Panik-preppa

Så du har ännu inte börjat preppa, men kommit till insikten att det är dags. Du känner att det är bråttom, vill göra allt på en gång, men det är så mycket att tänka på. Listor till höger och vänster, EDC, BOB, BOL, vattenrening, skydd, värme, mat, knivar, väskor! Vart ska du börja?!

STOPP!

Sätt dig ner.
Tänk.
Observera.
Planera.
Prioritera.

Börja med att ta det lugnt. Inget gott kommer ut av att springa runt som en yr höna. Ta några djupa andetag. Gör i ordning en kopp varmt te. Sätt dig ner och ta fram papper och penna. Nej, ingen dator, ingen mobil, ingen surfplatta. Sedan är det dags att tänka efter. För det första behöver du bestämma dig för vad du ska förbereda dig inför. Vilket scenario ser du som troligast kommer drabba dig. Det kan vara väldigt specifikt eller mer luddigt. Skriv ner detta scenario. Efter detta behöver du fundera på hur detta scenario kommer att påverka dig. Gå igenom det, steg för steg, från det att det inträffar tills du inte längre känner att du kan spekulera längre.

Vilka vardagliga sysslor kommer att påverkas. Dricksvatten, skydd mot väder och vind, sanitet, matlagning, medicinering, informations insamling, kommunikation etc. Skriv ner vad som påverkas och på vilket sätt. Tänk också efter som din nuvarande fysiska plats (ditt hem) är utsatt för någon form av risk eller påverkan.  Skippa detaljerna, utan bara en översikt.

Spring nu inte iväg och börja åtgärda allt på en gång. Istället är det dags att inventera vad du har att tillgå redan nu. Gå igenom vad du har i källaren, i förråd, skafferiet, frysen och i garderober. Skriv ner det du tror dig kunna ha nytta av. Kanske har du en gammal FM-radio i garaget som går att driva med batterier? Perfekt! Då behöver du bara köpa batterier. Ficklampor har de flesta i alla fall en utav. Fungerar den? Mer batterier att införskaffa?

Planera sedan vad som krävs för att kortsiktigt lösa de brister du skrivit ner. Då menar jag kortsiktigt. Börja med 72 timmar. Det är tre dygn. När du är klar skriver du ner vad som krävs för en vecka, sedan en månad, och om ditt scenario kan tänkas behöva det, ännu längre.

Sist av allt prioriterar du listan över åtgärder. Vad är mest akut och har störst inverkan på din situation? Vad är egentligen helt nödvändigt för att överleva och vad är mer av karaktären nice-to-have? Sätt siffror vid varje åtgärd. Börja med ”1” för det som är mest angeläget att åtgärda, det vill säga helt livsnödvändigt, och jobba dig sedan vidare upp.

Allt som allt borde detta inte tagit mer än ett par timmar. Vinsten är att du nu vet exakt vad du ska göra och i vilken ordning. Lycka till!

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑