Produkttest: Powerplus Panther vs. Powerplus Cheetah #prepperSE

En av de mest välbesökta sidorna på bloggen är min test av den gamla modellen av vevradio som Civilförsvarsförbundet sålde för ett par år sedan. Denna har nu utgått och ersatts av en ny modell. Det testet gjordes helt utan referenser och erfarenheter av liknande produkter. Därför är det extra roligt att äntligen få chansen att jämföra två andra liknande produkter.

wp-1487187878827.jpgBeredskapskungen.se skickade mig två av deras vevradioapparater. Den första heter Powerplus Panther och är lite mer än en FM-radiomottagare. Panthern har en inbyggd ficklampa, möjlighet att ladda till exempel en mobiltelefon och dessutom ett inbyggt larm. Konstruktionen är av plast men känns gedigen och tålig.

Den andra produkten heter Powerplus Cheetah och är en renodlad FM/AM-mottagare. Även denna är av plast och om jag skulle gissa så är det samma typ av plast som Panthern. Även här känns det gediget och tåligt. Vad Cheetahn har som Panthern saknar är en teleskopantenn. Gemensamt för de båda produkterna är att de kan laddas via antingen en dynamo och vev, via inbyggda solceller eller via en USB-kontakt.

Prestanda

En Svensk Prepper gjorde nyligen ett grundligt test av Powerplus Panther, så jag kommer primärt att fokusera på hur Pantern och Cheetahn funderar som FM-mottagare med de olika uppladdningsalternativen.  Nedan följer en tabell över de olika testerna jag genomfört. Alla tester är gjorda tre gånger och snittiden av dessa tre redovisas. Radion ställdes in på SR P1 och volymen sattes till en behaglig nivå (ungefär 25% av maximal volym).

Test Powerplus Panther Powerplus Cheetah
1 minuts uppladdning med dynamo/vev 12 min radio
34 min ficklampa
28 min radio
Fulladdad via USB 7 timmar radio
3 timmar ficklampa
25 timmar radio
1 timmes laddning via inbyggd solcell 17 min radio
42 min ficklampa
55 min radio

Något som förvånar mig är hur manualerna till produkterna ständigt underskattar tiderna. Det tydligaste exemplet är Cheetahn som i manualen hävdar att full laddning ger 7 timmars speltid, vilket kan jämföras med de 25 timmar som jag fick ut av ett fulladdat batteri. Kanske är det för att produkterna är helt nya och att batterierna blir något sämre med tiden.

Panther

wp-1487187847778.jpgSom FM-mottagare har Panthern en uppenbar nackdel – det går inte att se vilken frekvens man lyssnar på. Det som finns är en knapp som heter ”Scan” vilken söker från 87,5 MHz och upp till närmsta station som har täckning. Trycker man på knappen igen söker den vidare uppåt till nästa station. Denna automatiska sökning gör att det ibland är svårt att få in kanaler riktigt bra eftersom det inte går att finjustera på något sätt. Det finns inget sätt att spara stationer, utan varje gång radion slås på får du börja söka bland stationerna. Detta är något man säkert kan leva med om man bara använder radion vid en nödsituation och det är ju trots allt det som Panthern är tänkt att användas till.

Ljudet i radions inbyggda högtalare duger gott och väl, så länge man inte drar på för hög volym.  Möjlighet finns också att koppla in ett par hörlurar via ett 3,5 mm uttag om man inte vill störa omgivningen. Ljudkvaliteten när man använder hörlurar är faktiskt riktigt bra. Veven till dynamon är stor, robust och enkel att veva med. Mina stora händer trivs när det finns gott om plats.

Jag hade lite problem att få Panthern att ladda via solcellen första gången jag provade. Lampan som indikerar att enheten laddas lyste för fullt, men efter en timme i solen hade inte batteriet laddats alls. Som tur var hade jag sol dagen efter och bestämde mig för att prova igen, och då fungerade laddningen. Fråga mig inte varför det helt plötsligt fungerade.

Cheetha

wp-1487187862571.jpgDet märks att Cheethan är en mer fokuserad produkt. Det är en FM/AM-radio. Punkt. Till skillnad från Panthern har Cheethan en analog frekvensväljare med ett visuellt instrument för att tydligt visa vilken frekvens radion är inställd på. Till extra hjälp finns även en diod som lyser gult när man har god mottagning. Detta gör också att inställd station alltid går igång när radion sätts på. Reglagen för volym och frekvenssökning är av bra kvalitet och känns inte som att de lätt går sönder.

Den inbyggda högtalaren har en bra ljudkvalitet och jag tycker rent subjektivt att ljudet är något bättre än det från Panthern. Även Cheethan har ett inbyggt 3,5 mm uttag för att koppla in hörlurar och precis som med Panthern är ljudkvaliteten riktigt bra när man stoppar i hörlurar.
Veven till dynamon är mindre än den till Panthern och personligen tycker jag att det mindre handtaget gör det lite svårare att veva effektivt. Efter några gångers vevande fick jag faktiskt lite ont i tummen och pekfingret. Har man tur och det är sol ute kan man dock gott strunta i att veva och låta solen driva radion. Vid fullt solsken drar den ungefär lika mycket ström som den kan tillgodogöra sig via solcellen.

Slutsats

Letar man efter enbart en uppladdningsbar radio skulle jag utan tvekan rekommendera Powerplus Cheetah. Möjligheten att se frekvenserna och den analoga sökningen gör detta till den överlägset bästa radion. Vill man dessutom ha möjlighet att lyssna på AM-bandet är inte Panthern ett alternativ, då den enbart klarar FM-radio.

Med det sagt, har du behov av en nödradio och tycker det vore praktiskt med lite fler funktioner så som ficklampa eller möjlighet att ladda en mobiltelefon är Powerplus Panther ett givet val. Detta även om jag jämför med den gamla vevradion jag testade från Civilförsvarsförbundet, som också hade liknande funktioner. Det är tydligt att utvecklingen gått framåt och produkterna blivit bättre och bättre, särskilt batterikapaciteten och solcellerna.

Viktig info: Jag har inte på något sätt fått betalt av beredskapskungen.se för att testa den här produkten. De har skickat produkterna till mig, med överenskommelsen att jag ska testa produkterna på min blogg, länka till deras webbutik, och efter utfört test få behålla produkterna att göra vad jag vill med. De har inte på något sätt försökt eller blivit tillåtna att lägga sig i vad jag tycker om deras produkter, utan alla åsikter presenterade här är enbart mina egna.

8 reaktioner till “Produkttest: Powerplus Panther vs. Powerplus Cheetah #prepperSE

  1. Håller med! Får se om någon butik/återförsäljare är intresserad att hjälpa till.

  2. Jag skulle också vilja se ett test på en dyrare vevradio. Är en dyrare vevradio värd sin prislapp? Om man nu kan eller vill ha en bättre vevradio.
   Kjell & Company säljer Sangean MMR-88. Eftersom Kjell & Company har så schysst kundservice så hade den varit mest intressant att få se i ett test.

 1. Jag skulle också vilja se ett test på en dyrare vevradio. Är en dyrare vevradio värd sin prislapp? Om man nu kan eller vill ha en bättre vevradio.
  Kjell & Company säljer Sangean MMR-88. Eftersom Kjell & Company har så schysst kundservice så hade den varit mest intressant att få se i ett test.

   1. Kan nämna att jag köpte Sangean MMR-88 för ett år sedan (hos conrad.se, men vill inte råda till köp där, servicen är en katastrof) och är nöjd med produkten. Perfekt för hemmabruk, kanske lite stor för att bära med sig på fjällturer (om du utgår från ultralight utrustning, annars är den nog okej att släpa…). Den har vevradio, solcell, uppladdningsbart batteri och ficklampa/nödlampa/signal (om än att ficklampan är lite i tunnaste laget). Köpte även en Midland ER300 som hade bättre ficklampa och nödsignal (tror jag det var också) som var lite bättre än på Sangean, men övriga detaljer höll en högre klass på Sangean och skickade tillbaka den Midland.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑