456 kcal #prepperSE

Sedan jag sist åkte upp till BOL Norr så har livet varit allt annat än roligt. Tydligen har det även märkts av även om jag försökt att inte vara allt för bitter utåt. Dels så rasade magen (tarmarna om man ska vara petig) åter igen i början av januari, dels så har jag bokstavligt talat levt på 200 kronor under januari. Att kastas från hopp och uppgivenhet vad gäller magen är faktiskt jobbigare än man kan tro och efter mer än två år så börjar även min positiva hållning tyna bort.

Den usla ekonomiska situationen har jag ingen anledning att redovisa officiellt, men konsekvensen har varit att jag levt av förråden i snart en månad. Så detta har varit ett ypperligt tillfälle att faktiskt testa, ofrivilligt och nödvändigt måste medges, hur jag mår och hur det är att äta nödmat en längre tid. I ärlighetens namn har jag inte bara ätit konserver, jag har även tömt det lilla som fanns kvar i frysen och kylen. Så vad jag kan likna det vid är en situation där mat tar slut i butikerna av någon anledning, men allt annat fungerar som vanligt.

Vad har jag då lärt mig hittills? Det mest uppenbara är att jag fungerar rätt bra på väldigt mycket mindre mat än jag är van vid. Nu har jag inte någon exakt siffra på hur mycket eller lite kalorier jag ätit varje dag, men i regel har jag ätit ett enda mål mat per dag. Frukosten hoppar jag oftast över i vanliga fall ändå, det enda jag brukar ta på morgonen är en eller två koppar kaffe.

wp-1484990585989.jpg
Ärtsoppa – mer mättande än man kan tro

En annan lärdom är hur mättande lite kalorier kan vara. En burk Soldatens ärtsoppa är på 570 gram och ger 456 kcal. Ändå har jag svårt att äta en hel burk själv. Detta beror inte på att jag tycker illa om ärtsoppa (tvärt om), utan för att jag blir proppmätt. De dagar jag ätit ärtsoppa har jag inte ”behövt” äta mer, om man bara ska utgå från mättnadskänsla. Vilket i sig kanske är bra då det gör att förråden kanske räcker längre och jag slipper vara hungrig.

Nästa lärdom. Det finns en annan sida av detta. Något som säkert många skulle se som något positivt, så även jag under normala omständigheter. Under denna tid har jag gått ner 4 kilo. Detta är inte någon vätskeförlust som när jag börjar med LCHF, utan detta är ren fettförbränning. Vad är det då för fel med att gå ner i vikt? Det är inget fel, om man har reserver att ta av som jag har. Vad som är mer skrämmande är om man tänker på det utifrån ett lite längre perspektiv. Om vi leker med tanken att jag nu tappar 1 kg varje vecka i en situation där jag trots allt äter som jag förmodar jag skulle under ett SHTF, då har jag ”bara” lika många veckors fettreserver att kompensera för ett minskat kaloriintag som jag har kilon övervikt.

Som jag så ofta frågar mig, så undrar jag även nu, ”vad händer sedan då”? Jag vet att jag har mat för minst ett halvår (om jag även ska föda min son, vilket jag så klart planerar). Sex månader är cirka 26 veckor, vilket ger 26 kg övervikt. Om jag har det är ytterst tveksamt. Men det finns ytterligare parametrar i denna ekvation som kommer att ställa till det. Vid ett SHTF-scenario kommer jag inte ha lyxen att ta det lugnt som nu. Det kommer krävas mycket fysiskt arbete. Hur mycket det betyder i ökat kaloribehov vet jag inte, eftersom jag inte provat det.

Den sista lärdomen är det gamla ordspråket ”hunger är den bästa kryddan”. En burk gulaschsoppa må smaka just ingenting jämfört mot en hemlagad, men efter några dagar med lite mat och en kurrande mage kommer det smaka betydligt mycket mer, och godare, än du någonsin kunnat tro.

12 reaktioner till “456 kcal #prepperSE

 1. Din prepping (och de flestas typ av pepping) verkar inte hälsosam, för mig, i alla fall. Har man känslig tarm så ska man akta sig för sådan mat eftersom man kan få allvarliga autoimmuna sjukdomar. Jag vet eftersom jag själv har haft läckande tarm p g a fel mat. Jag preppar inte som andra eftersom jag inte tål konserver mm. Jag har laddat upp med äggproteinpulver för ett halvår (ägg innehåller all näring vi behöver förutom C-vitamin), askorbinsyra, torkat växter som sallad, nässlor, dill, persilja mm för immunförsvaret och torkat morötter och bananer. Jag har dessutom glutenfri ekologiska havregryn, eget torkat potatispulver, gelatin för god tarmhälsa. kokosfett och olivolja. Och naturligtvis kaffepulver och vatten. Detta är basen och det enda jag behöver i form av mat. Sedan kommer jag kanske att göra lite snacks mm. Jag slipper konserver och processad mat som gör en trött och sjuk och bara är bukfylla.
  Och jag tror att kroppen kommer att ställa om sig vid mindre kalorier så du kommer inte att gå ner så mycket fortsättningsvis.

  1. Jag har också matallergier, så allt med soja och guargummi måste undvikas; sojasås finns tyvärr i flera köttkonserver. Jag har också läckande tarm, som orsakade muskelvärk, så jag äter aminosyran L-Glutamin, den tog bort det mesta av muskelvärken mirakulöst. Matallergier orsakar ofta brist på aminosyror. L-glutamin är dessutom billigt. Jag har också ett medicinförråd med bl a. Omeprazol samt kosttillskott L-glutamin + C-vitamin + magnesium, som jag också hade brist på, med muskelkramper och hjärtarytmier som följd.

   1. L-glutamin ska jag kolla upp. Tack. Magnesium äter jag också, det borde jag naturligtvis lägga till i mitt förråd. Tack. Du verkar vara mer förberedd än de flesta . Grattis!

   2. L-glutamin finns i hälsokostaffären som pulver. Jag äter Mivitotal flytande kosttillstånd dagligen (Apoteket eller hälsokost); jag behöver lagra mer av dem. Jag hade sannolikt även brist på B-vitaminer, pga mycket blåsor på tungan och de försvann också. Har man problem med tarmarna, försvinner mycket av tarmluddet och man får problem, som malabsorption och malnutrition, men elimineringsdiet och kosttillskott samt Omeprazol (receptfritt på Apoteket) har hjälpt kanonbra.

    1. Tack Marjatta. Jag ska kolla upp det du skriver på tisdag när jag åker in till stan.
     Dessutom, nu när det är oväder i södra Europa så kommer det nog inte finnas några grönsaker kvar i affärerna. Så jag har beställt en superfoodblandning av 22 olika grönsaker/frukter/grönt i pulverfprm för nutida behov. Jag ska även lära mig att göra vitamin/mineralrika pulver eller blandningar till mitt preppingförråd. Ett bra immunförsvar är a och o vid alla eventuella små eller längre kriser.

 2. Vi preppar alla utefter vad vi anser vara bäst för var och en. Jag har full förståelse för att en önskan att slippa äta konserver. I en förlängning kommer jag nog att kunna minska på mängden konserver, men det först om några år.

 3. Jag testar också mitt Prepp-förråd. Ravioli (Fontana), Corned Beef och Makrill på burk + potatismos till är mina favoriter. Hygienprodukter, sopsäckar, tändare, tändstickor, tändstål, Klorin, klor till poolen, kaffefilter till grovfiltrering av vatten mm. Jag har successivt utökat mitt förråd även med annat, som solceller, laddningsregulator, ljus till mina kandelabrar och värmeljus. Sedan tidigare finns generator, bensin till den, 3×100 Ah marinbatterier, invertrar, vattendunkar, 2 olika campingduschar, 3 st. 12 V marinkyl/frysar. Det finns även braskamin, 10 kubik ved, vedeldad bastu, vattentunnor för lagring av regnvatten, swimmingpool som extra vattenmagasin, utedass med flera stora latrinkomposter och tillstånd från kommunen, flera campingkök med gas eller T-sprit och 2 fotogenkaminer (sotar lätt, tyvärr). Det som återstår är att byta ut den gamla 3-faspumpen i den borrade brunnen till 1-faspump, för att lättare kunna pumpa upp vatten, samt lagra mer bensin till generatorn. Förberedelserna för att klara av långa strömavbrott har egentligen pågått under 28 år pga som mest 3 dygn långa strömavbrott under och efter stormar med nedfallna elledningar.

  1. Marjatta – du skriver ” Det som återstår är att byta ut den gamla 3-faspumpen i den borrade brunnen till 1-faspump, för att lättare kunna pumpa upp vatten, samt lagra mer bensin till generatorn.”
   Vi har också egen brunn, och pga det enorma kalklager vi bor på, så är den 24 meter djup och smal, 15 cm i diameter. Vilket betyder att det kan bli svårt att hämta vatten manuellt från den.
   Jag vet inget om 3 fas eller 1 fas, vad betyder det?

 4. Jag hoppas att både din mage och din ekonomi blir bättre framöver. Vet själv hur dålig ekonomi och sjukdom tär på en…

 5. Kommer ihåg 2009 när många blev utförsäkrade på löpande band, en av dessa var jag. Var tur att skåpen var fulla med mat annars vet jag inte hur det hade gått. Har ju som du mag & tarmsjukdom så försöker bunkra endel extra näringsdryck (Elemental) också när lite slantar finns över för att ha när magen är kass och vikten rasar.
  Hoppas det blir bättre för dej!

 6. Det kan vara värt att komma ihåg att det kostar flera kalorier att bibehålla en högre kroppsvikt än en lägre, det betyder att viktminskningen kommer att minska i takt med att du går ner i vikt.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑