Upplyst land #prepperSE

På uppmaning av läsare och preppervänner har jag nu tittat på alla sex avsnitten av ”Nedsläckt land”. Detta är inte en recension av serien, men den belyser vissa ämnen jag tror kan vara värt att fundera kring.

Först vill jag bara säga att serien var ömsom skämskudde och ömsom riktigt informativ. Givetvis är jag och alla andra inbitna preppers inte målgruppen för serien, jag förstår det. Hade SVT valt att tona ner reality-dokusåpa-vibbarna och anlagt en mer dokumentär ton i dramaturgin tror jag allvaret i budskapet hade landat mer som en slägga än som en mild västanvind. De informativa inspelen från allehanda experter var för det mesta bra, men jag återkommer till det lite senare.

Intressant nog valde produktionen att använda en solstorm som orsak till strömavbrottet, som ställer till det så för deltagarna. En av experterna från MSB påpekar mycket riktigt att risken för ett katastrofalt utbrott likt Carrington-utbrottet 1859 är ungefär 12% eller 1,2 gånger per 100 år. Eftersom det nu har gått 160 år sedan sist kan ligger vi rätt illa till rent statistiskt sett. Ni som hängt med ett tag vet att jag med stort intresse följer rymdvädret och är också något jag flitigt tar upp som ett underskattat hot.

Sedan kommer vi till det här med hur vida människor är onda eller goda. Eller, ja, om människor kommer hjälpa varandra eller inte. Experterna verkade väldigt eniga om att människor kommer att sluta sig samman i grupper och sedan hjälpa de som behöver hjälp. Själv delar jag uppfattningen kring att människor kommer sluta sig samman. Så har vi alltid reagerat i kriser. Man samlar familj, släkt och vänner initialt. Sen blir det nog lite värre. Vissa deltagare i serien resonerar också kring detta, om de ska hjälpa ”utomstående”. För vissa verkade det inte alls självklart. Givetvis är det så. Vi är alla individer, med olika erfarenheter, värderingar och moral. Därför kommer olika individer att agera olika. Men att tro att alla kommer öppna sina dörrar är inte bara naivt, utan rent av farligt.

Sedan vill jag bara citera en av experterna från slutet det sista avsnittet. ”Vissa tycker att vi ska öva på detta, men vi är bra rustade för en kris. Det kommer kanske bli annorlunda och lite tufft men vi är inte sämre rustade i Sverige för att vi haft så få kriser”. Ekot från Per Albin Hanssons beredskaps tal klingar otäckt falskt. I mina öron låter det som rent önsketänkande, men så är jag inte heller expert på MSB. Det enda sättet att öka människors krismedvetenhet är att berätta den nakna sanningen om hur det står till med samhällets krisberedskap. Medborgare behöver upplysning, inte nedsläckning och mörkning.

5 reaktioner till “Upplyst land #prepperSE

 1. Bra skrivet. Jag reagerade också på påståendet att vi var bra förberedda – i vilket hänseende då?! Istället för att vara lite realistisk, som de faktiskt var i tidigare avsnitt och klargjorde att vi var uselt förberedda och att det skulle ta mycket lång tid innan vi hade byggt upp en beredskap värd namnet.
  Hursomhelst så är det som du skriver inte vi som är målgruppen och därför tror jag faktiskt att realitydokusåpa passar bättre för att vanligt folk ska titta överhuvudtaget. Det uppmuntrar till diskussioner runt fikabord och i familj. Hoppas att de följer upp, både med deltagarna (6 mån senare eller liknande) och att det blir någon variant av säsong två.

 2. Jag är med är med i en FB-grupp som handlar bl a odling och där har tv-serien ”Nedsläckt land” dykt upp som ett samtals ämne. Bra tycker jag. Det talas om att man behöver vatten, vattenrenare och möjlighet att laga sin mat. Några tror dock att det går att börja samla vatten i många dunkar från kranen när man väl inser att det är långvarigt elavbrott. Naivt tycker jag. Men det som skiljer sig från tv-serien är att många i FB-gruppen så vet många att det går att hitta ätbart i naturen. Eller att man redan är förberedd med lager hemma för att närmaste mataffär ligger ånga mil bort och man har bränsle hemma. Oavsett vad man tycker om tv-serien så tycker jag det är bra att ämnet tas upp i många olika medier och situationer.
  Såg t ex detta idag: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/risk-for-elransonering-om-stromforbrukningen-fortsatter-oka?fbclid=IwAR0tRu4_L6FGjfzCqxMyIRYmuebaezxQsOhCM_j93h4mKCsV6jS8Cm5wIDs

  1. Visst är det bra att det pratas mer om prepping! Sådant gör mig bara hoppfull.

 3. Det händer att jag läser det du skriver. Ibland har jag hittat något matnyttigt. Man kan alltid lära sig något av varandra.
  Men ibland har jag reagerat på de bilder du använder. För det mesta något som illustrerar texten på ett bra sätt. Fast i något fall skapade bilden bara obehag. Det gjorde att jag slutade gå in på hemsidan. Beroende på var man befinner sig i livet så kan man få olika associationer av en bild. Men olika effekter i fotot kan också påverka. Som bilden med handen som nästan trycks upp i ansiktet på läsaren. Den ger mig bara obehag. Så länge den bilden ligger kvar så söker jag nog kunskap någon annanstans.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑