Andra fasen avklarad #prepperSE

Puh!

Nu är fas nummer två avklarad i min prepping. Målet var bland annat att ha mat och vatten för tre månader. Detta är nu uppnått, med lite extra som ren bonus. Men det räcker inte bara med mat och vatten, även om man kommer en bra bit. I förrådet bör det också finnas sådant så att det går att tillaga maten, generera värme, skapa nytt drickbart (rent) vatten, medicin, första förband, verktyg, kläder, sovsäckar och så vidare. Även här har jag nått mina egna uppsatta mål. Sista pusselbitarna föll på plats i veckan när skyddsmaskerna och min SHTF-mobil landade.

Viss kan man tycka att vissa bitar är lite väl mycket nice-to-have i mitt förråd (extra mobil, surfplatta t.ex). Det är jag medveten om, men det har inte kostat många kronor ”extra” och det tillför i vissa scenarier en del fördelar. På det stora hela har jag försökt balansera allt så väl jag kan och även försökt hålla kostnaderna nere så mycket jag kan. Det enskilt dyraste som finns i förrådet är ett vattenfilter som kostade runt 2000 kr, om jag minns rätt.

Så när allt nu äntligen är på plats måste jag erkänna att jag känner mig både glad, nöjd och lättad. Innan har jag alltid tänkt ”om jag bara hade x och y vore jag nöjd”. Nu är jag där. Inte för att jag på något sätt är färdig, men nu har jag tillräckligt för att i alla fall känna mig bekväm nog att invänta flytten och sedan kunna sätta upp nya mål utifrån de förutsättningarna.

Vad kommer då nästa fas att innefatta? Vad gäller mat kommer nog nya målet att ligga på sex månader. Det är en fördubbling av det nuvarande förrådet och innan det kan förverkligas krävs mer yta. Ett annat mål kan vara att skaffa en amatörradiolicens. Här är jag fortfarande i ett tidigt stadium av research och kan se viss nytta. Men det får bli senare till hösten eller nästa år om det blir av.

Nästa fas kommer också att bli mer praktiskt i form av byggande, odlande och djurhållande. Exakt hur detta artar sig får framtiden utvisa. Det kan rent av vara så att hamstrande till förrådet får stå tillbaka till förmån för detta. Det kommer dels att vara en fråga om tid och dels en fråga om ekonomi.

Men nu kan jag sova gott om nätterna. Det jag har just här och nu kommer att räcka långt. Det finns några få saker som jag kommer att tillföra i närtid, men inget som jag egentligen anser som kritiskt, utan kanske mer som en start på nästa fas.

Nu börjar det svåra.

3 reaktioner till “Andra fasen avklarad #prepperSE

  1. Hade du nån speciell kravspec för en SHTF mobil? Själv tänker jag slagtålig, vattentålig med riktigt bra batteritid ala den gamla goda Siemens ME45. Intressant och höra vad för mobil du valde.

    1. Jag resonerade som så att jag ville ha en mobil som hade lång batteritid, var billig i inköp, hade så få ”finesser” som möjligt och hade möjlighet till FM-radio. Så för mig blev det en Nokia 130 med ett kontantkort. Att den ska vara IP-klassad eller så är inget krav från min sida, de ”gamla” mobilerna är så pass tåliga ändå. Fast det är klart, det är ju ingen nackdel 🙂

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑