När har SHTF? #prepperSE

Det är lätt att prata om, resonera kring eller fantisera om kring hur ett SHTF kommer att utspelas. Vad som är betydligt svårare är att identifiera när SHTF. För att identifiera måste man först definiera. Shit Hits The Fan är ett väldigt luddigt begrepp. De flesta kan nog gå med på att skiten har träffat fläkten vid ett kärnvapenkrig. Men har SHTF om till exempel Grekland ställer in betalningarna? Eller går i statskunkurs? Eller lämnar EU? För Greker kommer definitionen av SHTF att vara en annan än för oss i Sverige.

Anledningen är så klart att SHTF är personlig. Hur du och din närmsta närhet drabbas. Kan man då sätta ett likhetstecken mellan SHTF och kris? Kanske. Definitionerna är för båda begreppen luddiga, otydliga och dessutom subjektiva. Min tonåring kan subjektivt uppleva en kris när hans första förhållande spricker. Men han skulle också uppleva en kris om det blev kärnvapenkrig. Allt handlar om perspektiv och tidigare erfarenheter.

Som prepper är detta ett dilemma. När ska man förklara en situation så pass allvarlig att den klassas som SHTF? Gör man det för tidigt kanske ingenting händer. Det var ett falskt alarm, situationen de-eskalerade eller inte var så farlig som man först bedömt. Gör man det för sent riskerar man att inte kunna sätta sina planer i verket, eller ännu värre.

Självfallet beror det också på vilket scenario man tänker sig. Vissa är väldigt binära. Antingen är det SHTF eller så är det inte det. Slår en geomagnetisk solstorm ut hela elnätet är det SHTF. Annars är allt som vanligt. De scenarier som är svårare att bedöma är de som kan ha långa händelseförlopp där situationen gradvis försämras. Dessa kan exempelvis vara ekonomiska kollapser, krig, pandemier, klimatförändringar. En del kanske redan bor vid sin BOL och lever off-the-grid då de gör bedömningen att det inte går att avgöra när det är dags och på så sätt förekommer. Andra kanske litar på att de kommer att kunna göra bedömningen när det väl är dags, då det då kommer att vara helt uppenbart.

Personligen är jag inte så säker på att jag kommer att kunna göra en korrekt bedömning i rätt tid. Men att förekomma känns inte som ett rimligt alternativ heller. Mellanvägen är det som de flesta gör, att preppa hemma med intentionen att ha lagren som en buffert för att sedan kunna ta nästa steg vid behov. Att ha allt i sin ordning för att ha friheten att kunna agera istället för att reagera vid en kris.

Om någon har bra förslag på hur ni tänker kring detta med att identifiera och agera i tid, dela gärna med i kommentarerna!

2 reaktioner till “När har SHTF? #prepperSE

  1. Enklaste sättet att identifiera SHTF är när regeringen i en gemensam kommunike säger att det inte finns någon anledning till oro. Då har man cirka 1-2 dagar på sig att dra till BOL.
    När samma existenser säger att det inte finns någon anledning till panik så är loppet redan kört.

  2. Intressanta tankar som man själv ofta har funderat på. I min bok så har SHTF redan inträffat. Det kom bara inte så plötsligt och med ett moment genomslag som dom flesta föreställer sig. De förändringar i samhället som kommit smygande på oss inklusive miljöförstöring, sårbar infrastruktur, nedmonterade sociala skyddsnät, förändrade attityder mm är redan ett kasst scenario som jag tror blir svårt att förändra.
    Mot den kommande framtiden kan man förbereda sig nu med lager, buffertar, ökad självförsörjning, kunskaper mm. Tar man sen och tittar på mer katastrofala SHTF scenarion så tror jag den största risken är geografiskt och tidsmässigt begränsade scenarion såsom långvarigt strömavbrott, skogsbränder, översvämningar, stormar mm. Dessa scenarion kommer man kanske få en viss förvarning för genom väderleksprognoser eller nyhetsrapportering. Att ha en kunskap om hur man bör agera och reagera samt goda förberedelser gjorda redan nu ökar förmågan att kunna hantera dessa scenarion. Ett strömavbrott kan komma utan förvarning och vi med kunskap och checklistor vet vad vi borde göra när strömmen går. Tyvärr kommer nog många att resonera så att strömmen kommer nog tillbaka om en liten stund och inte bry sig om att fylla badkaret med vatten.
    Pratar vi större och mer omfattande scenarion som solstormar, pandemier eller liknande så kan vi bara gissa på hur lång framförhållning man kommer att ha. Även om framförhållningen skulle vara så god som ett par veckors förvarning om att läget håller på att bli riktigt dåligt så är det en väldigt kort tid att börja förbereda sig då. Det gäller att ha alla förberedelser pågående nu.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑