer var gränsen går för vad jag klarar av. Att mata och vattna djur kan vara både tungt och tidskrävande om man inte tänker till och förbereder och planerar på ett klokt sätt. Odlingar däremot kommer kräva fysiskt arbete, det går inte att komma ifrån.

I förlängningen är det svårt att förutspå hur illa det kan bli. Kanske når det en hanterbar botten, kanske leder det till en plågsam död av undernäring och uttorkning. Jag vet helt enkelt inte och jag hoppas innerligt att jag slipper ta reda på det den hårda vägen.

2 reaktioner till “Att ha en buffert i bufferten #prepperSE

  1. Det du beskriver är just ett av skälen till att ensam inte är stark. Det behöver ju inte vara en sjukdom man har, det kan lika gärna vara att man bränt sig på något, bryter benet eller armen, spräcker en tand, eller bara blir sängliggande av mental utmattning och chock. många olika saker skapar ett scenario när man behöver hjälp av en eller flera vänner eller en partner.
    Samma sak gäller ju utrustning osv, man kan inte kunna allt och man kan behöva få hjälp med att få igång plogen eller kanske hästen eller jaga eller vad det är för insekter man fått i skörden och vad man skall göra åt det, helt olika kunskaper.
    Ibland måste man få hjälp av andra som är bra på det man är mindre bra på. och ibland får man ta hjälp av vänner att vara stark när man själv är lite under isen.

  2. Undersök noga om det inte finns alternativ medicin som funkar hjälpligt. Det finns faktiskt många lägen då så är fallet. Konventionell och alternativ medicin jobbar utefter olika paradigmer och ofta finns en nästan religiös motsättning emellan. Men exempelvis i Tyskland samarbetar de mycket bättre än i Sverige.
    Känner ex vis en homeopat som gav mig många exempel på djur som hon behandlat men som hon ändå irrationellt blev anklagad för sockerpillerbehandling. Som om ett djur skulle kunna inbilla sig frisk som en människa. Men det finns naturligtvis rötägg som överallt. Kolla referenser innan.

    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑