Veckan som gått (59) #prepperSE

Det går inte så bra nu. Inte om man är börsmäklare, daytrader eller på något vis investerad i börsen. Världens börser är nu i en så kallad bear market, en långsiktig nedåtgående trend, enligt de flesta bedömare. Men det är inte bara börserna som rasar. Oljepriset gör det samma. Samtidigt pekar en rad indikatorer (t.ex baltic dry index) på att världens handel nu är nere på rekordlåga nivåer. Allt verkar ha gått i stå. I Sverige sänkte igår Riksbanken räntan ytterligare till -0.5%.

Trygghet i en ”liten” ask.

Givetvis kommer världens centralbanker och politiker att ”göra allt, med alla buds stående medel” för att försöka mildra fallen och stimulera ekonomin. Tyvärr har centralbankerna slut på konventionella metoder. Räntan är så låg att ytterligare sänkningar inte kommer att hjälpa. Kvar återstår att trycka nya pengar. Frågan är dock om vi kan vänta oss ytterligare kvantitativa lättnader eller om vi får se något mer drastiskt.
Själv är jag sjuk i influensan. När jag har orkat har jag experimenterat med Software Defined Radio (SRD). Detta är en metod att lyssna på en uppsjö av olika frekvenser med en enkel USB-enhet och antenn. Mer om detta kommer i ett senare inlägg, när jag har lite mer kött på benen.
Vidare pågår även experiment nummer två, att konservera kött. Det har nu gått cirka en vecka, men jag får vänta ytterligare en vecka till för att kunna se de första resultaten. Även detta kommer jag att återkomma till när jag har lite mer att skriva om och det finns resultat värda att skriva om.

Jag är fortfarande hundvakt åt varghunden. Hans matte är kvar på sjukhuset och han blir nog kvar minst en vecka till. Det gör mig inte ett dugg, då det dels är skönt med sällskapet och dels så ger det fasta rutiner.

Förråden växer sakta och säkert. Det finns inte så mycket att skriva om kring det. Jag kör på min inslagna väg att köpa på mig några konserver eller torrvaror extra när jag är och handlar. Är man bara konsekvent ger detta ypperligt bra resultat under lång tid. För den ekonomiskt trångbodde (som jag) är detta det kanske enda sättet att bygga upp ett lager.

En reaktion till “Veckan som gått (59) #prepperSE

  1. Har nog samma problem med ekonomin (vill ju både amortera och leva också). Men mitt tips är att försöka att spara ihop konserv-pengarna tills de veckor som konserverna gå att köpa billigare (kolla vecko-bladen).
    Är ingen ekonom, men jag tror att börsen åker jojko pga oljepriset och oljepriset faller pga konjunkturläget i världen i samband med en allt större energieffektivisering och övergång till alternativ. Vinsterna samlas alltmer hos en liten klick av eliten medan förlusterna sprids ut till alla andra. Oljepriset tär ju stort på de oljeproducerande länderna (som investerat en hel del av sina oljeinkomster i aktier). Om de inte får in pengar genom olja måste de väl snart börja sälja av olika aktie-tillgångar och andra statliga tillgångar för att få ihop budgetar. Det får väl aktierna att bli ännu mindre värda. Kreditvärden hos stater körs i botten. Hörde att Norge har 7000 miljarder i sin oljefond. De använder förvisso bara avkastningen av den i budgeten och tar inte av oljepengarna (än iaf). Vad händer när Ryssland, Saudiarabien, Venezuela, mm börjar plocka ut allt mer av sina aktietillgångar ur olika oljefonder för att finansiera budgeten? Ju lägre handel desto mindre behov av olja (som i sin tur drar ner aktiemarknaden). Och om oljan blir för dyr riskerar folk att konsumera ännu mindre (bra och prisvärda alternativ har börjat ta över allt mer) Jag tror att oljebubblan har spruckit och frågan är om det riskerar att punktera en del av aktiemarknaden likaså. Det punkterar vanligt folks ekonomi (många nyrika svenskar har nog investerat vinsten från bomarknaden i aktier), vilket sänker bostadsmarknaden och även alla pensioner. Det sänker konsumtionen. Vilket höjer arbetslöshet. Och det sänker världsekonomin. Och det ökar extremismen. Och allt är inne i en ond cirkel. Och då får vi snabbt problem i att hantera alla enorma utmaningar med hanteringen av klimatförändringar, flyktingkriser, social oro, ökande livsmedelspriser, åldrande befolkningar och allt annat som vi står inför.
    Vid förra finanskrisen var det mestadels banker och några få stater som hade stora problem. Problemen sköts på framtiden och blåstes upp. Nu snart det väl stater och unioner som har börjat att få problem (de som räddade bankerna). Då har vi stora problem för vem räddar staterna? Men förhoppningsvis har jag fel!

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑