Med vatten som ändlig resurs #prepperSE

När jag skriver detta är det åter igen ”bajs i vattnet” (e-kolibakterier). Denna gång är det Kumla, Hallsberg och Tarsta som är drabbade. Detta har på senare år blivit mer vanligt förekommande och orsakerna kan vara många. Konsekvensen för de drabbade är dock alltid den samma – vattnet i kranen är inte drickbart, utan måste först kokas innan det går att använda.

Givetvis påvisar detta vikten av att ha lagerställt vatten hemma just för exempelvis sådana här tillfällen. Samtidigt får det mig också att inse hur otroligt vana människor är att se rent vatten som en självklarhet. Precis som elektricitet så tar de flesta rent vatten för givet. Undantagen är möjligtvis de som inte är kopplade till det kommunala VA-systemet.

Även jag är skyldig till detta när jag befinner mig i min lägenhet, och varför inte? Jag ser inte hur vattnet minskar i behållare, jag ser inte kostnaden (vattnet ingår i hyran). Det är bara att låta vattnet flöda, det finns inga konsekvenser.

Skillnad är det när jag befinner mig i BOL Norr. Där är rent vatten en ändlig resurs. Visst kan jag hämta vatten i brunnen, men det kräver ändå manuellt arbete och på vintern är det inte säkert att den grunda brunnen inte är bottenfrusen. Jag kan lätt se hur vattnet i mina dunkar minskar var gång jag använder vatten.

Som stöd har jag regnvatten att använda. Dels kan jag använda det som det är till till exempel disk och tvätt, dels kan jag använda det som bas för att filtrera till drickbart vatten. Men även regnvatten är en ändlig resurs. I somras när jag var där över hela min semester fick jag lära mig den hårda vägen att regnvatten inte är att ta för givet.

När jag faktiskt kan se hur vattenförråden sakta förbrukas, blir det också mycket lättare att förstå konsekvenserna av ett slösaktigt beteende av rent vatten och hur fort det lilla som finns faktiskt tar slut.

Skulle jag till exempel tvätta en ”maskin” i min Wonderwash med rent dricksvatten så försvinner genast en 25-litersdunk ur förrådet. Om jag skulle rena 25 liter skulle det ta ungefär ett dygn med mitt Sawyer-filter, förutsatt att det finns 25 liter regnvatten att ta av. Självklart är det resursslöseri och jag skulle aldrig komma på tanken att tvätta med dricksvatten i BOL Norr. Ändå är det exakt det jag gör hemma i lägenheten. Utan att ens tänka på det.

Lika så är det med disk och den personliga hygienen. Allt detta sker med dricksvatten i våra lägenheter och villor. Jag vet att många till och med tror att är ohygieniskt att tvätta sig själv eller kläder i regnvatten, vilket det givetvis inte är. Med sådana uppenbara kunskapsluckor är det inte konstigt att det blir Dålig Stämning(tm) när det kommunala vattnet blir otjänligt.

En reaktion till “Med vatten som ändlig resurs #prepperSE

  1. Står i begrepp att snart skriva på ett köpeskontrakt på ett hus mitt i ett villaområde, stort plus för egen brunn på gården, funderingar på om det är drickbart eller ej finns, men även om man på något sätt kan få det vattnet kopplat till disk, toa, dusch, tvätt men samtidigt ha komunalt dricksvatten i kökskran om brunnsvattnet är otjänligt, eller kunna koppla på det som sommarvatten.. många funderingar och lite kunskap.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑