Flykten #prepperSE

Så är vi här igen. Min hjärna jobbar oavbrutet med att försöka identifiera riskmarkörer i vår samtid som kan indikera en riktning i den nära framtiden. Att den långsiktiga kursen är satt mot isberget råder det inget tvivel om. Därför funderar jag på ”när” igen. Dock är kanske ”när” mindre intressant, trots allt. Det är helt enkelt dags när det är dags. Då återstår ”varför” och ”hur”. Varför något sker kan man kanske överlämna till framtidens historiker, även om vetskapen om varför något skulle hända kan vara nyttig så är faktiskt det enda av betydelse ”hur”. Inte hur det sker, utan hur du agerar när det är dags.

Efter flytten i somras har jag haft lite mer än ett halvår på mig att försöka hitta en lösning på hur jag ska agera när skiten träffar den där fläkten. I grova drag är det ju rätt enkelt: sätta sig i bilen och dra norrut till BOL Norr. För att det ska fungera måste bilen vara i körbart skick och fulltankad, jag måste vara i ett tillstånd att klara av att köra och vägarna måste vara framkomliga.
wp-1486456425513.jpgNästa del i detaljplanen blir att få med sig allt av vikt. Eftersom jag har en hel bil att fylla kan jag kosta på mig att faktiskt fylla den också, förutsatt att tid finns till detta. För att öka möjligheterna till en så lyckad packning av bilen som möjligt är det så klart klokt att redan i förväg ha en tydlig plan för vad som ska med, samt att kanske så mycket som är praktiskt möjligt redan är färdigpackat. Nu pratar jag inte om en bug-out-bag, utan syftar på lite mer än så.

Hur väl jag än försökt preppa BOL Norr med förnödenheter finns det alltid brister och luckor. En sådan lucka är kläder. Särskilt till min son, men även för egen del. Har jag möjligheten att få med mig en sopsäck eller två med kläder skulle det göra livet mycket lättare för en längre vistelse. Visst har jag fått upp en del gamla och slitna kläder, men i ärlighetens namn kommer det inte räcka.

En annan sak som jag gärna vill få med mig är den medicin som jag har här. Nu är det inte alls så mycket som det var förut när planen var att stanna hemma, men ändå vill jag så klart få med all receptbelagd medicin. Sedan tänker jag att det skulle vara bra att få med så mycket av mat och kryddor som möjligt. Tack vare, eller kanske snarare på grund av, de begränsade förvarningsmöjligheterna i lägenheten är detta inte mer än att det lätt får plats i en flyttkartong eller några plastpåsar.

Till detta har jag tre plastbackar redan fyllda med nödutrustning för att klara ett kortare avbrott i lägenheten med bland annat spritkök, t-röd, tändstickor, vevradio, batterier, ficklampor, sovsäckar, värmeljus, ett par moraknivar, vattenfilter, värmefiltar och annat bra-att-ha. Dessa lådor är inte fyllda till bredden just för att kunna fyllas på med sådant från ovan nämnda ting. Utöver dessa lådor finns det bränsle i dunkar i källaren som så klart ska med. Sist men inte minst har jag en samling viktiga papper som också de ska med.

Eftersom jag har packat min stackars bil så många gånger den senaste tiden har jag en rätt bra uppfattning om hur mycket som får plats och det som radats upp ovan är inga som helst problem att få med, utan det kommer finnas gott om utrymme över. Trots detta måste jag vid tillfälle prova att packa bilen så jag faktiskt vet.

10 reaktioner till “Flykten #prepperSE

 1. Jag har samma tänk som du har, det kommer att hända något och det är nog inte
  så långt dit. Blir det så att jag måste lämna min lägenhet, ta det jag kan och åka
  så har jag allt klart. Resan blir dessutom inte längre än 20 minuter och det känns
  tryggt att veta att jag har nära till min lilla Tillflykt. Och där har jag hela mitt matförråd
  som kommer att räcka ett bra tag.
  Allt jag behöver kommer att få plats i bilen, Jag har redan hela mitt skafferiinnehåll
  i korgar, bara att lyfta ut och ta med.
  Det enda som bekymrar mig är medicin, högt blodtryck är någon som jag måste ta
  medicin mot.. och inte är det tillåtet att hämta ut i förtid heller (tro mig, jag har provat)
  Har fått lite tips på vad man kan äta istället för medicin så jag får väl försöka luska lite
  i det också.
  Kläder har jag inga problem med, jag har stugan full med vad jag kallar ”stugakläder” och
  de kommer att räcka länge om vi nu klarar oss en längre tid.
  Ja ja.. vi får se hur det blir men det känns skönt att i alla fall känna sig en aning förberedd.

  1. Någon betablockerare kan fungera mot högt blodtryck med (indikation hypertoni). Många äter Inderal mot scenskräck, den kan också användas mot högt blodtryck, fast det är individuellt vad som passar.

  2. Min syster brukar köpa medicin på Apotek i Grekland, där det mesta går att köpa utan recept. Jag har t ex fått kortisontabletter, som jag äter under några dagar, när jag har fått i mig soja av misstag (soja-intolerans). Jag har även diverse astma-sprejer därifrån. Har du någon kompis, som brukar åka till Grekland, kan du lägga upp extra förråd. Bipacksedeln är tyvärr rena grekiskan och lagligheten är jag osäker på.

 2. Det jag ser som ett problem är, när ska man ge sig av? Risk med Igenproppade vägar om man väntar för länge. Samtidigt kan man inte bara sticka om inget hänt. Lite splittrad där.

 3. En annan fråga är vad du tänker göra om du inte kan nå BOL av vilken anledning som helst?
  Vad gör du om den inte finns kvar eller någon annan har tagit över den?

  1. Om jag inte kan ta mig dit eller om den inte finns kvar har jag alltid BOL Syd att falla tillbaka till. Har någon tagit över den kommer att motas bort, med alla till mig stående medel.

 4. Lastnät är att rekommendera, så att du inte får dina lådor i bakhuvudet, om bilen halkar av vägen. Jag har mina förråd huvudsakligen i stora, genomskinliga plastlådor med lock (Jula). Varje låda har ett tema: Toalett, hygien, fika, mat, kök osv. En rullplatta underst för att kunna flytta på hela stapeln vid städning. Alla sängkläder, tält och kläder är i blixtlås-försedda jättestora plastkassar (Biltema). Det går ganska snabbt att packa bilen, när allting finns i stort sett färdigpackat i mindre enheter. Jag har skaffat mig vitaminer & mineraler pga att jag har brist pga matallergier och pga den enkla kosten på annat håll. Min kompis, som bor i gäststugan, äter livsnödvändiga mediciner, så han kommer inte att klara sig i en krissituation och det har inte gått att ta ut mer medicin att ha i reserv heller. Medicin i gamla blisterförpackningar kan hålla i 10 år, medan medicin, som utsätts för fukt, blir snabbt dålig. Plötsliga faror, som kräver omedelbar evakuering, är t ex. en skogsbrand, där röken gör det omöjligt att andas inom en stor radie, att Natos krigsfartyg lägger till utanför kusten där jag bor, för basering enligt Värdlandsavtalet, små gröna män börjar dyka upp (jag bor 1.6 km från Östersjön) eller en kärnvapen markbrisad inträffar, med radioaktivt nedfall som riskerar att röra sig åt mitt håll. Eftersom min kommun inte har några skyddsrum och nästan alla hus har träbjälklag och få har källare, kan det vara klokast att evakuera, om tillfälle ges.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑