Bobubbla? Anekdoter från en småstad

Som frekventa läsare av bloggen vet är jag i färd med att sälja mitt hus för att flytta till en mindre gård. Detta gör givetvis att jag lite mer noggrant följer bostadsmarknaden i den lokala orten för att få en uppfattning om hur det ser ut och vilka förutsättningar som finns. Den lilla ort jag bor i har alltid varit, sätt ur ett bostadsmarknadsperspektiv, lugn och med små förändringar. Oftast har villor väldigt sakta ökat i värde.

Något har dock hänt den senaste tiden. Exakt när detta skett vet jag inte, eftersom jag normalt sett är rätt ointresserad av bostadsmarknaden lokalt. Men de senaste tre månaderna har slutpriserna på villor ökat med 38% jämfört med medelpriset under 12 månader bakåt. Detta skulle rent logiskt kunna förklaras med att det varit större och finare villor som sålts. Så jag tittade på kvadratmeterpriset. En ökning på 45% de senaste tre månaderna jämfört med medelpriset under 12 månader bakåt.

Vad är det som händer? En förklaring kan ligga i det ytterst sparsamma utbudet av villor till salu. I hela kommunen ligger det i skrivandets stund enbart fyra villor ute till försäljning. I vanliga fall brukar det vara 2-3 gånger fler. Sedan pratade jag med min granne som är frisör och har ett betydligt större kontaktnät än jag. Hon berättade att två liknande hus som mitt gick för nästan det dubbla mot det begärda utgångspriset alldeles nyligen. Det hade varit en hetsig budgivning.

Så jag satte mig och tittade på hyresmarknaden, vilken jag också totalt ignorerat på många år. Sökningen visade att det fanns en (!) ledig lägenhet, en svindyr femrummare. När jag flyttade till orten för över 15 år sedan fick jag betalt för att flytta hit av kommunen!

Vad säger då allt detta? Lokalt finns det en mycket stor bostadsbrist. Detta driver upp priserna rejält. Vad jag vet har detta inte ännu slagit igenom på hyresmarknaden ännu, men väl på villapriserna. Kanske är det tillfälligt, kanske är det ett tecken i tiden. Tittar man på Sverige som helhet råder det brist på bostäder, men att det skulle kunna påverka en liten ort som min, på ett så radikalt sätt var något som fick mig att verkligen börja fundera. Givetvis är detta positivt för mig som ska sälja. Men för t.ex min son kommer detta att vara ett enormt problem när det, om några år, är dags för honom att lämna boet och skaffa sitt eget.

Nu kan man givetvis peka finger åt höger och vänster och skylla på en rad olika faktorer. Det är rent kontraproduktivt. Vi är i den situation vi är och detta måste lösas på ett eller annat sätt. Tillförs det inte fler bostäder kommer det att leda till stora ekonomiska problem i framtiden. Under tiden kommer bristen på bostäder, tillsammans med historiskt låga räntor, att driva upp de redan höga priserna och blåsa upp bubblan ytterligare.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑