Jakt vid SHTF #prepperSE

Då det blev lite diskussion kring vad man kan livnära sig på från skogen/vatten vid ett SHTF tänkte jag försöka bringa lite klarhet i vilka förutsättningar som finns. Vi börjar med att ta reda på hur många jägare det idag finns i Sverige. Jägareförbundet ger oss en siffra på ”nästan 300000”. Detta är så många jaktkortslösare som finns registrerade. Av detta drar jag slutsatsen att dessa är aktiva jägare (varför lösa ett jaktkort om man inte tänkt jaga?).

Ung älgtjur i Grönåsens älgpark
CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=489617

Hur mycket har dessa jägare att dela på i form av vilt?

Vad detta säger mig är att det uppskattningsvis finns en älg, tre rådjur och ett vildsvin per jägare. Sedan är stammarna i princip borta. Utan reglering av jakten kommer bestånden aldrig att få en chans att återhämta sig i någon större omfattning.

Sedan kan man ju som jägare komplettera med småvilt och fågel. Och för de som inte har möjlighet till jakt så finns det fisk i många vatten.

Allt ovan är så klart rent spekulation. Dels vet ingen idag exakt hur stora stammarna är av olika djur och dels är ju frågan hur många (oavsett jaktlicens eller inte) som kommer att jaga vid ett SHTF.

Till detta ska man också lägga till att det är en sak att lägga ner ett byte, en helt annan att frakta hem det och ta tillvara på allt ätbart samt eventuellt kunna konservera det. En utbildad och erfaren jägare har inga problem med detta, men om det börjar springa runt hungriga människor utan erfarenhet eller utbildning som ser detta som en födokälla finns det uppenbara problem med hela processen och risk att många djur fälls utan att tas tillvara effektivt.

Så kan man klara sig på jakt vid ett SHTF? Ja, antagligen om du är en duktig jägare som bor i områden som är hyfsat glesbefolkade där konkurrensen om bytet är som minst.

4 reaktioner till “Jakt vid SHTF #prepperSE

  1. Du löser jaktkortet varje år för att ha den statliga rätten att jaga, deltaga i jakt för att ta del av bytet och/eller att ha vapenlicens. Utan kort får de enbart ströva runt i skogen och titta på :). Det är tydligen vanligt att alla i familjen jagar inte. Men ibland så vill endel tydligen ha mer vapen än vad som är tillåtet per person. då är det bra med flera personer i husållet som har licens (allt enligt min lärare med 30 års erfarenhet av utbildning inom området.)

  2. På 1600-talet var väl älgen nästan utrotad, om jag minns rätt.
    Vid SHTF lär bytesdjuren försvinna väldigt snabbt eftersom vi har en mycket större befolkning att mätta och nästan inga bönder.

  3. Tror inte just det kommer att bli ett problem. Om SHTF ordentligt, så kommer nog de flesta människor att dö efter en tid, då majoriteten bor i städer (gängbråk mm). Inte alla kan skaffa vapen, ta sig till en skog där det finns vilt, eller ens skjuta ett djur (så enkelt är det inte att träffa rätt). Så jag tror snarare att viltet kommer att må bra efter ett par år. De föder ju nya ungar. I Norrland kan man säkert leva på ren en tid.
    Hundar, katter, fiskmåsar, duvor, kor, hästar o grisar och andra tamdjur kommer kanske att minska en period. Eller till viss del försvinna helt. fast inte ens det tror jag på i längden.

  4. Brist på mat är nog inte det folk dör av allra först vid SHTF utan snarare dör många av sjukdomar (brist på fungerande sjukvård och dåligt fungerande hygien när tvål, toapapper och sophämtning tar slut), överhettning (äldre utan luftkonditionering på sommaren), kyla (brist på uppvärmning på vintern), okontrollerade bränder (brist på bekämpning), kriminalitet (brist på polis, militär och många rymningar från fängelset) och skador i samband med en plötslig och desperat jakt på akut mat, akut vård, tillgång till värdesaker (att pröjsa hyran med eller muta kriminella), värme och/eller rent vatten (vatten i tätorterna blir snabbt förgiftat utan ett fungerande samhälle). I skogen kan man rätt enkelt få tag på allt nödvändigt utan större ansträngning (med bra utrustning) och konkurrens. Behöver inte nödvändigtvis vara jakt efter vilt eller fisk utan finns ju mycket annat ätbart också. Men problemet i städerna är att folk tar sig inte ens ut till skogen utan större tillgång till drivmedel. Drivmedel och pengar/värdesaker blir väl de första stora brisvarorna vid ett SHTF. Sen faller allt annat. Är man väl förberedd hemma, har skog och vatten i närheten (ej behov av bränsle) och tar det lugnt och försiktigt där ute så tror jag att skogen är en enorm tillgång.
    Men intressant artikel och kul ämne att fundera kring och uppmärksamma!

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑