Test av Sawyer SP191 filterkit #prepperSE

Vattenrening som lovar upp till 600 liter rent, filtrerat vatten per dag. Det låter riktigt bra för en prepper. Så jag köpte mig ett Sawyer SP191 filterkit som lovar just det. Paketet kostar runt 2000 kronor och ska enligt tillverkaren räcka till cirka 1 miljon liter renat vatten. Filtret klarar att rena partiklar ner till 0.02 mikrometer, så det ska även kunna filtrera bort virus. Labtest finns här.

I paketet följer precis allt med som behövs för att montera och komma igång. Det enda som inte följer med är en hink, vilket filtret är tänkt att monteras i nederkant av. En positiv överraskning var att allt går att montera utan elektricitet. Den medföljande borren för att ta hål i hinken gick alldeles utmärkt att borra med handkraft (vilket jag gjorde).

Själva monteringen kräver ingen ingenjörsexamen. Bara att borra ett hål i din hink (enligt instruktion), skruva fast genompassagen, sätta fast slangen och du är klar. Fästet från slangen till själva filtret är mycket enkelt att sätta fast och ta bort vilket underlättar vid rengöring av filtret. Rengöring sker genom att spruta in rent vatten i motsats riktning genom filtret med med hjälp av den medföljande sprutan.

I paketet följer också en slang som kan användas för att filtrera vatten från t.ex en PET-flaska istället för en hink. Praktiskt för rening på resande fot.

För att testa filtret monterade jag det i en 10 liters hink och gick till en närbelägen bäck och hämtade orenat vatten. Sedan hällde jag detta vatten i hinken och lät filtret göra sitt jobb. Det påstådda flödet på upp till 600 liter per dygn var inget jag ens kom i närheten av. För mig tog det 40 minuter att rena en liter vatten, vilket blir 14,4 liter per dygn. Kanske ökar takten ju mer vatten som renas eller att trycket i hinken var för lågt då jag bara fyllde den med tre liter vatten.

Det renade vattnet var kristallklart. Inga synbara partiklar och smakade som rent vatten ska. Inte heller luktade det orent eller på något sätt konstigt. Självklart kan jag inte kontrollera vattenkvaliteten på annat sätt än med mina egna sinnen och jag har inte ha några som helst problem att dricka det renade vattnet.

Så för att sammanfatta. Filtret gör vad det ska utan att kräva komplicerade installationer. Allt som behövs följer med i paketet (förutom hink), vilket alltid är bra, särskilt vid ett SHTF-scenario. Dock får man ta påståendet om reningstakten med en stor nypa salt. Men för egen del räcker 14 liter rent vatten per dygn långt.

8 reaktioner till “Test av Sawyer SP191 filterkit #prepperSE

  1. Har funderingar på att köpa Sawyer mini som renar nästan 400 000 liter vatten. Om jag förstår rätt så få man inte bort virus med mini, vilket man gör med SP191. Prisskillnaden är ju ganska stor dem emellan. Ska man oroa sig för virus i vattnet, eller kan man köra på det mindre filtret? Hur tänker du?

    1. Det beror helt på vilka behov man har. Själv köpte jag SP191 för att täcka hela hushållets vattenreningsbehov och då tyckte jag det var lika bra att gå på något som även klarade av virus. Nu är jag ingen mikrobiolog eller epidemiolog men har man möjligheterna resonerar jag som så att det är bättra att vara på den säkra sidan.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑