Fortfarande 100 sekunder till midnatt

Förra året ställdes domedagsklockan på 100 sekunder till midnatt av Bulletin of Atomic Scientists. I år lämnades klockan oförändrad. Det samma gjordes 2019 då man lät 2018 års 2 minuter till midnatt vara kvar, så det är inget exceptionellt i sig.

Fokus för beslutet har varit på kärnvapen, klimatförändringarna och COVID-19. Trots att det förra året skedde så mycket negativt så sätter nu Bulletin of Atomic Scientits ett enormt hopp till president Biden i USA, som lovat att återansluta USA till Parisavtalet, bli fullvärdig medlem i WHO samt återuppta samtal för avrustning/begränsning av kärnvapen.

I pressmeddelandet är det ord och inga visor när det kommer till hur illa förberedda länders regeringar och offentliga institutioner är inför stora allvarliga kriser:

The mishandling of this grave global health crisis is a “wake-up call” that governments, institutions, and a misled public remain unprepared to handle the even greater threats posed by nuclear war and climate change.

Ja, det inkluderar även ankdammen Sverige.

Egentligen framkommer inget nytt under dessa presentationer, men det är ett bra tillfälle att känna av pulsen på åt vilket håll världen är på väg. Fortfarande är vi närmre midnatt än vi någonsin varit sedan domedagsklockan introducerades 1947. Sedan kan man välja att tolka det hela hur man vill.

Sist i pressmeddelandet finns en lista över rekommendationer på vad som måste till för att hantera de hot som tas upp. Läs gärna de nio punkterna och fundera själv på hur troligt du tror det är att de kommer uppfyllas, vilket i så fall ger dig en fingervisning om vart vi är på väg.

För mig personligen ändrar detta ingenting i mina planer för framtiden.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑