Ge fan i att lägga dig i

Det finns två typer av människor; de som vill bli lämnade ifred och de som inte kan lämna andra ifred.

Låt mig bara få leva mitt liv i lugn och ro. Lägg dig inte i vad jag gör, hur jag gör det och varför jag gör det. Det är mina beslut och jag har inga som helst skyldigheter att berätta för dig varför jag gör mina val. Inte heller har jag någon som helst önskan att förklara. Låt mig bara vara.

Tycker du att jag ska äta mer fibrer? Ska jag uppfostra mitt barn på ett speciellt sätt? Sluta snusa? Pensionsspara? Tänka på ett speciellt sätt? Tro på en viss gud? Bry dig inte om vad jag gör, tycker och tänker utan fokusera på dig själv istället. Om det nu är så lätt att tycka att andra ska göra som du säger, varför inte börja med dig själv?

Det finns lagar och regler. Det finns uppmaningar och åsikter. Det finns tyckare och tänkare. Det finns religioner och livsåskådningar. Alla försöker på ett eller annat sätt reglera och styra hur vi lever våra liv. Vissa lagar och regler är helt nödvändiga för att ett samhälle ska fungera. Andra är rena dumheter som enbart är till för att styra beteenden. Vissa regler är frivilliga. Vissa uppmaningar nödvändiga.

Bara för att det finns lagar betyder det inte att dessa ska användas för att detaljstyra människors liv. Så länge mitt handlande inte skadar någon annan än mig själv, vad spelar det då för roll vad jag gör? Om du tycker att ditt sätt att se världen är det enda rätta säger det mer om dig än om mig. Då till hör du kategorin människor som inte kan lämna andra ifred.

Ja, jag är fullt medveten om att många anser att de har rätt att styra över andra för att det är för någons eller någots bästa. Det kan vara samhället, någon utsatt grupp, barnen, djuren, svamparna, jorden, universum eller gud. Ytterst sällan är det för individens bästa. Kan du inte se individerna bakom varje gruppering har du gjort misstaget att tro att alla inom samma artificiella grupp tänker, känner och tycker likadant. Alltså skulle det inte finnas individer. Eller?

Så klart det gör, säger du. Varför måste då människor placeras i fack? Är det så svårt att förstå att en indelning av individer aldrig fungerar. En individ är inte kön, ålder, hårfärg, politisk åsikt, sitt yrke eller sin utbildning. Inte summan av dessa attribut. En individ är unik. Därför finns det inte någon standardmall för alla. Således kan man inte detaljstyra människor. Någonsin. På sin höjd kan vi hitta gemensamma värdegrunder och lagar som vi tillsammans kan skriva under på. De flesta av oss i alla fall.

Skit samma. Att ens försöka få dig som tar åt dig av detta att förstå är en övning i omänskligt tålamod och pedagogik. Något jag saknar. Därför lämnar jag dig med en uppmaning:

Låt mig leva mitt liv som jag själv vill. Låt mig vara ifred. Ge fan i att lägga dig i.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑