100 sekunder till midnatt #prepperSE

Bulletin of Atomic Scientists presenterade idag en ny tid för den så kallade ”domedagsklockan”. Den nya tiden är flyttad 20 sekunder närmare domedagen, från två minuter till midnatt, till 100 sekunder. Världen är alltså, enligt Bulletin of Atomic Scientits, närmare apokalypsen än den någonsin varit sedan 1947 då den första ”domedagsklockan” presenterades med 7 minuter till midnatt.

Nu vet jag att många anser att denna ”domedagsklocka” är missvisande och påstås styras av allehanda olika agendor och konspirationsteorier saknas inte i den kontexten. Men för att få ett grepp över de riktigt stora penseldragen tycker jag att det är väl värt att fundera kring vad som sägs i dessa analyser..

Motivationen att flytta fram klockan närmare midnatt uppges dels vara att flera avtal som reglerat kärnvapen har nullifierats av flera länder och dels de globala klimatförändringarna och världsledarnas oförmåga att agera för att minska denna.

Betyder detta att det är dags att ta sin BOB och evakuera till sin BOL? Nej. Ingenting nytt har framkommit. Som sagt, detta bekräftar bara trenden. För oss som följer nyheterna är detta ingen överraskning. Dock är detta ytterligare ett incitament att se över sin egen krisberedskap.

Samtidigt finns det fler faktorer att ta hänsyn till än globalt kärnvapenkrig och klimatförändringar. Vi ser just nu hur risken för en ny pandemi växer med det nya Coronaviruset. På hemmaplan sprängs det som aldrig förr. Till råga på det går kommunerna tillsammans back ca 25 miljarder kronor enligt SKR. Ekonomin bromsar in.

Vi lever i oroliga tider. Vissa hävdar dom är ”spännande”. Själv skulle jag vara helt nöjd med att leva i händelselösa tider istället. Men det är ju jag.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑