20-talets bitterljuva läxa

Jag är ingen historienörd på något vis. Däremot gillar jag att se trender och samband i makroperspektiv. Länge har jag närt en tanke om att historien verkar upprepa sig och jag har en tes om att vi idag upplever samma situation som på 1920-talet.

Kanske är vi precis i början av 1920-talet, eller i mitten, men många likheter finns att finna – särskilt om man ser till de stora penseldragen. Nedan är en liten sammanställning över likheter jag tycker mig se mellan 1920-talet och 2010-talet:

1920-talet 2010-talet
Storbritanien tappar sin ställning som ekonomisk stormakt USA tappar sin ställning som ekonomisk stormakt
Radio och TV krymper världen Internet krymper världen
Stigande arbetslöshet Stigande arbetslöshet
Hausse-artad börsmarknad Hausse-artad börsmarknad
Nationalism och extremism växer i Tyskland Nationalism och extremism växer i Rysland

Självklart är detta en inkomplett lista och är sådant jag kan komma ihåg spontant.
Att USA’s position som ekonomisk stormakt är på väg bort råder det egentligen inget tvivel om. Fler och fler länder överger dollarn som valuta vid oljeaffärer eller andra transaktioner. USA’s skenande statsskuld tillsammans med det hysteriska pengatryckandet, ökande arbetslöshet och försvinnande basindustri är alla tecken på en ekonom på fall. China ser ut att bli nästa ekonomiska stormakt.

Att jag tog med radio och TV’s frammarsch i relation till internets genomslag (för alla åldersgrupper) är mest för att påvisa hur vi kom närmre världen – och hur detta samtidig kan upplevas som ett hot av vissa grupper.
Aldrig-mera-krig_imagelarge

Om vi skulle leka lite med tanken att det faktiskt finns en parallell med 1920-talet och 2010-talet, vad kan vi då vänta oss av framtiden?
I slutet av 20-talet kom den stora börs kraschen och med den depressionen. Att börsen idag skulle krascha kanske många ser som en omöjlighet, men tittar man på de senaste årens uppgångar är detta inget annat än ett tydligt tecken på en bubbla. Det finns inga egentliga ekonomiska incitament för att börsen skulle öka som den gjort. Visst, Federal Reserve’s nytryckning av dollar har ökat pengamängden så det har funnits kapital att investera i aktiemarknaden, men eftersom denna nytryckning var till för att stödja banker och låneinstitut i kris borde rimligtvis pengarna ha gått till att täta hål (lösa skulder och ”giftiga tillgångar”), inte spekulera på börsen.

Att dessutom många länder köper rekordmycket guld till sina reserver är också ett tydligt tecken på att det inte bara är jag som ser ekonomisk instabilitet i framtiden. China och Indien ökar massivt sina inköp av guld. Tyskland har krävt att få hem sitt fysiska guld från USA. Även Sverige tar hem sitt fysiska guld.

Tittar vi vidare ser jag en viss likhet mellan Tyskland på 20-talet och Ryssland idag. Extremister har fått ökat fotfäste. Förföljelse av minoriteter, sexuellt ”avvikande”, regimmotståndare. Upprustning av militären. Nyligen höll Ryssland den största militära övningen sedan Sovjetunionens fall i Östersjön. Dessutom har Ryssland provocerat både Svenskt, Polskt och Baltiskt luftrum. Att Sverige väljer att ha ett försvar på historiskt låg nivå är skrämmande, men det kan vi diskutera någon annan gång. Vidare har vi en väldigt stark och karismatisk ledare i Putin, precis som vi hade i Hitler i slutet av 20-talet.

Så om man ska dra likheterna till sin extremitet bådar detta inte väl för 2020-talet. Ekonomisk krasch och krig. Låt oss hoppas att vi lärt oss något av vår historia och att 1920-talet inte behöver bli en bitterljuv läxa för våra barn och barnbarn.

En reaktion till “20-talets bitterljuva läxa

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑