Den ena foten framför den andra #prepperSE

Portvinstå. Så kallades gikt förut. Detta då en överdriven alkoholkonsumtion kan leda till gikt. Idag vet man att det beror på att halten urinsyror är för hög i blodet och kristalliseras i leder. Detta leder till en inflammation i leden, en form av artrit. Något som är fruktansvärt smärtsamt.

De senaste veckorna är det just vad jag dragits med. Detta är andra gången jag haft det och det är vidrigt. Efter två kurer med höga doser kortison är nu inflammationen och gikten i princip borta och jag åter gå någorlunda normalt igen. Under tiden jag haft ont har jag dock belastat fötterna snett, vilket lett till att jag fått ont i andra delar av fötterna.

Med fortfarande värkande fötter blir det pinsamt uppenbart hur sårbar man blir när man inte kan röra sig ordentligt. Det krävs ingen raketforskare för att lista ut hur det blir ett problem om skiten skulle träffa fläkten. Faktum är att det är ett stort problem ändå.

Vad som kanske inte är lika uppenbart är hur man som människa påverkas av att under en lång tid ständigt vara smärtpåverkad. Mot gikt hjälper traditionella värktabletter i regel inte alls. Denna konstanta smärta gör något med ens psyke. Det absolut överordnade målet i ens liv blir att bli smärtfri. Samtidigt drar det ner hela allmäntillståndet. Humöret är i botten. Det finns inget tålamod över alls. Givetvis blir sömnbrist en ständig följeslagare, med allt vad det innebär.

Nu drabbas lyckligtvis långt ifrån alla av gikt, men inflammerade leder i olika former är inte ovanligt. Återigen slås jag över hur snabbt det går från att vara frisk och stark till att vara sjuk och svag. Hur bräcklig hälsan kan vara. Allt är lätt när man är frisk. Och frisk är man tills man inte längre är det. Det kan gå över en natt. Eller ännu snabbare.

5 reaktioner till “Den ena foten framför den andra #prepperSE

 1. Hej!
  Tack för en bra och intressant blogg som jag nyligen hittade till.
  Vad tråkigt med dina fötter, förstår att det måste vara jobbigt både fysiskt och psykiskt. Du får kämpa på så gott det går och hoppas det blir bättre snart!
  Mvh/MH

 2. När värk slår till då inser man vikten av att hålla sig frisk.
  Själv lider jag av hälsporre efter att i augusti fått för mig att
  ta raska promenader. Två raska promenader i fel skor gav mig hälsporren. Nu har jag hittat en liten lindring, skor med klack på morgonen gör dagen en aning mindre smärtsam.
  Nu sitter jag ju lugnt i båten men om situationen varit annorlunda hade jag inte varit mycket att hänga i julgranen.
  Håll gikten stången.

 3. Jag förstår att du har det tungt. Och det är inte så lätt att koppla bort värk/smärta. Om jag hade möjlighet skulle jag stödja dig som tack för att du delar med dig av dina erfarenheter, och då skulle du kanske kunna komplettera läkarnas ordinationer med andra behandlingsmetoder. Men till och med frimärkskassan är tom, så just nu kan jag bara säga att jag hoppas att du inte ger upp dina planer och drömmar. Trots allt.

  1. Tack för dom vänliga orden. Även detta har ett slut, även om det är tungt nu.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑