En månad med WonderWash – uppföljning #prepperSE

Efter en månads trogen tjänst finns inget att klaga på.

Detta är en uppföljning av mitt initiala testa av den handvevade tvättmaskinen WonderWash. Efter inlägget fick jag en förfrågan om att göra en uppföljning av en läsare, som undrade hur det skulle vara att tvätta med enbart denna manick under en månads tid. Eftersom jag inte har något vettigare för mig efter jobbet tänkte jag att det kunde jag gott testa, samtidigt som det skulle ge en god indikation inför mitt framtida tvättande.

Under en månad (ge och ta några dagar) har jag alltså enbart använt muskelkraft för att tvätta. Eftersom jag mestadels av tiden lever i ett enmanshushåll blir det inte några större mängder tvätt. Detta är väl värt att notera eftersom den lilla handvevade tunnan inte sväljer några jättestora mängder smutsig tvätt. Under månaden som gått har jag lärt mig att fyra tröjor (två långärmade och två kortärmade) och lite underkläder är ungefär så mycket som går att tvätta vid ett tillfälle. Alternativt går kan jag tvätta två par byxor samtidigt. Detta beror ju lite på hur stora kläder man har och jag är inte den minsta människan på jorden. Handdukar, lakan och annat skrymmande tar med andra ord tid att tvätta eftersom man inte kan ta allt på en gång utan måste dela upp det i flera tvättar.

En annan lärdom är själva torkningen av tvätten. Även detta tar tid. Mycket tid. Nu har det varit höst och jag har inte haft möjlighet att hänga ut tvätten utomhus, utan den har fått torka på en tvättställning i lägenheten. För att minska torktiden har jag lärt mig vikten av att så noggrant som möjligt verkligen vrida ur vattnet ur kläderna innan de hängs upp. Vid några tillfällen har jag slarvat med detta och det har resulterat i att kläderna droppat vatten på golvet under tvättstället. Underkläder har jag faktiskt ”centrifugerat” för hand genom att helt sonika snurra dom i badrummet. Lite större kläder har jag rystat för att slå ut så mycket fukt som möjligt.

Dock har ingen tvätt förblivit smutsig. Synbara fläckar och lukt har försvunnit utan några som helst problem. Det enda som skiljer sig från att tvätta i en fullutrustad tvättstuga är tiden det tar att få tvätten torr igen. Antagligen är detta varken bättre eller sämre än att handtvätta kläder, annat än att det går lite snabbare. Gissningsvis är detta rätt mycket mer skonsamt mot textilerna än att tvätta i maskin, centrifugera och sedan torktumla.

En vanlig fråga är om jag tycker att det är jobbigt att veva runt tunnan. Svaret är nej. Faktum är att jag tycker det är bra mycket jobbigare att vrida ut kläderna efter tvätten än att veva runt trumman. En annan farhåga var hur vida plastkonstruktionen skulle hålla i längden. Även här är jag positivt överraskad. Jag har inte sett några som helst tecken på att något ska vara på väg att gå sönder.

Över lag är jag fortfarande mycket nöjd med den lilla tunnan, även efter en månads tvättande med den. Gissningsvis kommer jag fortsätta använda den. Det finns ingen som helst vinst med att släpa all tvätt till tvättstugan och tvätta där.

Dessutom slipper man tvättstugelappar, ludd i torktumlaren och kvarglömda strumpor.

7 reaktioner till “En månad med WonderWash – uppföljning #prepperSE

    1. Det var faktiskt ingen större uppoffring. Nu känns det faktiskt som en del av vardagen och fungerar riktigt bra.

  1. Kan den inte användas som centrifug också? Alltså efter man tömt ur vattnet.

    1. Kanske. Problemet är att det inte går att få ut vattnet ur tunnan utan att röret sitter i tömningstappen och då går det inte att veva runt tunnan. Men det kanske går att komma runt om man är lite uppfinningsrik. Tåls att undersöka närmre.

  2. Till BOL kanske du kan bygga en egen centrifug av en gammal tvättmaskin. Borde inte var speciellt krångligt bygga hop en gammal cykel och en gammal tvättmaskin så att man kan snurra trumman genom att trampa på cykeln. En risig cykel och en redig tvättmaskin borde gå få tag i gratis. En svets och vinkelslip lär väl behövas också, men kan ju vara bra till annat om du inte redan har det. Sen är det bara till uppfinningsrikedom kvar.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑