Att preppa som vegan och vegetarian #prepperSE

Nedan följer ett gästinlägg, signerat Chelsea Monday.

Du väljer bort animalier i maten, men är intresserad av att vara förberedd i händelse av en kris eller katastrof. Du har sett tusentals bilder av Bullens pilsnerkorv, Soldatens ärtsoppa och köttbullar i gräddsås och undrar om det verkligen inte finns något annat sätt. Du tar en sväng i Twitters preppersfär. Du blir enormt less på att behöva spela defensiv allätarbingo när du vill diskutera prepping.

Det här är en text för dig.

Det är också en text för den som är intresserad av att variera sitt förråd. Om du som köttätare råkar på en preppintresserad vegan är mitt råd att ta chansen att diskutera kost och strategier istället för att omedelbart dyka på etik, och prata om näringslära istället för att raljera. Attityderna och dubbelmoralen man möter bara genom att lägga upp en bild på torkad sojafärs på Twitter är nog för att fylla ett helt eget inlägg, så etik och klimatpåverkan kommer inte att diskuteras här.

Hey ho – let’s go!

Om du har hittat hit har du antagligen redan funderat på vad som händer om en kris uppstår och vi på något sätt begränsas i vår vardag: tillgången till mat, vatten och värme. Här finns två vägar att gå: bygga upp ett lager av varor du behöver, eller att arbeta på att bli självförsörjande. Förstnämnda håller så länge som ditt lager räcker, sistnämnda är i princip ouppnåeligt i Sverige om du inte heter Mandelmann. Efter att i många år lagerpreppat har jag övergått till att börja försöka odla så mycket mat jag kan. Men att flytta ut på landet är långt ifrån möjligt för alla och därför kommer jag här att prata om lagerprepping.

Fördelen du har som vegomänniska är att du antagligen är van vid att experimentera i köket och tänka kreativt kring ditt kostintag. Hur får man linsbiffarna att hålla ihop? Vad kan man använda istället för grädde? Kan restaurangen byta ut köttet mot svamp och kikärter i den här rätten så att du också kan få en god middag som inte är ”tomatsås och ris”? Att vara van vid att lösa problem ger dig ett försprång när krisen kommer.
balj

En fördel med att äta vegetariskt är att det går att leva väldigt, väldigt billigt. Med baljväxter som bas kan man åstadkomma en näringsrik och mättande måltid för nästan inga pengar alls, och i torkad form håller de åratal längre än vad bäst-före-datumet säger. Asiatiska och orientaliska affärer är vegetarianens bästa vän, där torkade linser, bönor, ärtor, gryn och ris handlas billigt i storförpackning. Och har du tänkt på hur enormt många olika sorter det finns? Skillnaden mellan belugalinser och borlottibönor är milsvid.

Baljväxter tillsammans med olika sädesslag ger det protein man behöver. Läs mer om användningsområde och tillagning här. Att preppa quinoa uppmuntrar jag för den som har råd eftersom det innehåller fullvärdigt protein, har högt fiberinnehåll, högt innehåll av kalcium och zink. Quinoa finns i Sverige i tre olika sorter: vit, röd och svart och är lätt att variera i kosten. Gryner, fröer, nötter, olika sorters mjöl och fett är förstås också viktiga stapelvaror som är enkla att preppa.

Många baljväxter och frön går också att grodda. Då kan du få nyttigt och grönt även om du bor i lägenhet utan odlingsmöjlighet. Det enda du behöver är rent vatten och en glasburk. Ha ett lager groddbara bönor, ärtor, linser och fröer i preppen. Om en vattenransoneringskris uppstår är det förstås bättre att koka dem.

Idag är det lätt att vara en lat vegetarian. Frysarna är fulla av enormt goda helfabrikat såsom Oumph och eftersom antalet veganer och vegetarianer ständigt ökar, ökar också motivationen att slå mynt av detta. Men det gör oss också mer sårbara. Den förberedde vill inte förlita sig på att frysarna skall fortsätta vara fulla och kalla. Lär känna dina baljväxter och den stora variation av rätter man kan göra av dem. Om du inte äter ägg, lär dig hur du kan ersätta det utan specialprodukter. Idag finns en mängd olika baljväxter färdigkokta på tetra, konserv eller glasburk. Det finns en stor poäng med att ha ett lager sådana hemma, och det är att om allt går käpprätt åt skogen så kan du äta det rätt ur förpackningen. En tetra blandade bönor och en tetra färdig pastasås går faktiskt att äta kallt om det verkligen kniper.

img_6664Men vem vill inte innerst inne vara en liten konservknäppis? Det ger en go, varm inre tillfredsställelse att se några rader klassiska konserver uppradade i den kärnvapensäkrade bunkern … eh, nej. Men seriöst, om vi skall prata om plåtkonserver så finns det helt klart färre helvegetariska färdigrätter på burk än vad det finns animaliska. En favorit i det här hushållet är Fontanas vegetariska ravioli. Annars är jag ganska kritisk när det gäller konserverat fuskkött. Jag vet att det finns folk som gillar Nutanas konservmat, men det gör inte jag. Testa en innan du köper en platta. I asiatiska affärer finns ofta en uppsjö fuskkött baserat på gluten eller soja, och för den som tål gluten finns förstås Mrs. Chengs vegetariska kinafärs. Något som däremot kan vara bra att ha några burkar av är jackfruit i saltlag. Om det är protein och köttliknande produkter man är ute efter vill jag dock främst rekommendera Vegegårdens sojaprodukter. Det är hands down den bästa köttersättningsprodukt man kan få tag i i Sverige. (Har du frågor kring soja? Läs här.) De är torkade och har därför lång hållbarhet. Men precis som när köttisen skall steka sin köttfärs så behövs kryddor för att gå från ätligt till gott.

Återigen vill jag slå ett slag för asiatiska och orientaliska stormarknader. Du kan köpa gigantoförpackningar av kryddor till samma pris som en fjuttig liten Kockens och det går också ofta att hitta torkad svamp. Och kommer dagen då du bara har ditt lager att bolla med kommer du att vilja variera kryddningen av maten. Sriracha och Sriracha mayo (som är vegansk) är också givna i preppen. Glöm inte att tokpreppa grönsaksbuljongtärningar och jordnötssmör. Något annat jag vill rekommendera är att man köper sig ett par plattor av Garants kokosmjölk och kokosgrädde. Märket har bästa kokosinnehåll till bra pris. Användningsområdet är mycket brett och det är ofta mycket bra datum på dem. För den som verkligen vill pressa priserna finns kokosmjölk på större tetror på asiatiska livsmedelsbutiker.

När det gäller torrvaror såsom soppor och såser är det svårt att hitta veganska alternativ eftersom de ofta kläms fulla av mjölkpulver av någon outgrundlig anledning. Det går att hitta, men det gäller som vanligt att läsa innehållsförteckningen noga. Min veganska favorit, Findus grönsakssoppa, hittar man bara på glasburk. En gravt underskattad torrvara som passar alla är Ekströms nyponsoppa och blåbärssoppa – ha gärna både torrvaran och den färdigvispade hemma.

Det leder oss in på vitaminer och mineraler. Ett problem som veganer stöter på är att en majoritet av de tillskott som innehåller D-vitamin baseras på animaliskt D-vitamin. I varje prepplager bör någon typ av multivitamin ingå, och där får i så fall veganen bita i det sura ekonomiska äpplet och köpa den dyrare varianten.

Att preppa för dryck är ingen jättestor skillnad, förutom att den som är van vid att undvika komjölk antagligen redan har god kännedom om det gigantiska utbud som finns av drycker baserade på havre, mandel, cashew, hasselnöt, soja, kokos, ris osv. Dessa kräver inte förvaring i kylskåp och de har dessutom oftast ett bra bäst-före-datum. Många av dessa drycker har tillsatta vitaminer, vilket också vanlig mjölk har. En av de vanligaste sorterna, Alpros sojadryck, har tillsatt kalcium, vitamin B2, B12 och D. Några liter av varje sort är en tillgång i alla preppers förråd.
Om vi skall prata om den delen av prepping som inte är mat, så skiljer det sig antaligen inte så mycket åt. En skillnad uppstår förstås för den som är vegan och vill undvika exempelvis dun, ull, läder och bivax. Men att preppa för värme är inga större problem för veganer. Riktigt bra sovsäckar är fyllda med syntetmaterial som värmer bättre än dun. (Se exempelvis Cloudbreak.) När det gäller kläder är Thinsulate ett bra icke-animaliskt alternativ, och idag är det heller inte svårt att hitta varma, slitstarka skor i syntetmaterial.

Sammanfattningsvis kan sägas att oavsett kosthållning så är det anpassningsbarhet, ett öppet sinne, medmänsklighet och förstånd som kommer att göra att du klarar dig i en långvarig kris. Veganen kanske i varje fall måste bearbeta tanken om vad som händer i en kris som varar under flera år. Det är inte farligt att tänka och överväga möjligheter. Köttätaren kanske måste inse att den nivå av köttintag vi har idag ligger miltals från mängderna vi klarade oss bra på för bara hundra år sedan. Att kunna sin kost- och näringslära är A och O. Och om du möter riktigt raljerande och aggressiva köttispreppers som inte klarar av att googla en sak själva utan väljer att hellre kasta okvädingsord efter dig så kan du trösta dig med att de inte kommer att klara sig länge när skiten träffar fläkten.

Chelsea Monday

9 reaktioner till “Att preppa som vegan och vegetarian #prepperSE

  1. Glöm inte att man i Sverige (varje fall södra delarna) kan odla Amarant, som är ungefär detsamma som Quinoa, de är i samma familj. Fast fröna är mindre. Dessutom ska de inte sköljas lika mycket som Quinoa, och smakar bättre säger de som vet.
    martamaten.se/2015/11/quinoa-eller-amaranth/

  2. Väldigt läsvärt och tänkvärt perspektiv! Det ”bästa” är ju om man äter allt, då kan man ta de bästa tipsen från både vego och köttätare.

  3. ”Torte-soppa” är en storfavorit hos oss, liksom Fontanas ravioli: Torkad eller färsk tortellini kokas i vatten med en grönsaksbuljong-tärning och en halv tubost blandas i den färdiga torten. En enkel och jättegod prepp-måltid.

  4. Jag har tyvärr soja-intolerans, som drabbar 1% av befolkningen, medan glutenintolerans drabbar 2%. Tarmluddet skadas på samma sätt. Jag upptäckte det när jag skulle fjällvandra med en vegetarian-kompis och käkade ”Chili sin carne” nedanför fjället. Sedan blev det jet-drift uppför fjället. Nu många år senare tål jag inte en gnutta soja eller guar-gummi. Det är osäkert med andra baljväxter. Som tur så finns det mycket andra bra prepp-produkter.

  5. Kul inlägg. Om en tänker kaloriinnehål loch dryck så är Alpros chokladmjölk en guldgruva typ 600kcal litern. Go Green har också tetror med färdigmat som har flera års hållbarhet och kan ätas direkt ur förpackningen. Blåband och liknande har också soppor och torrfärs som är kryddad och klar, bara att tillsätta kokande vatten.
    Kinafärsen har jag f ö inte sett på flera år. Tror inte den finns längre.

  6. Många bra tips och inspiration! Med tanke på D-vitamin så läste jag att gula kantareller är fullproppade med D-vitamin. Och te på tallbarr innehåller massor av C-vitamin, speciellt på senvintern. Kan vara värt att kolla upp om det stämmer!

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑