Globala risker 2019 #prepperSE

World Economic Forum har släppt sin senaste rapport The Global Risks Report 2019 och är den fjortonde i ordningen. Här på bloggen har jag vid flera tillfällen tidigare tagit upp dessa årliga rapporter och belyst vad WEF betraktar som de största globala riskerna.

I år tänker jag inte gå så djupt i själva rapporten. Är ni intresserade, och det borde ni vara, så tycker jag det är väl värt att ögna igenom den 114 sidor långa rapporten. Lyckligt vis är den både lättläst och full med diagram. Först ut har vi två tio-i-top-listor. Den vänstra kolumnen är de tio mest troliga riskerna att inträffa under 2019 och den högra kolumnen de tio riskerna som skulle ha störst påverkan.

Att klimatförändringarna hamnar högt upp över de troligaste händelserna är föga förvånande. Vi har under de senaste åren sett en mer extrem vädersituation, inte bara i Sverige utan runt om i hela världen. IT-relaterade händelser så som cyberangrepp och datastölder hamnar högt. Detta är inte heller konstigt ju mer sammankopplade vi blir i dessa digitaliseringens tidevarv. Migration är fortfarande en högt rankad trolig händelse, utan att identifiera den utlösande faktorn. Som nummer tio kommer ekonomiska bubblor. Intressant är att WEF bedömer att det är troligare med en vattenkris (nummer nio) än en ekonomisk kris.

Bland de händelser som skulle få störst påverkan hittar vi, förutom massförstörelsevapen, även här extremt väder. Det i kombination till den höga placeringen i i den vänstra kolumnen placerar detta som den enskilt största risken för 2019. Vidare kan vi se att vattenbrist ligger högt, något som kan vara värt att fundera vidare kring. Till sist vill jag också belysa nummer tio i den högra kolumnen, spridning av smittsamma sjukdomar. Något som även det kan vara väl värt att ha med i bakhuvudet då detta inte tas upp som särskilt troligt som utlösande faktor, så bedömer jag själv det som en mycket trolig sekundär eller tertiär konsekvens av andra tänkbara risker.

Även WEF bekräftar en av mina egna käpphästar: att en kris sällan kommer ensam. En utlösande händelse kan leda till kaskadeffekter vilka i sin tur utlöser fler händelser. Väldigt tydligt och överskådligt tillhandahålls ett diagram nedan.

I mitten ser vi de händelser som har flest tänkbara knutpunkter kopplat till sig, alltså sådant som antingen ofta förekommer som en del i en kaskadkedja eller som utlösare riskerar bidra till flest sekundära effekter. Även här kan vi se hur klimatförändringar och migrationsströmningar sticker ut, men även arbetslöshet. Studera denna graf noga för att förstå hur illa det kan bli oavsett vilken utlösare som än råkar triggas.

Mot slutet av rapporten (sidan 65-75) presenteras tio stycken ”Future shocks”. De beskriv som följer. ”As the world becomes more complex and interconnected, incremental change is giving way to the instability of feedback loops, threshold effects and cascading disruptions. Sudden and dramatic breakdowns—future shocks—become more likely. In this section, we present 10 such potential future shocks. Some are more speculative than others; some build on risks that have already begun to crystallize. These are not predictions. They are food for thought and action—what are the possible future shocks that could fundamentally disrupt or destabilize your world, and what can you do to prevent them?

Här berörs saker som väder som vapen, stad vs. landsbygd, kvantdatorer, krigföring mot matproduktion, vattenbrist, övervakningssamhället och AI. Mycket intressant och tänkvärd läsning. Även om riskerna ligger några år in i framtiden är det helt uppenbart sådant som redan nu finns på radarn i dessa kretsar. Dessa är dock inte tänkta att vara svarta svanar som förändrar världen över en natt.

Som prepper ger denna rapport mig otroligt mycket att fundera över. Vissa saker bekräftar tidigare kunskap, annat öppnar upp nya dimensioner av problematiken av en mer global sammankopplad värld. Läs den när du har en stund lugn och ro. Ta dig tiden. Det är du och din framtid värd.

11 reaktioner till “Globala risker 2019 #prepperSE

 1. Bra att lägga ut rapporten här .
  Självklart blir det nån form av dominoeffekt !!!
  Personligen är jag mest rädd för att elen försvinner , så jag undrar om någon här vet om en kamin som heter Öringen är bra ?
  Billig och liten ?

  Vatten tror jag att jag har fixat bra + hur det ska fixas lite mer .

  1. Har själv ingen erfarenhet av Öringen, men tittade ett tag på Laxen som ett alternativ till min lillstuga. Vet att fler varit sugna på någon av dessa i serien: http://www.vedkaminer.nu/kaminernew.htm
   Kanske någon läsare här har en hemma eller i sin BOL?

 2. Laxen är av plåt och gjutjärn medans Öringen är helt i gjutjärn , därför tror jag att den är bättre ?

  1. Stämmer säkert. Var ute efter något enkelt, billigt. Helt i gjutjärn är helt klart att föredra om den ska användas flitigt.

   1. Jag har kört rätt hårt med min typ laxmodell i ca 10 år och inga tecken på att den börjar tröttna ännu

 3. Tack för info , men en fundering .
  Vad jag förstår så är den inte miljögodkänd ?
  När dom besiktade från sotarn , blev den godkänd ?

 4. Hur troligt…. tror du att en liknande kris såsom i Venezuela,
  kan komma att inträffa i Sverige ? Vad är din teori och tankar om detta ?

  1. Jag önskar jag kunde svara ”helt osannolikt”, men realiteten är att det kan gå mycket snabbare utför än vi är villiga att tro. En rejäl ekonomisk kris i landet kan räcka för att utlösa våldsamma protester, särskilt om t.ex bidrag och statliga/kommunala löner inte betalas ut (i tid), om kronan blir så svag att vi får svårt att importera mat och/eller om bränslepriserna skjuter i höjden.
   Det gick ju rätt illa för t.ex Grekland för ett par år sedan och de känner fortfarande av sviterna från det. Då är Grekland ändå ett EU-land precis som Sverige. Så att utesluta ett scenario som Venezuela i Sverige är inte omöjligt, men inte heller särskilt troligt som det ser ut just idag.

 5. Vilka 10 Handverktyg (ej el)
  skulle du rekommendera att en Prepper har i sin verktygslåda om denne har BOL .

  Vore intressant att höra din åsikt.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑