Ett blivande odlingsland och vikten av underhåll #prepperSE

Ännu en helg vid hemstället. Ännu fler lärdomar att dra. Jag kan dock till att börja med konstatera att det jag hunnit med på en månad (fyra helger) är lika mycket som jag förut brukade hinna med på kanske ett halvår eller i värsta fall ett år. Att få tillbringa så mycket mer tid här är värt fantastiskt mycket.

Det uttalade målet för helgen var att anlägga en större yta för odlingar i vår. Efter en dags slit har jag nu cirka 40 kvm att börja experimentera med i vår. Primärt potatis, men säkert lite lök och annat beroende vad andan faller på.

Då ytan där de tilltänkta odlingarna ligger i en slänt med i princip ”trappor” eller etager tänker jag att jag utökar i etapper. På så vis riskerar jag att inte göra det för stort i början om, eller snarare när, jag gör bort mig med något. Jag tror det är klokt att börja småskaligt för att sedan kunna utöka vid behov och vartefter jag lär mig.

Nu inväntar jag i princip bara att tjälen ska sätta in. Under tiden ska jag försöka fälla mer träd och sly för att öppna upp ytor för framtida behov. Dessutom har jag en hel del ved som ska tas om hand, vilket är jag är sent ute med, men ännu inte för sent.

En enkel lärdom jag dragit idag är vikten av underhåll. Det vattenfilter jag använder för att rena regnvatten (jo jag har en brunn också) tyckte jag hade ett dåligt genomflöde. Egentligen spelar det kanske inte så jättestor roll då det är helt självgående, allt jag behöver göra är att fylla på regnvatten i hinken, sedan sköter gravitationen och filtret resten. Så kom jag ihåg att det faktiskt följde med en spruta för att kunna göra rent filtret genom att backspola det. Det tog fem minuter och nu är flödet genom filtret oändligt mycket bättre.

En sådan liten sak, som inte tog någon tid att tala om, ger en så stor förändring och förbättring. Det är sådant här som är så viktigt att lära sig redan nu hur det fungerar. Så jag inte står där den dagen SHTF och en struntsak sätter käppar i hjulen. Materialvård och underhåll är icke att förringa. Det gäller bara att lära sig vad, hur och hur ofta. Det gör man inte genom att ha prylarna ligga oöppnade i en förpackning i källaren.

I övrigt finns inte mycket att tillägga. Det mesta går enligt plan så här långt. Det första elddopet kommer att komma med snön. Jag har helt enkelt ingen aning om vad som kommer att krävas för att exempelvis hålla den sista vägen farbar, om det ens är möjligt. Inte heller vet jag var jag ska göra av snömassor så de inte är i vägen om det blir mycket snö här på gården. Men jag gissar att det även har jag mycket kvar att lära och det enda sättet är att prova mig fram.

6 reaktioner till “Ett blivande odlingsland och vikten av underhåll #prepperSE

 1. Vet inte hur brant odlingsslänten är men har du funderat på att terrassera den för att få ett jämnare vattenflöde, särskilt under vårfloden då mycket vatten annars kan samlas längst ned i slänten.

  Har följt din blogg en längre tid och är impad av hur mycket du åstadkommit. Önskar lycka till med allt.

  1. Där jag anlägger odlingarna är var den föredetta bondgården hade sina hushållsodlingar, så de är terrasserade bara att det göms under en matta av ängsväxter, gräs och sly. Där finns lyckligtvis också redan diken som bara behöver återskapas och rensas. Grunderna finns, allt jag ”bara” behöver göra är att återställa. Men efter 20-30 år av träda är det rätt mycket jobb. 😉

 2. Ett tips kan vara att lägga ut presenning eller liknande under ett år eller två för att få bort gräset. Ett annat förslag är att odla potatis under ensilage, blir lite samma som presenning men att du kan odla direkt. Typ vänd grässvålen med en spade och sen på med potatis och ensilage.

 3. Potatis ska tydligen vara en riktigt bra ”markberedarväxt”. Om marken är väldigt igenväxt så kan täckodling eller hugelbäddar vara bra lösningar, att du helt enkelt gör odlingsbäddarna uppåt. Täcker du dessutom den bara jorden med gräs och växtmaterial så slipper du mycket ogräs och jorden håller fukt mycket bättre. Kolla bla Sara Bäckmo 🙂

  När det gäller snö är ju en snöslunga svårslagen, just för att den kastar iväg snön en bra bit, det blir liksom inte samma problem med var man ska lägga snön. Är en slunga utanför budgeten (suck – alltid det där med pengarna 🙂 ) så är ju en snöraka superbra, en sån bred som du skjuter snön framför dig och så får du börja lägga snön långt ut åt sidorna.

  Ha en fin vecka 🙂

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑