12 timmars förvarning innan SHTF #prepperSE

Brittiska regeringens Department for Business Innovation & Skills släppte i juli 2015 en rapport kallad Space Weather Preparedness Strategy. Detta är mycket intressant läsning och handlar till största delen om förberedelser för och konsekvenser av en så kallad CME (Coronal Mass Ejection, Soleruption på svenska). Jag har tidigare skrivit om soleruptioner här på bloggen.

I rapporten finns bland annat följande att läsa (min emfas):

Bild från NASA/ESA SOHO

The main impact on the UK is assessed to be from a Coronal Mass Ejection. Most Coronal Mass Ejections are not emitted in the direction of Earth. Those that are typically take 1-3 days to reach us, and we can predict the arrival time to within about 6 hours. Predictions are currently less accurate due to degradation in the satellite capability available to forecasters. Generally speaking, the faster the ejection, the greater the potential impacts. The Carrington Event, for example, travelled to Earth in as little as 18 hours. It is therefore likely that our reasonable worst case scenario would only allow us 12 hours from observation to impact.

Vi kan alltså bara 12 timmar innan eruptionen träffar jorden med säkerhet säga att den kommer att träffa och med vilken kraft. Vid själva utbrottet vid solen kan vi göra kvalificerade gissningar och prognoser. Dessa har dock historiskt visat att det är mycket svårt att bedöma riktning, styrka och hastighet vilket är helt avgörande för att kunna förutspå konsekvenserna på jorden.

Vidare tar rapporten upp vad riskerna och konsekvenserna är när jorden träffas av en soleruption (återigen min emfas):

Once the Coronal Mass Ejection reaches the ground, it can take two to three hours for a geomagnetic storm to develop. This short timescale presents challenges for operators of infrastructure at risk from space weather. The biggest area of risk for a Coronal Mass Ejection impacting the Earth is the electricity power grid. Geomagnetically induced currents created from rapid variations in the electrical field during an extreme event can cause power outages.
[…]
There have been a number of recorded severe space weather events over the last two centuries. But the advancement of technology and the increases in interdependence of some systems means that infrastructure has become more vulnerable to its impacts in last few decades.
[…]
Of the 13 transformers which could be damaged, it is estimated that only two substations – most likely in more coastal/rural parts of the country – could experience damage to the extent that they were not be able to provide local power supplies. In these areas people might face two to four months of disruption to power supplies and be subject to rota disconnection while the transformers are replaced.

För att sammanfatta så har vi 12 timmars förvarning och konsekvenserna kan bli att människor i vissa områden kan bli strömlösa i mellan två till fyra månader. Dessutom har infrastrukturen blivit mer sårbar den senaste tiden.

Hur stor är då sannolikheten att detta kan hända? Svaret är 12% innan år 2020. En av åtta.

Bild från NASA/ESA SOHO

En reaktion till “12 timmars förvarning innan SHTF #prepperSE

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑