Skillnaden på kris och kris #prepperSE

Otydlighet kan bokstavligt talat vara livsfarligt, men även om det inte har direkt dödlig utgång kan otydlighet ändå leda till stora bekymmer och missförstånd. Otydligheten kring definitionen av kris är ett problem – minst sagt.

Svenska Akademins ordlista ger följande:

kris substantiv ~en ~er
• mycket svår situation spec. om (vänd­punkt i) sjukdoms­förlopp resp. ekon. kris; ​jfr kritisk 3​
– Alla sammansättn. med kris- hör till 1kris.

Gott så. En kris är en ”mycket svår situation”. Krisberedskap betyder att man förbereder sig för mycket svåra situationer. Så långt är alla med. Men vad menas egentligen med en ”mycket svår situation”? Kanske är order ”kris” subjektivt. För en fattig människa kanske det är kris om en oväntad utgift dyker upp, medans det för en rik bara är en irritation.

Lika så kan det vara kris för den som inte är förberedd om just-in-time-leveranserna havererar och det inte längre går att köpa mat i matvaruaffären. För den förberedde är detta troligen inget större problem.

Eller?

Hur länge klarar du dig på dina förråd? Två veckor? Två månader? Två år? Tiden är en avgörande faktor om en situation kan klassas som en kris på enskild nivå. Ändå är vi väldigt dåliga att tydliggöra tidsperspektivet när vi pratar om krisberedskap och prepping. Jag är inte ett dugg bättre, utan är precis lika skyldig till detta.

Det blir inte heller bättre om vi använder ord som ”katastrof” eller ”Shit Hits The Fan” (SHTF) då de inte heller berättar något om längden i tid mätt. Att slänga sig med dessa uttryck utan att tydligare förklara med som avses leder till stora bryderier.

Jag kan läsa från olika håll att ”vid en kris kommer människor att hjälpa varandra”. Detta är säkert sant vid en kris begränsad i tid och geografisk omfattning. När jag läser meningen tolkar jag kanske ”kris” som en långvarig (år) händelse som drabbar hela den civiliserade världen, till exempel en pandemi. Medans om någon annan läser meningen kanske de tänker på ”kris” som terrorattacken på Kungsgatan i Stockholm som i tid mätt var relativt kortvarig.

Ni förstår kanske hur detta kan leda till stora missförstånd och onödig frustration. Min kris är inte nödvändigtvis din kris. Här inser jag att jag måste bli bättre min egen kommunikation både här på bloggen och när jag föreläser.

3 reaktioner till “Skillnaden på kris och kris #prepperSE

  1. Tycker nog att ordet kris också börjar bli lika urvattnat som femenist. Och så exploateras det av folk som inte har en aning om vad de håller på med. Mindre viktigt då de tjänar sitt egna syfte väl.

  2. Hur ser läkemedelsförråden ut, hos preppers?
    Nu tänker jag inte på receptfritt, utan det kan behövas penicillin och eller starkare värktabletter…

    Hur ordnar ni preppers det?

    1. Detta är ett lite känsligt ämne då det tenderar att ofta hamna i gränslandet till vad som är lagligt. Men ett exempel på att tänka utanför boxen är att titta på t.ex Fish Mox för antibiotika. Som av en händelse är doseringen den samma för ett akvarium som för människor och det är samma ingredienser. Det går också säkert att beställa starkare värktabletter från utlandet, men lagligheten i detta lämnar jag till andra att bedöma.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑