Med fötterna i två olika världar #prepperSE

Planerandet går vidare inför nästa fas i mitt preppande och framtida liv. Ju mer jag funderar över hur jag vill ha det, hur allt ska fungera och hänga ihop, desto mer inser jag hur tydligt det blir att vad jag försöker åstadkomma är att sammanfoga två typer av tankespår.

Det ena är hur ett liv kan se ut under och efter ett SHTF-scenario. En värld där infrastruktur fallerar och man har det man har. Ett klassiskt preppertänk helt enkelt. Det andra är hur jag vill leva ett liv där allt fungerar som vanligt. Dessa två ska på något pragmatiskt sätt kunna samexistera både i tanke, plan och i den fysiska verkligheten.

Jag har tidigare berört detta (bland annat här och här), men aldrig riktigt tänkt igenom det utifrån ovan nämnda perspektiv, utan nästan uteslutande från ett SHTF-perspektiv. Givet förhoppningen att vi aldrig behöver uppleva ett SHTF så måste jag också planera för ett normalläge.

Så låt mig bli konkret och ta ett exempel så det blir lättare att förklara. Även om jag kan klara mig utmärkt under ett fullskaligt SHTF utan kyl och frys så underlättar det något kopiöst att ha tillgång till dessa i en värld där allt rullar på som vanligt eller i en gråzon där det kanske förekommer längre strömavbrott från och till.

För att maximera redundansen vill jag således att en framtida kyl och frys ska kunna drivas på flera sätt än via ett vanligt 230 voltsuttag. Lyckligtvis finns det både kylar och frysar som går att driva på både 12 volt och gasol. Ännu bättre är att det finns varianter som kan drivas av alla tre i samma produkt. Man vrider bara ett reglage och vips byter man från till exempel 223 volt till gasol om det skulle bli ett strömavbrott.

Denna flexibilitet är inte utan nackdelar. Då kylningen sker utan kompressor är dessa typer av produkter både långsammare att nå önskad temperatur och mer känsliga för den omgivande temperaturen. Dessutom är de inte lika energieffektiva. Som grädde på moset kostar de i regel mycket mer. Utöver detta behöver man ha tillgång till ett uppsatt och dimensionerat 12 voltsystem samt tillgång till gasol för att maximera redundansen.

En annan väg jag skulle kunna välja att gå är att helt sonika köpa en billigare kyl och frys som enbart drivs på 230 volt och om skiten träffar fläkten så får jag acceptera att vara utan. En tredje väg skulle vara att sätta en omvandlare på det framtida 12 voltsystemet så jag kan driva kyl och frys på 230 volt. Allt med sina för och nackdelar.

Nu är detta exemplet bara ett av mängder som jag behöver hantera. Kyl och frys faller fortfarande under kategorin nice-to-have. Nyckeln för mig ligger i att bygga min egen infrastruktur så flexibel och redundant som möjligt för att kunna tillgodose ett liv innan, under och efter ett SHTF.

Möjligheten att kunna bygga upp något från grunden som ska fungera i dagens normala värld och i en eventuell framtida krissituation är fantastiskt roligt och stimulerande. På sätt och vis är det ännu roligare med en begränsad budget då det helt enkelt inte går att köpa sig fri från problem, utan kompromisser av olika slag tvingas fram.

7 reaktioner till “Med fötterna i två olika världar #prepperSE

 1. Hej,

  Jordkällare är aldrig fel och ännu bättre blir det om du kan lägga in isblock.

  Fast det har du säkert redan och dessutom nämnt i tidigare inlägg.
  Om du inte har det så tror inte jag att det ska vara så svårt att få till en sån.

  Med vänlig hälsning,
  Lotta

  1. Jordkällaren jag hittade var mer en ruin än en jordkällare. Men eventuellt går den att återuppbygga. Har alltid sett en jordkällare som mer eller mindre ett måste. Kyl är egentligen bara ett kompliment för när vi fortfarande är i ett normalläge.

 2. Jordkällare ersätter helt kylskåp. Vill du inte gräva, gjuta och slita kan jag varmt rekommendera en modern sådan, vi köpte vår ifrån http://www.jordkallare.se Passa på att dra in 12V LED-belysning också.

  1. Tack för tipset! Faktum är att platsen där den gamla jordkällaren låg skulle göra sig perfekt för en sådan färdigbyggd jordkällare!

 3. Vi valde ditt alternativ med billigare kyl och frys, med pengar över till ett litet Honda elverk. Det finns också uttag att ladda mobiler och datorer. Ser man alltid till att bilen är fulltankad, så behöver man inte lagra så mkt bensin. Det är något som fungerar tillräckligt länge för att använda upp det man har i frysen medan man får andrum till de mer långsiktiga lösningarna med inläggning, torkning etc, om strömmen inte skulle komma tillbaks. Elverket håller i evighet i väntan på shtf, medan kyl och frys börjar bli slitna redan efter 10 år, med moderna kvaliteter. Ja, det finns många sätt att se på det, och som du är inne på så känns det ju angeläget att ha bekvämligheter så länge det går.

  1. Kloka tankar, tack! Just nu insuper jag så mycket erfarenheter och idéer som jag bara kan.
   Jag hade faktiskt inte tänkt på att det går att använda bensinen i bilen till att driva ett elkraftverk, så den tar jag definitivt med mig in i framtiden.

 4. Att få en jordkällare att inte bli en mögelhärd är också viktigt. Har råkat ut för att mått skit efter att ha besökt jordkällare med problem. 🙁

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑