Att leva på 18900 kr per år #prepperSE

Så, detta kommer nog att uppfattas som provocerande för många. Det är inte meningen, men så fort man pratar om pengar, skatter och livsval så tenderar det alltid att röra upp känslor. Faktum är att jag skriver detta för att jag behöver er hjälp att tänka och förhoppningsvis hitta brister i mitt resonemang. Dags att dyka ner i lite siffror och annat roligt.

Som en del i planen att flytta upp till BOL Norr finns också en önskan att minimera eller helt sluta förvärvsarbeta. Egentligen kanske inte så mycket en önskan som en målsättning. För att få någon slags vägledning över hur en ekonomi kan tänkas se ut i en (förhoppningsvis) inte allt för avlägsen framtid har jag försökt identifiera utgiftsposter som är måsten idag. Hur det ser ut vid ett SHTF är rätt ointressant för denna övning. Det jag har satt upp på min lista över utgifter som jag måste ha är följande:

Utgiftspost SEK per år
Fastighetsskatt 1200
Bilförsäkring (veteranbil, enbart trafik) 1200
Internetuppkoppling (Net1 6gb/mån 79kr/mån) 960
Jaktkort 300
Vägavgift 300
Husförsäkring 1500
Sophämtning 1600
Summa 7060

Några kommentarer kring ovan. Fastighetsskatten kommer man inte undan hur man än vänder och vrider på det mig veterligen. Bilförsäkringen lika så. Här borde jag kanske lägga in kostnaden för att besiktiga bilen också. En internetuppkoppling kommer jag behöva om jag ska kunna fortsätta med bloggen, vilket jag har för avsikt att göra. Det statliga jaktkortet måste lösas om jag lagligt ska få bedriva jakt på marken. Vägavgiften är lika så ett måste då jag faktiskt är mån att ha en fungerande väg till och från stugan. En försäkring är faktiskt inte ett måste då jag äger fastigheten utan lån, men det känns väldigt korkat att inte ha en försäkring. Sophämtningen är också ett måste från kommunen och är den lägsta tariffen jag kan komma ner till.

Elektricitet, vatten och avlopp är sådant som jag inte behöver då jag inte kommer vara ansluten till elnätet eller kommunalt vatten och avlopp. Mobilabonnemang kommer att vara ett kontantkort. Eftersom jag ringer så kopiöst lite så lär det inte röra sig om några större summor per år. Kostnaden för bloggen kommer förhoppningsvis att täckas av reklamintäkter och donationer. Något som också kanske borde ligga med är kostnad för mediciner, men eftersom jag inte vet hur situationen ser ut om några år låter jag det vara oskrivet så länge, men det rör sig inte om mer än 100 kronor per månad som det ser ut idag.

Som det ser ut just nu kommer de fasta kostnaderna alltså att vara 7060 kr per år. Idag är grundavdraget på 18900 kr. För den som inte vet så är grundavdraget den summa pengar du maximalt kan tjäna utan att betala skatt. Alltså kan jag i teorin tjäna ytterligare 11840 kr per år utan att behöva betala skatt. Detta utrymme kan tänkas utnyttjas till diverse löpande utgifter så som drivmedel, stödfoder till tamdjur, reparationer och annat nödvändigt.

Hur jag ska bära mig åt för att tjäna dessa 18900 kronor återstår att se. Det är ju verkligen inga stora summor. Möjligen kan jag fortsätta på min inslagna väg som IT-konsult och köra någon timme eller två i veckan. Det skulle med råge räcka för att komma upp till gränsen. Självklart finns det inget säger att jag inte kan tjäna mer pengar än grundavdraget, men målet är som sagt att minimera förvärvsarbetet. Ett annat alternativ är att sälja lite av det som kan tänkas produceras på gården; skinn, ägg, kött och vad det nu mer kan tänkas bli. Annars finns det andra varianter som tåls att utforskas, men helt ärligt tror jag inte det är särskilt svårt att lösa.

Så, nu vill jag gärna ha lite feedback på detta. Är jag helt ute och cyklar? Har jag missat något? Har ni andra bra uppslag? Jag tar tacksamt emot tankar och idéer.

24 reaktioner till “Att leva på 18900 kr per år #prepperSE

 1. En ”måste”-utgift torde väl vara det jag för enkelhetens skull kallar ”mat”. För även om du jagar och håller dig med djur och odlar så finns det ju kostnader du inte kommer undan där. Jag vet ju inte exakt hur du har tänkt dig, men något slags övergripande, uppskattningssumma borde du kunna räkna ut. Jag förstår att om man börjar tänka efter så är rätt många saker ”måsten” men nog tycker jag att mat förtjänar en egen post här. Förtydliga gärna om jag har missuppfattat. 🙂

 2. Räcker jaktkort för jakten? Här omkring har jaktlagen en kostnad för jakträttsarrenden osv. och det kan bli ett par tusen per person och år. Fast för mig är jakt = älgjakt. Håller du dig till småvilt och egen mark slipper du så klart det.
  Jag har aldrig räknat efter men tänkt mig att de fasta kostnaderna skulle röra sig om större summor. Intressant!

 3. Drivmedel till bilen, även om du inte tänker köra mycket så måste du ju ha lite i tanken ifall du behöver köra någonstans. Håller med ovanstående om mat, även om det borde gå att hålla väldigt lågt. Hygienartiklar (tvål, toapapper, …). Antar att du tänkt ha solceller eller liknande eftersom inte elkostnader är med. Foder till djur?
  Att leva lite av vad gården ger borde vara ett bra alternativ, det ger även lite marginaler både vad gäller inkomst i ”normala” tider och ett överskott till dig själv om något händer. Planerar du inte att skriva en bok? Det ger väl lite i royalty? Spontant känns inte IT-konsult som ett långsiktigt alternativ om du bara ska jobba någon timme här och där. Känns som att det är något man måste jobba aktivt med (mer timmar) för att på sikt hålla koll på vad som händer och är aktuellt(?). Överlag så gäller det kanske att hitta de små men regelbundna inkomsterna att ha som en trygg bas.
  På det stora hela så tror jag att om man bara har investerat i rätt förutsättningar så kan man leva på mycket mindre pengar än man tror, så omöjligt är det nog inte.

 4. Mitt första tillägg gäller nog bilen, det tillkommer alltid kostnader, man får nog sätta upp mer som förbrukningskostnad för bilen. Även om bilen inte havererar så behöver man köpa nya däck, eller vindrutetorkare, lampor eller serva den för flera tusenlappar. Bilar är ekonomiska svarta hål Ska man leva väldigt snålt ska man inte ha bil, eller i varje fall inte äga den helt själv.
  Det andra är allt vad oförutsedda avgifter heter, att råka bita i något hårt och helt plötsligt behöver man en ny tandkrona för tiotusen (om det ens räcker), man måste ha reserver.
  Sedan, om man tänker sig på flera år så håller ju tyvärr inte kläder i evigheter heller, man får nog räkna med en post för det också (om inte annat så slits ju kängor/stövlar också ut efter ett par år om man är ute mycket).
  https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

 5. Vilken bra ide! Jag tänker att du behöver sotning av värmekällan. Hemförsäkringbolaget vill kanske att sotning görs av sotare.
  Vägföreningsavgiften kan bli större vissa år. Jag betalar till två vägföreningar och även om man får statliga bidrag kan vissa år krävas mer underhåll.
  Om du ska ha djur kan kostnader för märkning tillkomma och även veterinärkostnader.
  Tandläkare? Ev glasögon?
  Utan el behöver du något som ger ljus. Fotogenlampor? Stearinljus?
  https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

 6. Slopa bilen, kör med traktorreggad fyrhjuling.
  Som andra säger matpengar, sjukvård, tänder glasögon.
  Du äger en fastighet så räkna inte med hjälp från välfärden vid kris. Ha hellre en checkkredit hos banken. Fixa medan du har inkomst.
  Vet inte om man kan bli skönbeskattad vid för låg inkomst? Men värt att kolla.
  Skaffa f-skatt så är det lättare att småjobba åt andra företagare.
  Tänk på att din framtida pension blir obefintlig och hur du klarar dig när orken tryter.
  Men många av dessa råd är framtiden och lev glad i nuet istället.

 7. Tack för alla kommentarer! Jag kommer att skriva ett uppföljande inlägg där jag kommer ta upp feedback, idéer och funderingar.

 8. Hej! Tips är att läsa lite på ekonomibloggar som ex. denna: http://miljonar.blogspot.se/
  Tänker mig att det kanske kan vara värt arbeta 1 år (eller nått sånt) längre än planerat för att spara ihop kanske 100 tkr. 100 tkr placerat med utdelningsaktier ger ju en ”fast” inkomst åtminstone så länge ekonomi är någorlunda normal. Nu kanske 100 tkr är lite lite, men säg 300 tkr i någonsorts kombinerad buffert/utdelningsportfölj. Det tillsammans med lite extrajobb (ex. lärarvikarie) och försäljning av överskott från gården skulle ju utan allt för mycket timmar utanför gården kunna generera kanske 50 tkr/år. Vilket ger dig betydligt bättre handlingsutrymme. Tänker mig 20 tkr till driften av dig och gård (bil, försäkringar, lite basvaror som är krångliga producera) och 30 tkr som antingen kan läggas på hög eller troligare användas till förbättringar/underhåll av gård och andra bra att ha prylar.
  Ett tips kanske kan vara fula lite när du slutar jobba och stämpla så länge det är möjligt för att nyttja det till att bygga buffert samtidigt som du kan tillbringa all tid på gården.

 9. Mycket klokt redan skrivet. Om du inte ska bo många mil in i ödemarken räcker en elcykel och cykelkärra långt. Har du en skattebefriad veteranbil för vinterturer/storm och ösregn så har du sparat mycket bränsle till dessa turer genom att cykla. Att ladda elcykeln med solceller är inget problem. För övrigt, gör arbetsbyten med grannar, ett nätverk är ovärderligt, eller helt enkelt svartjobba ihop några tusen per år. Just ett lokalt nätverk där man hjälper varandra ska inte underskattas, ensam är inte stark i alla lägen.

 10. När du nämner jakt och att sälja egen producerade varor så kan man dra in en del pengar på hobbyverksamhet utan att behöva skatta det. Rena inkomster är skattepliktiga, verkar gå att tjäna lite i alla fall (vilket i ditt fall är relativt mycket), och man kan täcka lite egenkostnader med. Värt att kolla om det är tillämpbart. Här är en PDF från skatteverket om det.
  https://skatteverket.se/download/18.361dc8c15312eff6fdb747/1459766511674/hobbyverksamhet-skv344-utgava12.pdf
  https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

 11. Hur ska du kunna ha internetuppkoppling utan el? Ska du köra det via datatrafik på din mobil, så får du nog utöka dit abonnemang.
  Exson : ”försäljning av överskott från gården skulle ju utan allt för mycket timmar utanför gården kunna generera kanske 50 tkr/år.”
  -Försäljning av vad? Grönsaker?
  Även en jättegård som Mandelmanns på Österlen går inte runt, där man kan odla en betydligt större del av året. En liten BOL i Norrland? – glöm några 50K.
  Janne: ”Spara 472500 kr i Nordnet superfonden Sverige. Ta ut 4 % varje år. Dividera summan med 25 per år eller 25 per månad. Googla på 4 procentregeln”
  – Kan du garantera den avkastningen så att man kan klara sig på 4% om året, utan att behöva knapra på kapitalet?
  Urvaken : ”Alltså kan jag i teorin tjäna ytterligare 11840 kr per år utan att behöva betala skatt. Detta utrymme kan tänkas utnyttjas till diverse löpande utgifter så som drivmedel, stödfoder till tamdjur, reparationer och annat nödvändigt.”
  -Hur får du foder till dina djur? Vad för djur ska du ha? Hur levereras det upp till dig? Vad händer om bilen går sönder?
  Du klarar dig utan el, säger du. Fint. Hur fixar du det om taket brakar samman? Vanliga reparationer? Utan elverktyg? Vad för mat ska du äta? Hur ska det uppbevaras? Kläder? Sjukvård? Tandläkare? Hur ska du kunna odla mat till dig själv som räcker hela året utan maskiner? Hur lång tid tar det egentligen att odla enkla saker som potatis (2 mån) , morötter (3 mån), sallad (1 mån)? Och det är i Danmark.
  har du ved/skog så det räcker till uppvärmning och matlagning och konservering av mat hela året.
  Ska du leva i din BOL ensam resten av livet?
  Realitycheck behövs.
  Räkna med minimum 7-8.000 per månad utan SHTF om du nu inte har lån och du dessutom ska spara lite, om du nu kan leva så snålt som du tror. Du ska räkna med att leva tills du är sådär 80. Ska du ha en säkerhet när det gäller pengar, hus och djur så ska du ha minimum ett par miljoner på banken, eller investerat. Så kanske det kan gå.

 12. Du blir aldrig sjuk och behöver vård/medicin upp till högkostnadsskyddet?
  Inga anhöriga du måste åka till?
  Ingenting, verktyg, skor, byxor mm går sönder?
  Bilen går på luft och håller?
  Huset behöver aldrig målas om?
  Ingen rengöring, hårklippning, tandläkare?
  Statliga/kommunala överraskningar som skattehöjningar/avgifter?
  Inga miss i mathållning så du behöver knalla till mataffären?
  Inget kaffe, te, socker?
  Ja, så kan man fortsätta länge men din tanke är inte bara intressant utan riktig självhushåll. Det blir en ny bok a la Thoreau Walden. (Har du läst det?)
  Vi följer dig i experimentet var så säker.

  1. Fast Thoreau hade bara tjugo minuters promenad hem till mamma som bakade kakor åt honom.

 13. Eva: Mitt fokus var att de 50k huvudsakligen skulle komma från: Nu kanske 100 tkr är lite lite, men säg 300 tkr i någonsorts kombinerad buffert/utdelningsportfölj. Det tillsammans med lite extrajobb (ex. lärarvikarie) och….
  Lite syftningsfel i min skrivning… Jag tänkte 300 tkr och 4% regeln ger 12 tkr. Sen 200h lärarvikare eller annat tillfälligt arbete som plantsättning eller i äldrevården ger 30 tkr. Och så kanske 8 tkr från gården, vilket nog också är optimistiskt, så tillvida att det inte är skog tillräckligt för att kunna dra in det på vedförsäljning.

 14. Kolla in biodling. Kan ge ett bra tillskott och skattefritt upp till en viss nivå som hobby. Köp handvevad slunga så kan du klara 20-30 kupor off grid. Gissar att en kupa ger 2000 kr netto. Köp bikupor och all utrustning medan du jobbar.

 15. Exon : Lite rörigt inlägg, jag försstår det inte helt, men ”Jag tänkte 300 tkr och 4% regeln ger 12 tkr.”. Nu bor jag inte i Sverige, men visst är det 30% (?) skatt på utdelningar? Eller är det slopat?
  Monika: smart! Dessutom tror jag att honung är ganska lättsålt, och det håller sig fint, till skillnad från grönsaker som ju måste konserveras om man inte får sålt det med en gång. Om man nu räknar med överskott från gården.

 16. ”Elektricitet, vatten och avlopp är sådant som jag inte behöver då jag inte kommer vara ansluten till elnätet eller kommunalt vatten och avlopp. Mobilabonnemang kommer att vara ett kontantkort.”
  Hur ska du ladda mobiltelefonen utan el? Och få upp vatten? Handpump som fryser på vintern? Inte kul om man har djur.
  Och hur löser du hygienen? Gräva ett hål i marken? Duscha kallt? Har du koll på hur mycket bränne det går åt för att hålla värme, laga mat och värma vatten? Sådär 4 gånger så mycket som man först tror. Hur ska du lysa upp huset? Du kan ju inte leva i totalt mörker halva året.
  Lägg på en nolla på inkomsten, så kanske du kan klara det. Kanske.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑