Kostnader för prepping #prepperSE

Det finns en hel del missuppfattningar kring prepping. En av de kanske vanligaste, och samtidigt mest felaktiga, är att det skulle vara dyrt. Jag har skrivit om detta ett antal gånger tidigare, men tänkte här försöka ta ett fågelperspektiv då detaljer oftast är väldigt individuella i sin krisberedskap.

En av de vanligaste frågorna jag får är hur mycket pengar jag lagt ner på mina prepps. Ärligt har jag alltid svarat att jag faktiskt inte har den blekaste aning. Men eftersom jag hade tråkigt en kväll satte jag mig ner och började räkna lite. Inte på allt, men på det som många verkar hänga upp sig på – maten.

Det första som de flesta tänker på när man pratar prepping eller krisberedskap verkar vara just mat. Ur ett behovsperspektiv är det egentligen en missriktad ambition då det finns andra saker som är betydligt viktigare, nämligen ren luft, skydd, värme, säkerhet och vatten. Ändå mat så dominerande. Kanske är det för att vi tar det andra för givet. Självklart är jag själv skyldig till samma misstag.

En tumregel från många amerikanska preppers är att ha minst en miljon kalorier per person i sitt matlager. Själv tycker jag den rekommendationen är lite oexakt eftersom du lätt kan köpa 250 kilo socker och så har du din miljon kalorier. Om du överlever på bara socker tvivlar jag starkt på. Dessutom räknar den rekommendationen på att varje person ska äta 1500 kalorier per dygn, vilket är på tok för lite för de flesta.

Nu råkar det vara så att jag har ganska exakt en miljon kalorier i mitt matförråd i BOL Norr. Så jag satte upp cirka priser per produkt i min inventarielista och vips så fanns där en totalsumma för vad det kostat att köpa. Den uppskattade summan landade på 9005 kronor. Detta är då enbart konserver och torrvaror. Känner man sig riktigt rik kan man ju alltid köpa frystorkad mat, men det är för mig bara en avlägsen dröm.

Med den siffran i bakhuvudet kan jag lätt konstatera att bygga ett matförråd inte är särskilt dyrt (relativt menat). Ännu billigare är det att se till att säkra sin vattenförsörjning. Det är bara att köpa ett antal 5/10/25-litersdunkar och fylla upp. Eller varför inte PET-flaskor som du istället för att gå med till pantmaskinen sköljer ur och fyller med vatten?

Vad är det då som är så dyrt med prepping? Trots allt vet jag att jag lagt ner väldigt mycket mer pengar än 9005 kronor på mitt förråd. Det enkla svaret är prylar (och i mitt fall även kostnaden för BOL Norr). Vill man så kan man givetvis hålla dessa kostnader nere genom att inte köpa premium märken. Jag hävdar fortfarande att en billig Morakniv fungerar lika bra som en tio gånger dyrare kniv, för en lekman. Men det är inte kostnaden för maten eller vattnet som är det som kostar mycket pengar.

4 reaktioner till “Kostnader för prepping #prepperSE

 1. Kostnaden för mat är ju ett nollsummespel.
  Vad jag menar är att så länge maten äts upp och inte slängs/förstörs så är mat något som man förbrukar genom tiden oavsett man köper det vid ett tillfälle eller när man skall använda det, samma med toapapper osv.
  Att man har tidigare lagt köpet betyder inte att de pengarna är något man ändå inte skulle betalt. Det man skulle kunna säga är att man förlorat räntan eller investeringsförmåga på de pengarna som använts beroende på hur långt man vill dra det. dvs man kunde inte göra andra affärer som man kunde gjort mer vinst på.
  Tvärtom skulle jag vilja påstå att preppa innebär (så länge man inte låter maten förstöras/förgå) att man köper mycket mat vid de tillfällen det är billigt och använder den maten över tiden. man köper bulk, i o med att man inte handlar för stunden och via det förrådet som då skapas så skapas en vinst jämfört med om du köpt samma saker ”just in time” så att säga. Dvs det finns en vinst i att preppa, man kan vänta på erbjudanden och köpa ”stor/mångpack” av varan.
  Tips: Många affärer här har vissa dagar när de har ”pensionär/senior rabatter” brukar vara ca 5%. kanske känner man någon pensionär?.

 2. Instämmer med ovanstående, mat som man ändå kommer att äta förr eller senare (rotera) blir ju ingen kostnad för prepping, bara en tidigarelagd kostnad för att leva. Däremot kostnaden för att förvara preppen, vilket oftast är några plastbackar, plastdunkar, kanske en vacuumförpackare och liknande är väl vad som är kostnaden och det är egentligen inga stora pengar. Går man på myten om att det är prylar som är prepp däremot, då kan det bli dyrt. BOL tror jag inte man köper om man inte ändå har ett intresse av att bo så eller ha sommarstuga.

 3. Ni har helt rätt i att kostnaden är ett nollsummespel i och med att maten roteras (äts upp). Man kan till och med argumentera att det finns en liten vinst att göra i och med att matpriserna tenderar öka (inflation) över tid.

 4. Spontant känns det inte som att det borde behöva kosta något alls. Jag är visserligen ingen prepper, men i den mån jag gör sådant som någon skulle kalla för prepp, så är det ju en del av min ansats att tänka mer långsiktigt. I det ingår också att vara ansvarsfull med mina pengar och inte köpa saker i onödan. Visst, jag har lagt lite pengar på några vattendunkar, men att jag gör det är ju en del av samma tänk som att jag sköter om mina skor så att de ska hålla längre.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑