Värmeljus vs fotogenvärmare #prepperSE

Om strömmen skulle försvinna och det är vinter ute gissar jag på att väldigt många skulle ta fram sina värmeljus och tända för att få både ljus och värme. Trots allt heter det ju värmeljus, vilket borde ge både värme och ljus. Detta är något de allra flesta människor har hemma. Men hur mycket värme ger egentligen värmeljus?

Nyfiken som jag är gick jag ner i källaren och ut i garaget som ligger i källaren. Eftersom garaget har ett element stängde jag av det och öppnade dörrarna och fönstret för att få ned temperaturen och simulera en situation utan tillgång på uppvärmning. Efter en halvtimme var temperaturen 9 grader. Utetemperaturen var under hela testet -3 till -4 grader, vilket var trevligt konstant. Garaget är ungefär 32 kvadratmeter (8×4 meter).

Först började jag med att tända nio stycken värmeljus. Varför just nio? För att det var alla lösa oanvända värmeljus jag hittade och jag hade ingen större lust att öppna ett nytt paket. Hur mycket värme ett värmeljus avger verkar inte vara helt enkelt att ta reda på då det dels varierar mellan olika märken och dels verkar olika mätningar varierande resultat. Dock verkar effekten ligga på någonstans mellan 50-100W. Så i värsta fall borde de nio ljusen ge 450W och i bästa fall 900W.

Fast allt detta är ju bara teori och ganska ointressant för ett praktiskt test. Värmeljusen fick brinna i fyra timmar vilket är den uppskattade brinntiden. Inget ljus hade dock slocknat. Termometern smugit sig upp till 13 grader. Så en uppvärmningsgrad på fyra grader. Inte så tokigt. Men rent subjektivt kändes det inte vidare varmt.

Så jag öppnade dörrar och fönster igen och fick ned temperaturen till nio grader igen. Sedan satte jag igång min fotogenvärmare, som jag skrivit om här, och väntade ytterligare fyra timmar. När jag kom ner igen hade temperaturen gått upp till 16,5 grader. Så en uppvärmningsgrad på 7,5 grader. Nu kändes det i alla fall någorlunda uppvärmt.

Vad kan man dra för slutsatser kring detta då? Till att börja med kan jag konstatera att värmeljusen faktiskt gjorde ett bättre jobb än jag förväntade mig. Som vanligt beror allt på en rad olika faktorer, men så länge utetemperaturen ligger runt nollan räcker värmeljus troligtvis ganska långt. Däremot om det är riktigt kallt ute kommer de att falla kort om man nu inte väljer att tända väldigt många värmeljus på en gång.

Sedan kan man se på de rent praktiska aspekterna. För det första har värmeljusen en öppen låga vilket alltid ökar brandrisken, medans fotogenvärmaren har skyddande galler. För det andra brinner värmeljusen ”bara” i runt fyra timmar till skillnad från en full tank i fotogenvärmaren som räcker i ungefär ett dygn. För det tredje sprids värmen på lite olika sätt; värmeljusens värme går nästan oavkortat rakt upp medans fotogenvärmarens värme strålar ut runt om åt sidorna vilket ger en behagligare miljö att sitta runt. Nackdelen med fotogenvärmaren är att den avger väldigt lite ljus, vilket värmeljusen är bättre på.

Men det är dumt att förkasta värmeljus som värmekälla, även om de inte är lika effektiva som andra alternativ så är de mycket bättre än ingenting alls.

11 reaktioner till “Värmeljus vs fotogenvärmare #prepperSE

 1. Jag har någon gång läst att värmeljus ger 35 watt. Alltså något lägre än vad du räknade med. Men som du skriver, man ska inte räkna bort dom.

 2. Intressant jämförelse.
  Själv hade jag tänkt använda några vanliga fotogenlampor med veke om det skulle bli avbrott i fjärrvärmen. Kanske inte lika bra på att värma som en fotogenvärmare, men man kan placera ut dem på olika ställen i ett rum (och så ger de ljus precis som värmeljusen). Nu räknar jag ju inte med några långvariga värmeavbrott, jag vill ju inte lagra en massa brandfarlig fotogen/lampolja, några enstaka liter får räcka. Och man får ju hoppas att man inte ska behöva värma upp en utkyld lägenhet, utan bara försöka hindra att temperaturen faller för mycket.

  1. Intressant tanke. Jag har också några fotogenlampor så det kanske kommer ett test med dessa också.

 3. Någon gjorde samma test, men använde sig av koppar som placerades runt ljusen. Typ som en kopp. Värmen strålade mer runt om, men utöver det så vart det ingen effekthöjning.
  Jag tänder ibland ett värmeljus i garaget när jag är där och skruvar. Garaget är helt isolerat men värmeljuset tar bort den råa känslan trots att temperaturen inte stiger. (det kan vara psykiskt också) 🙂

 4. HEJ
  Har du inte sett testerna som de har gjort på you tube med (pot heater) teracota kruckor med brickor o muttra o värmeljus det tycks värma upp ett rum ganska bra.
  Det verkar vara ganska lätt att göra den själv också. Det kan vara en bra tillägg till preppen.
  Det var bara en tanke o ett roligt test att göra … Felicia

  1. Jag har faktiskt byggt en sådan för att testa, men helt ärligt var det inte mycket större skillnad än att ha motsvarande värmeljus utan själva kruk-konstruktionen. Men jag tänkte göra lite fler värme-tester så då kanske jag tar med den.

 5. En mycket ovetenskaplig artikel. Gav bara subjektivt snömos. Som om den var skriven av en inredningstjej på ”Äntligen hemma”.
  Har för mig att ett värmeljus avger omkring 35 W. Sedan är det enkelt att räkna ut hur många som behövs. Cirka 30 stycken värmeljus ersätter en värmekälla på 1 kW.

  1. Nu råkar det vara hela poängen med att just TESTA och inte bara teoretisera. Att du sedan först klagar på att det är ovetenskapligt och subjektivt snömos, för att sedan själv klippa till med ett ”har för mig att”, är ju helt fantastiskt roligt.

 6. Problemet med att kyla ner garaget lite snabbt är dock att det bara är luften som är kall. Väggar, gomv och tak är ju fortfarande ganska varma och hjälper till att värma luften lite när du väl stänger dörren. 🙂

 7. Problemet med att kyla ner garaget lite snabbt är dock att det bara är luften som är kall. Väggar, golv och tak är ju fortfarande ganska varma och hjälper till att värma luften lite när du väl stänger dörren. 🙂

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑