Snöstorm, drivis och en klass 3-varning

Veckan som gått har minst sagt varit intressant. På måndagen utfärdade SMHI en klass 3-varning gällande snö för hela regionen jag befinner mig i under tisdagen och onsdagen. Detta i kombination med mycket kraftiga vindar resulterade i att ett flertal kommuner i området valde att stänga skolorna under två dagar. Något som i princip aldrig görs, men detta skulle visa sig vara ett helt korrekt beslut.

Personligen valde jag att bugga in i lägenheten. Den enkla anledningen var att jag inte ville riskera bli insnöad i stugan utan möjlighet att kunna ta mig till jobbet efter snöovädret. Kruxet är bara att jag totalt negligerat all form av krisberedskap i lägenheten. Trots allt har jag resonerat som så att jag alltid ska ta mig till stugan i händelse av något.

Nu visade det sig att jag faktiskt behöver i alla fall en grundläggande krisberedskap även i lägenheten. Men med en dags framförhållning fanns det inte mycket annat att göra än att improvisera och göra det bästa av vad jag hade att tillgå. En mycket nyttig lärdom.

Eftersom risken för strömavbrott var stor behövde jag börja från grunden med ingen tid alls. Prioritet ett blev som sig bör att säkerställa vatten. Turligt nog hade jag ett gäng PET-flaskor som skulle pantas, vilka jag sköljde ur ordentligt och fyllde upp med vatten. Sex liter totalt, vilket bör räcka ett par tre dagar.

Nästa sak var att planera för värme. Eftersom jag inte har någon annan värmekälla än fjärrvärme i lägenheten, inte ens värmeljus, fokuserade jag på att säkerställa att jag hade möjligheter att täcka fönster för att minska kallras och att se till att det fanns varma kläder och filtar. Eftersom jag bara har ett rum behövde jag i alla fall inte fundera på att flytta in i till ett rum och stänga igen resten.

Till sist gick jag över till mataffären för att köpa på mig lite nödproviant. Nu har jag inte ens ett spritkök i lägenheten, så alla tankar på att kunna tillaga varm mat fick läggas på hyllan. Istället fokuserade jag på energität ”mat”; jordnötter, chips, ägg, majonnäs, smörgåsar, multivitamindryck, proteinbars etc. Äggen kokade jag på måndagskvällen för att ha något mer matigt att stoppa i mig om strömmen skulle försvinna.

Till sist dubbelkontrollerade jag alla ficklampor och min vevradio så de fungerade. Som en eftertanke gick jag ut till bilen och hämtade in min get-home-bag som alltid ligger där, eftersom den också innehåller saker som skulle kunna tänkas komma till nytta.

Sedan var det bara att vänta.

Tisdagsmorgonen bjöd lyckligtvis inte på strömavbrott, men väl på snö. Massor av snö och en rejäl storm. Det hade snöat hela hela natten och utanför fönstret uppenbarade sig en nästan konturlös värld av olika nyanser av vitt och grått. Tacksam för att elen och internet fortfarande fungerade satte jag mig och jobbade några timmar.

Efter en kopp kaffe slog det mig att det kanske var bra att skotta fram bilen på parkeringen utanför. Även om jag visste att den skulle snöa in igen, så var det i alla fall mindre att ta reda på vid nästa tillfälle. Så jag byltade på mig de varmaste kläderna jag hade hemma och begav mig ut med en snöskyffel.

När jag kommit kanske halvvägs tyckte jag mig se blinkande orangea ljus ute i snöstormen. Först trodde jag att det var bilar som av någon outgrundlig anledning parkerat på vägen och blinkade för att inte bli påkörda i den urusla sikten. Men det verkade ologiskt. Så jag gick dit för att se efter.

Nog var det bilar som stod på vägen, men inte frivilligt, utan fast i snön. Bilar med föräldrar till förare som skulle hämta sina barn på det fritids som fortfarande hade öppet. Efter mycket skottande under bilen för att försöka få bort den snö som samlats under och tryckt upp bilen så pass att däcken inte fick grepp insåg jag att det enda sättet att få loss bilarna var att bogsera loss dom.

Så tillbaka till min bil och skotta fram den. Sedan gick det förvånansvärt lätt att få loss de andra bilarna. Kanske var det tur att jag fick för mig att gå ut och skotta fram min bil, för det var inga andra människor ute i snöstormen och plogbilar, bärgningsbilar, traktorer etc hade fullt upp med att bara hålla de största vägarna någorlunda farbara.

Onsdagen passerade utan större dramatik, men med ännu mer snö. På kvällen så började snöfallet lätta och vinden mojna. Snöröjningen gick på högvarv och på torsdagen kunde jag så till slut åter igen gräva fram min bil. Bedömt kom det runt 70 cm snö under två dygn, detta på de 30-40 cm som låg sedan innan.

Lyckligtvis klarade jag mig utan några som helst problem. Lamporna blinkade till några gånger under snöstormen, men både elektricitet och internet fungerade under hela tiden. Nu kan man ju tänka att detta inte händer så ofta, vilket det inte gör. Men väderprognoserna talar nu om ett nytt snöoväder som väntas komma in under onsdagen nästa vecka – med risk för lika mycket snö igen…

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑