"Det löser sig alltid"

Att vårt samhälle är skörare än någonsin är kanske svårt att tro. Vi har ju alla tänkbara bekvämligheter och att lampan alltid tänds när man slår på den är så självklart att det inte ens ägnas en tanke åt det. Kris är det kanske när internet slutar fungera i en timme, fast nu för tiden så har ju (nästan) alla back-up i form av en smartphone.

Visst har strömförsörjningen blivit stabilare. När jag växte upp (i en medelstor stad) var det fortfarande vanligt med strömavbrott. Vi hade alltid ett lager av diverse nödvändigheter hemma, just ifall att strömmen skulle gå. Men sedan jag flyttade hemifrån har det inte gått ett helt dygn som jag varit strömlös. Alltså är det lätt att dra slutsatsen att det alltid kommer att finnas ström.
empty shelves

Det handlar inte heller bara om elförsörjning, det finns mycket annat som är mycket sårbart i samhället idag. Mataffärer lagerhåller nästan inga färskvaror alls. Vid en större störning av transporter och/eller elförsörjning, t.ex vid en isstorm, tar det inte många timmar innan affärer rensats på mat och hyllorna gapar tomma. I Sverige råder ansvarsprincipen vilket i princip betyder att du själv ansvarar för att sörja för dig, din familj och dina djur vid krissituationer. Det finns inte längre några beredskapslager som staten, landsting eller kommuner håller.

Civilförsvarsförbundet har en bra grundinformation kring vad du kan tänkas behöva. Betänk dock att mat är enbart en del av det hela. Principen 3-3-3-3 säger att du klarar dig 3 minuter utan syre, 3 timmar exponerad för hårt väder utan skydd, 3 dagar utan vatten och 3 veckor utan mat. Att ha skydd, vatten och mat bör prioriteras i just den ordningen. Pappa-staten kommer inte att sörja för detta vid en krissituation. Det är din skyldighet att ta hand om.
Ice_storm

Jag ska måla upp ett scenario för dig. Ponera att det är mitten av januari. Det är 15 grader kallt ute. 20 cm snö. Snöröjningen har fungerat bra. Under natten drar ett riktigt snöoväder in. Temperaturen stiger till runt noll. Mängder tung, blöt snö faller och på morgonen har 90 cm fallit. Samtidigt klarnar det upp innan solen går upp och temperaturen faller till minus 20 grader. Den blöta snön fryser och elledningar, som redan var hårt ansatta, brister. Träd faller ner under vikten av blötsnön. Vägarna är isgator då den blöta snön på sina håll smält för att sedan frysa igen. Elnäten svajar och tillslut fallerar hela nätet på grund av välta träd och brustna elledningar och överbelastning. All internet-kommunikation är nere. Mobilen visar ”Inget nät”. Masterna är strömlösa eller i värsta fall skadade på grund av vädret.
water-storage

När du går ner till affären för att köpa en liter mjölk, bröd och lite värmeljus möts du av en lapp på dörren där det står att affären är stängd på grund av strömavbrottet. Även om du hade haft kontanter att betala med kunde inte kassören scanna varorna och ta betalt. Nu tvingas du gå hem och enbart använda det du har hemma. Eller du kanske tänker att du kan åka till någon vän eller släkting på annan ort? Glöm det. Tågen är inställda (ingen el), vägarna är dödsfällor.

Om det nu skulle ta fem dagar för strömmen att komma tillbaka, skulle du klara av att sörja för vatten, värme och föda? Hur lång tid tar det innan lägenhetens eller husets innetemperatur faller under noll-sträcket? Hur mycket rent dricksvatten har du att tillgå när kranen är tom? Om du behöver medicin, hur mycket har du hemma?

Värt att tänka på.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑