Olja och återanvändning #prepperSE

Matolja i olika former är mycket bra att ha i sitt förråd. Eftersom konserver och torrvaror tenderar att vara energifattiga är det mycket klokt att ha lite extra fett till hands för att göra maträtterna lite mer energitäta. Givetvis är det också bra att ha olja till bakning och annan matlagning.

Dock finns det ett problem med olika typer av matoljor (oavsett om den är baserad på raps, solrosfrön eller oliver) och det är att hållbarheten inte är fantastisk. I vanliga fall gör man dessutom inte av med några större mängder till vardags heller, vilket gör det svårt att rotera.

Trots detta är det både praktiskt och ekonomiskt att köpa olja i något större förpackningar. Och sett ur ett krisberedskapsperspektiv vill jag personligen ha mer matolja tillhands än vad jag ensam gör av med under ett normalläge då det vid en krissituation kommer gå åt betydligt mer.

Så vad gör man då med matolja som passerat sitt bäst-före-datum? Visst kan man lämna in den på sitt lokala återbruk. Men det finns faktiskt ett annat sätt att ta tillvara på oljan. Elda upp den.

Det går faktiskt alldeles utmärkt att använda raps-, solros- eller olivolja i sina oljelampor. Det finns skrönor om att de inte skulle brinna rent, med sotig rök som lämnar en illaluktande dimma efter sig. Mina egna tester visar dock att det går precis hur bra som helst och att oljan inte skapar några otrevliga odörer eller sotig rök när den förbränns.

Personligen låter jag all olja som passerat bäst-före-datumet hamna i en stor dunk för att sedan användas som just lampolja. Det känns extra bra att veta att oljan kommer att komma till nytta på ett eller annat sätt när jag köper den till förrådet.

 

4 reaktioner till “Olja och återanvändning #prepperSE

 1. Matoljan går ofta att använda långt efter bäst-före-datum om den förvaras svalt och mörkt. Jag skulle aldrig komma på tanken att slänga den på återvinningen utan häller den hellre i varmkomposten om jag mot förmodan skulle få någon som blir för gammal för att förtära. Vi använder mycket rapsolja och olivolja i matlagningen. Har aldrig provat att använda oljan i oljelampor – ska testa nästa gång.

 2. Du kan även göra Eco-diesel av olja. recept:

  8 dl olja, 2 dl T-röd och 2 kryddmått Kaustiksoda.

  krossa/mal kaustiksodan till ett pulver.

  häll T-röd och kaustiksoda i en petflaska och skaka tills det löst upp sig.

  häll i oljan i en kastrull och värm till ca 55-60 grader.

  ta av från spisen och vispa ned T-rödblandningen och vispa i ett par minuter .

  häll hela blandningen i pet flaskan och sätt på en kork.

  Förvara petflaskan upp och ner i ca 24 timmar och du kommer då se att vätskan delar sig i två lager ett oljelager samt ett vitt skikt.

  Det vita lagret är vaselin och oljelagret är nu Ekodiesel.

 3. Vet en som hämtade frityroljan från en kiosk (syrran jobbade där så jag vet att det inte är ett hittepå) han körde bil på den. Vet inte om det var oljan ren som den var eller utifrån receptet ovan.

  Vi har också eldat lampor råoljan och gjort egen tändvätska av den och hushållspapper även tidningspapper.

  Murrika och pannor har vi också smörjt med det.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑