Civilisationens kollaps eller mänsklighetens undergång? #prepperSE

En vanligt missuppfattning när jag pratar med människor om prepping är att många verkar tro att när jag nämner att ”skiten träffar fläkten” (SHTF) eller ”en katastrof” då syftar till mänsklighetens eller jordens undergång. Detta är givetvis inte alls vad jag menar. Det vore ju direkt korkat att försöka överleva något som per definition inte går att överleva.

Nu finns det många grader i helvetet. En kris eller katastrof kan vara kortvarig, geografiskt liten och påverka ett fåtal människor till att vara långvarig, global och påverka hela mänskligheten. Men även de mest pessimistiska SHTF-scenarier som jag förbereder mig för går att överleva. Återigen, annars vore det inte värt att ens försöka.

Så även om jag inte förbereder mig för mänsklighetens undergång så gör jag det för vår civilisations undergång. Märk väl att civilisation inte är det samma som mänskligheten som art. Den teknologiskt avancerade civilisation vi vanligtvis kallar västvärlden, som vi räknas till, är primärt vad jag syftar till. Även om vi inte lever isolerade så ”räcker” det gott och väl för att det ska bli riktigt otrevligt en lång tid framöver om västvärlden skulle falla, med alla följder det drar med sig utöver det mest uppenbara.

Med det sagt, även om civilisationen kollapsar så kommer mänskligheten att överleva. Som art är vi väl utspridda över i princip hela jordklotet och vi är uppfinningsrika nog att kunna anpassa oss till nya omständigheter. Men det finns ingen garanti för att just du eller jag kommer vara de som överlever, även om hela syftet med prepping är att öka möjligheterna till just detta.

Tendensen att alltid förutsätta det värsta vid tankar på en katastrof är direkt kontraproduktivt då det generellt betyder att mänskligheten utplånas på ett eller annat sätt. Ändå är det nästan alltid just det som kommer upp som ett slags argument för att inte vara förberedd. Vi som är preppers i olika utsträckning förstår hur det finns en stort spektra av omfattning gällande katastrofer och kanske är det denna aningslöshet hos människor som inte tänkt tanken som gör att de faller tillbaka på det nästan barnsliga eller i alla fall fatalistiska argumentet att det är meningslöst att ens försöka.

Så även om jag tror det finns en stor risk att SHTF under min livstid så ser jag det som fruktansvärt osannolikt att hela mänskligheten utplånas – ens vid ett fullskaligt kärnvapenkrig.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑