Den realistiska planen – budget #prepperSE

Sist jag gjorde detta blev det ett himla liv. Då hävdade jag att jag skulle klara mig att leva på 18900 kr per år, vilket verkade vara något otänkbart för de allra flesta. I efterhand kanske det var lite dumt att kasta ur sig något sådant utan att förklara alla stegen mellan det tänkta målet och nuläget. Så därför låtsas vi inte om det inlägget utan börjar från början. För jag gissar att ingen kommer höja på ögonbrynen när jag säger att en framtida årskostnad kommer att ligga på 78500 kronor? Faktum är att det är inte särskilt långt från vad min årskostnad var innan jag tvingades flytta söder ut i somras.

Budgeten ser ut som följer:

Utgifter Kostnad per år
Fastighetsskatt 1200
Bilförsäkring 4000
Internet 6000
Jaktkort 300
Vägavgift 300
Försäkring hus 1500
Sophämtning 1600
El 6000
Drivmedel 12000
Mat 30000
Bilskatt 3600
Underhåll bil 12000
Summa per år
78500
Per per månad 6542

Anledningen till att jag så öppet redovisar detta är för att i framtiden sedan kunna påvisa hur detta kan dras ner. Som synes finns ingen kostnad för hyra eller amorteringar och det är för att jag inte kommer ha några sådana. Huset och marken är redan betald. Fastighetsskatten är dock något jag inte kommer komma undan.

I detta scenario kommer jag att ha ett vanligt heltidsarbete och kommer behöva min bil med allt vad det innebär. För er som följt bloggen ett tag är detta alltså en del av min gradvisa övergång som jag skrivit om tidigare. Förhoppningen är att kunna flytta upp till BOL Norr och jobba ett par år för att kunna göra de nödvändiga inköp som krävs för att ta det hela i en mer självförsörjande inriktning. Om min initiala kalkyl håller och att jag kan vara disciplinerad nog med sparandet kan detta åstadkommas på ett år. Realistiskt är nog två eller tre år eftersom det garanterat lär tillkomma kostnader som jag inte kan förutse idag. Fast väl på plats spelar det inte så stor roll. Målet är inte att bli självförsörjande från dag ett utan att sakta och metodiskt jobba mig mot det målet.

Det samma kan också sägas om den ekonomiska friheten. Över tid kommer jag att kunna välja att eventuellt gå ner i tid, om det är möjligt hos en framtida arbetsgivare, eller rent av byta spår och bli egenföretagare (igen). Här börjar jag nå gränsen för hur långt jag rimligtvis kan spekulera in i framtiden. Dessa frågor får funderas kring vad det lider.

För att återgå till min lilla budget ovan. Som ni ser har jag tagit med matkostnader för inköp av mat. Eftersom jag inte planerar att äta upp mitt förråd av mat, som även i framtiden ska fungera som buffert, får jag vara beroende av matvarubutikerna ett tag till. Men detta är en post som garanterat kommer minska i takt med att jag får igång odlingar och djurhållning, även om en del av den ”vinsten” kommer att flyttas över till kostnader för foder, hö, halm och annat som hör djurhållning till. Utgiftsposter kommer att ändras, flyttas, tillkomma och försvinna. Det är jag helt medveten om.

Vidare kan jag också konstatera att jag räknar med att initialt fortsatt kommer vara inkopplad på det fasta elnätet. Även om elförbrukningen är väldigt låg så kan jag inte komma undan de fasta avgifterna. Problemet är att om jag idag säger upp elabonnemanget kommer en ny inkopplingsavgift vara skyhög, om jag av någon anledning skulle behöva återansluta mig. Jag har också räknat på ett mycket dyrare internetabonnemang än jag kanske egentligen behöver (ett utan begränsad datamängd). I och med att jag inte vet vad jag kan få för jobb, men gissar på att det kommer fortsätta vara inom IT, så kan det vara nödvändigt.

Det finns två saker som inte är med på listan som det alltid dyker upp frågor om; vatten och avlopp. På marken har jag en egen brunn med tjänligt vatten. Vad gäller avlopp finns inget krav på anslutning till kommunalt vatten och avlopp. Jag kommer att investera i godkänd lösning för avlopp baserat på vilka krav som kommer ställas från kommunen. Att jag inte tar upp den i budgeten är helt enkelt att detta är en infrastrukturkostnad som inte kommer vara återkommande.

Ovan har jag alltså ett ekonomiskt utgångsläge. Ett realistiskt och väl tilltaget sådant. Det blir väldigt lätt att se vad det är som driver de framtida kostnaderna, vilket är bilen. I en framtid kan jag förhoppningsvis slippa detta, men exakt hur det ska gå till får jag lämna för nu. Om någon undrar över mobiltelefon så kommer jag använda mig av kontantkort. Jag ringer och SMS:ar väldigt lite, dessutom använder jag inte mobiltelefonen för att surfa på, så jag gissar på att det kanske går åt ett par hundra per år.

10 reaktioner till “Den realistiska planen – budget #prepperSE

 1. Haha, ja folk som inte förstår kritiserar ofta istället. Därför säger jag inte allt till alla. Folk skulle bli skrämda, misstänksamma och tro en är helt pucko eller fifflare. Tycker nog att dina tankar verkar rimliga.

 2. Uppvärmning av stugan då? Har du egen skog så det räcker till årligt uttag?

 3. Största jag tycker saknas är underhåll av fastigheten. Och kostnad för anskaffning av bil. Om man tänker sig att leva på en budget över långtid så bör man enligt mig budgetera för att nyanskaffa/underhålla allt man har idag. Så får man väl trimma bort det sen om det visar sig att bilen håller längre än man räknat med eller inte längre behövs.

  1. Bra synpunkt. Absolut. Denna budget är för de första åren och då kommer mycket gå till att fixa fastigheter med allt vad det innebär. I nästa steg måste sådant vara med för att bygga en buffert.

 4. Vattenfall ska införa effekttariffer för elnätet framöver, vilket kommer sänka den fasta avgiften för ens elanslutning. Några elnätsbolag har redan infört detta och troligen kommer fler att följa efter. Så sannolikt kommer den fasta kostnaden för din anslutning till elnätet bli billigare framöver. Är ju bara att se till att man inte har några höga effekttoppar i sin elförbrukning. Så elbilsladdning från elnätet kan ju bli dyrt framöver, lite beroende på när på dygnet den görs dock.
  https://www.nyteknik.se/energi/vattenfall-ska-infora-effekttariffer-trangselskatt-for-elkunder-6941047
  Stugan på fotot ser väldigt trevlig ut.
  Har också en dröm om en liten stuga, i mitt fall på runt 15kvm välisolerad.

  1. Intressant. Tack för infon. Tåls absolut att fundera på. För mig är just den fasta avgiften det som är vad som står för den största utgiften, inte förbrukningen.

 5. Brukar vara krav på slamtömning på enskilda avlopp. Kostar kanske 2 tkr/år.

 6. Vagt minne av att det en gång i tiden var krav på vatten provtagning rörande brunnar med några års mellanrum vilket skulle innebära en viss (troligen inte särskilt hög) avgift. Detta kanske dock är avskaffat/endast rekommenderat nu.

  1. Om det finns kvar så är det noga upp till kommunerna. Kan dock vara bra att ha i bakhuvudet.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑