En ofrivillig insikt kring min egen framtid

Ibland landar insikter som en bomb i ens huvud när man som minst anar det. Ni vet, när man liksom bara stannar upp och ser lite lagom dum ut samtidigt som hjärnan febrilt verifierar en ny tanke. Här om dagen var en sådan dag.

Nu låter det som jag har kommit på meningen med livet, löst hur man botar cancer eller hur det går att uppnå världsfred. Så är så klart inte fallet. Nej, min insikt var av en mycket mer vardaglig och egocentrisk natur.

Över mellandagarna valde jag att ta ut tre dagars obetald semester, eftersom jag inte jobbat in någon betald semester, för att få lite sammanhängande ledighet. När jag fick lönebeskedet för några dagar sedan var det så klart ett löneavdrag för dessa tre dagar. Jag tänkte inte så mycket mer på det, mer än att februari inte kommer bli en månad med något större sparande eller några investeringar att tala om.

Så slog det mig att det nästan är som att jobba 80%, mitt första delmål för att kunna frigöra mer tid och ta ett steg ur ekorrhjulet. Att kunna vara ledig en dag extra i veckan skulle för mig vara värt fantastiskt mycket i framtiden.

Vad som är än mer intressant (för mig så klart) är att jag utan större problem klarar av det rent ekonomiskt. Ni som följt bloggen under en längre tid vet hur tufft jag haft det när det kommer till ekonomin och jag själv tror fortfarande att jag lever precis på marginalen, vilket jag inte längre gör.

Så rent teoretiskt skulle jag idag kunna gå ner i tid och jobba 80% för att få en tredagarshelg varje vecka. Dock är det inte särskilt smart som det är just nu. Jag behöver pengarna mer än tiden (det där är ord jag kommer få äta upp) för att ha råd med alla investeringar som måste till i stugan för att nå dit jag vill.

Det är ändå riktigt skönt att veta min långsiktiga planering och målmedvetenhet faktiskt bär frukt. Allt för sällan stannar jag upp och funderar kring detta. Något som kanske vore bra att göra lite oftare.

6 reaktioner till “En ofrivillig insikt kring min egen framtid

  1. Det är skönt att komma ur ekorrhjulet. Jag minns väl hur svåra de sista åren i arbetslivet var. Dock finns en parameter till förutom de du nämnt. Om du räknar med att nå fram till din pension behöver du också tänka på pensionspoäng. Fundera, budgetera och räkna litet på hur det kommer att bli för din del. Att vara fattigpensionär är nog ingen dans på rosor även om man har självhushåll till stor del. Kroppen skall orka den sista sträckan också. Tag vara på dig och ha det gott.

    1. Jo, det är hela tiden en balansgång mellan pensionens storlek och frigöra tid i närtid. Men du har helt rätt, det behöver funderas kring och räknas på innan ett beslut tas. Sedan ska som du påpekar kroppen orka med hela vägen också.

    1. Jag tänker rådfråga med min läkare först då jag får immunförsvarshämmande medicin. Men jag tänker avvakta till att börja med oavsett. Tycker personligen att försiktighetsprincipen bör råda när man introducerar något sådant här på en hel befolkning, globalt. Men visar sig inga bieffekter så kommer jag att ta den.

  2. Ständigt denna slitning mellan tid och pengar. Jag kan mycket väl relatera till det du skriver om!

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑