Genomlever vi ett SHTF just nu? #prepperSE

Med tanke på pandemin så får jag ofta frågan om vi genomgår ett SHTF (Shit Hits The Fan) i och med den. Som vanligt är det inte så enkelt att svara på frågan eftersom det är subjektivt vad som är ett SHTF. Till råga på allt så finns det egentligen ingen bra definition av vad SHTF egentligen betyder.

Något som vi med stor säkerhet kan konstatera att de som blivit allvarligt sjuka i Covid-19 genomlevt ett personligt SHFT. Lika så dess anhöriga. Kanske kan man klassa att vissa som blivit arbetslösa på grund av pandemin också genomlider ett SHTF, beroende på vilka förutsättningar man har personligen att hantera en sådan situation.

För majoriteten skulle jag nog dock våga säga att vi inte lever i ett SHTF-scenario. Att situationen är allvarlig och problematisk råder det inga som helst tvivel om. Däremot så fungerar fortfarande samhället någorlunda. Det går att handla i mataffären. Sjukvården fungerar även om det är en hög belastning. El och kommunikation fungerar lika så, fast priset för el slår nya rekord nästan dagligen. Poängen är att det mesta fungerar, om än inte lika optimalt som vi är vana vid.

Mitt högst personliga sätt att se på det här med SHTF är att det är först när samhällskritiska tjänster och funktioner slutar fungera som vi kan börja tänka i dessa termer, sett ur ett makroperspektiv. En pandemi kan mycket väl leda till en total kollaps, men lyckligtvis inte den vi genomlider nu – förutsatt att det inte kommer en ny mutation som är än mer smittsam och dessutom mycket mer dödlig.

Samtidigt ska man vara vaksam på effekterna av de åtgärder som vidtagits. De psykosociala effekterna av att leva isolerad ska inte underskattas. Inte heller de ekonomiska effekterna av alla de stödåtgärder som regeringar och centralbanker sjösatt. För att inte glömma de problem som uppstått i logistikkedjor och produktionsled som en konsekvens av nedstängningar och sjukdom. Egentligen har inte mycket förändrats från det att jag skrev om det sist, för över ett och ett halvt år sedan.

För att avsluta så vill jag passa på att uppmana alla där ute att ta detta som ett varningsskott och en lärdom. Ta tillfället i akt att observera och lär hur människor reagerar, hur myndigheter och stat agerar, hur du själv hanterar detta. Dra dina egna slutsatser och samla dessa erfarenheter, för dom kommer att behövas i framtiden.

2 reaktioner till “Genomlever vi ett SHTF just nu? #prepperSE

  1. Shtf-den kokta grodan. Många verkar tro att en stor händelse sänker hela samhället momentant. Det är ett falskt och bedrägligt sätt att se på det hela. Det som nu händer är en gradvis smygande hyperinflarion. El-bränsle- och matpriser skenar. Vi kan nu hamna i en situation att de flesta inte kommer att ha råd med livsfundamenta. Tänk er Tyskland 1920-talet. Jag har frimärken som det står 3 biljoner mark på! Sverige är nu bara till 30% självförsörjande vad gäller livsmedel. Inte ens vår egen elproduktion räcker. Detta är ett kollaps-scenario. Jag har ingen fix på detta, utan ser endast en väg till lindring/fördröjning: Sverige måste öka sin livsmedelsförsörjning omgående. Kommer det ett nytt riktigt otäckt virus om några år som är labb-designat för att avliva 40% av vörldsbefolkningen, så har vi en ny digerdöden över oss.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑