En pessimist i sitt livs form #prepperSE

I takt med börsens uppgång ökar min egen övertygelse att allting är på väg käpprätt åt helvete. Inte enbart på grund av börsens värdering, den kan gå hur högt som helst utan att det har någon som helst förankring i realekonomin.

Sist vi var i en liknande situation (bortsett från en pandemi) var runt 2006-2007. Idiotin var förvisso en pandemi i sig då, likt nu. Skillnaden är dock att vi idag är i ett mycket värre läge. Mycket. Värre. De krisåtgärder som centralbankerna sjösatte under den senaste ekonomiska krisen är fortfarande aktiva. Nollräntepolitik, stödköp, stimulanser. Allt pågår fortfarande och tvingar in kapital i aktiemarknaden då det finns väldigt få andra sätt att få avkastning (tack vare obefintlig ränta).

Givetvis är detta bara toppen av isberget. Tydligen påverkar inte en global pandemi världsekonomin. Ja, visst, vi hade en liten dipp förra året, men nu slår världens börser nya rekord nästan dagligen. Om du tror att det är så en fri, oreglerad marknad fungerar så förstår jag att du inte ser några problem med dagens situation.

Alla och dess moster är börshajar, placeringsexperter och ekonomiska gurus idag – i alla fall enligt deras egna utsagor. Och ja, det krävs ingen vidare kunskap att tjäna pengar i en uppgång som aldrig tar slut.

Men verkligheten kommer alltid ikapp. Förr eller senare ska notan för festen betalas. Men så länge musiken spelar behöver pöbeln inte slåss om de alldeles för få stolarna.

Vi lever i en värld med ändliga resurser. Ändå reflekteras detta inte i ekonomin. Valutor är godtyckligt värderade utan förankring i denna värld. Förr eller senare kommer även denna verklighet att komma ikapp. När en resurs är slut spelar det ingen roll vilken siffra det står på ett bankkonto.

Baksmällan kommer. Den kommer vara långt mycket värre än lite huvudvärk. Cynikern i mig misstänker att alla makthavare vet om detta och bara hoppas att skiten inte ska träffa fläkten under deras mandatperiod. Skjut problemet framåt, till nästa regering, till nästa generation. Någon annan får lösa problemet.

Detta är dock mycket större än ”bara” ekonomin. Att siffror på en skärm går upp eller ner må så vara hänt. Men dessa siffror kommer få konsekvenser i verkligheten. Människor kommer bli utan jobb. Utan arbete blir det svårt att betala sina amorteringar på den nyköpta mångmiljonvillan. Konsumtion dras in på. Fler blir utan arbete. Och centralbanker och politiker står utan ammunition att stödja en sjunkande ekonomi för allt krut spenderades förra gången det gick åt skogen, och man slutade aldrig för att ha verktyg till nästa krasch.

Jag vet inte varför jag ens bryr mig längre. Det verkar som att allt måste gå åt helvete innan det kan bli bättre igen. Ingen kommer komma undan, oavsett hur förberedd du är. Skillnaden är att den förberedde åtminstone har gett sig själv bättre förutsättningar. Men kom ihåg att förutsättningar inte garanterar utfall.

Men som alla vet är det annorlunda denna gången. Och det kan aldrig hända här. Och händer det här så drabbar det aldrig dig. För inget i din tidigare erfarenhet har förberett dig på vad som kan hända.

Dessutom måste det vara skönt att veta att allt annat som händer heller aldrig kommer påverka dig, i lilla trygga Sverige. Landet som förvandlats till ett mentalt kuddrum för lättkränkta, naiva drömmare.

15 reaktioner till “En pessimist i sitt livs form #prepperSE

 1. En gång i tiden var Svensken den som alla fruktade mest: Vikingen, Normanden, faran från Norr….

  Nu är Svensken en söndercurlade medborgare som aldrig behöver ta ansvar och som blint litar på att staten tar hand om en.

  Män som på 1930 talet sågade ned träd för hand, sitter nu hemma och spelar datorspel eller runkar till animerad porr.

  Kvinnor som under 1960-70 talet lärde sig att jämställdheten gällde även för dem och de skulle ”ta för sig av livet” sitter nu och målar upp drömvärldar på Instagram, samt lägger upp rumpbilder på sig själva samtidigt som de putar med sina nyfyllda ”ankläppar”.

  Allt är åt helvete.

 2. Efter att ha läst Gösta Ehrensvärds bok ”Före – Efter” på tidigt 70-tal och dragits med i Den Gröna Vågen har jag varit prepper och förberett mig för att klara diverse scenarier så gott som möjligt, hela tiden övertygad om att skiten skulle träffa fläkten inom högst 10 år. Allt sunt förnuft säger med stor tydlighet att det här går inte, det kan inte fortsätta så här! Men det har det gjort….. På något vis har det hankat sig fram, decennium efter decennium. Tecknen i skyn blir allt tydligare, men den stora frågan är NÄR?! Börjar nu tro att det kanske inte blir i min livstid ändå, men hur blir det för barnbarnen? Under 1900-talet har varje generation haft möjligheter att få det bättre än den föregående, men nu har det nog vänt till att varje ny generation får det sämre och ställs inför större problem än den föregående, vilket leder till tanken att vi har levt i en parentes i mänsklighetens historia de senaste 130 åren, en energiparentes som har möjliggjort mänsklighetens expansion på bekostnad av annat liv och vår gemensamma miljö.

  1. Rent historiskt så lever vi mycket riktigt i en parentes född av billig och enkelt energi.

 3. Hur förbereder du dig ekonomiskt för scenariot att du inte kommer åt dina innestående besparingar säg inom en tidsperiod om två månader?

  1. Eftersom jag har alla förnödenheter som krävs för ett längre avbrott så ändrar det inget i grunden. Det jag ser till att ha är dock lite extra bensin i dunkar så jag inte riskerar bli strandsatt och så jag kan (om det är relevant) ta mig in till jobbet för att hämta hem dator för att kunna jobba hemifrån. Annars har jag alltid kontanter till hands, även om det kanske inte är att räkna med att ens det kommer fungera. I övrigt har jag inga stora tillgångar på banken, det mesta går åt till förberedelser till just ett sådant scenario.

 4. Bra inlägg. Har du tagit vaccin sputorna, hur mådde du?

  1. Nej jag har inte tagit vaccinet. Eftersom jag provar ut en ny medicin som påverkar immunförsvaret är det inte en bra idé att just nu tillföra något som påverkar det förrän effekten av medicinen kan konstateras och att doseringen blir rätt.
   Därefter får vi se, men jag håller mig till vad min läkare rekommenderar mig.

 5. Hur står det till? Har inte hört något på länge. Hoppas du mår bättre med nya medicinen. Jag har sett fram emot din inlägg, men förstår att det kan vara jobbigt ibland.

  Krya på dig och ha det så bra du bara kan!

  1. Det går sakta åt rätt håll. Med betoning på sakta.

 6. Hej Mannen,

  Håller med andra här och undrar hur du mår och om allt går som det ska med BOL.
  Jag håller såklart tummarna för att din medicin hjälper dig.

  Jag har en fråga…
  Du har skrivit att du sparar ris och pasta i PET-flaskor. Hur gjorde du för att säkra att det inte blir mögel eller något annat sjukt.
  Jag har många PET flaskor som ligger och tänker att det skulle vara en bra idé att spara på det sättet som du gör. Men jag vill inte ha ris eller pasta som smakar Trocadero eller Cola.

  Sen är det ju såklart en hel del annat jag behöver fixa. Men TROR att jag fixar de första dygnen…typ. Undrar även över datumen som står på burkar, typ 2024. Borde de inte kunna hålla några år till?
  Mjölsorter, socker allt som ingår i bakning… Hur förvara dem så de håller längre än datumet säger?

  1. Hej Lotta,

   Jag skrev denna guide (https://urvaken.com/2016/11/29/forvara-ris-i-pet-flaskor-prepperse/) för rätt exakt fem år sedan, men den är lika aktuell idag som då. Genom att ha syreabsorbenter i PET-flaskan så skapas ett vakuum som håller mögel och annat otrevligt borta.
   När det kommer till bäst-före-datum så är dessa precis vad det låter som, det betyder inte att varan blir dålig dagen efter. Jag brukar använda devisen titta, lukta, smaka. Om det ser okej ut, luktar som det ska och smakar som det ska så går det i regel bra att äta.
   Mjöl kan man vakuumförpacka. Vissa väljer att frysa sitt vakummförpackade mjöl ett par dagar för att döda mjölbaggsägg. Socker går med fördel att förvara på samma sätt som riset, i PET-flaskor med syreabsorbenter.
   För allt ovan gäller att förvara det svalt och mörkt.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑