Att överskatta andra eller sig själv #prepperSE

Så här strax innan midsommar känns det passande att ta upp något som jag tycker är både väldigt intressant och som jag tycker mig observera allt oftare. Fenomenet att mindre kompetenta människor tenderar att överskatta sin egen förmåga och kunskap, medans kompetenta människor tenderar att överskatta andras förmåga. Detta fenomen kallas för Dunning-Kruger-effekten och bevisades vetenskapligt 1999.

Den kanske mest intressanta delen i detta är att den som överskattar sin egen kunskap och förmåga är oförmögen att förstå att denne gör detta. Det betyder rent krasst att en himla massa människor går runt och tror sig vara duktiga och dugliga i en rad olika ämnen och områden, de i själva verket inte alls behärskar så bra som de egentligen gör.

Som prepper brukar detta bli tydligt när man diskuterar ämnet med vissa människor som inte alls oroar sig då de ”alltid kan skaffa mat i skogen” eller ”har säkert en veckas förråd i skafferiet” eller liknande påståenden. Människor som alltså förstår att en kris kan uppstå men som överskattar sin egen förmåga att klara sig vid en sådan händelse.

Den andra delen i Dunning-Kruger-effekten handlar om hur den kompetente överskattar andras förmåga. Detta är nästan lika farligt ur ett krisberedskapsperspektiv. Om vi antar att den kompetente axlar en lärande roll, men överskattar de denne försöker lära blir den kompetente en rätt dålig mentor.

I grunden handlar detta alltid om bristande självinsikt. Något jag betonat vikten av så många gånger. Den totala ärligheten mot sig själv är det enda sättet att hitta sina egna brister och att få en möjlighet att, om inte annat, bli medveten om dessa. Det sista man behöver vid ett SHTF-scenario är ett psyke med en skev självbild som tror att man har en större kunskap och förmåga än man i själva verket besitter.

Nu gäller så klart inte ovan text just dig, det gäller alla andra, eller hur?

En reaktion till “Att överskatta andra eller sig själv #prepperSE

  1. Tror detta gäller oss alla! Vpran övertro på oss själva och andra finns hela tiden. Inte bara inom prepp titta bara på bilkörning och våra medtrafikanter.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑