Inför vintern – fotogenvärmare

Som bekant har vi i Sverige fyra årstider. Vi har varma somrar och kalla vintrar. Under perioden oktober till och med april kan temperaturen krypa ner till minusgrader, beroende var i landet du bor.

Skulle det bli ett längre avbrott på din uppvärmning är det av största vikt att ha något i reserv att ta till för att inte frysa alternativt för att inte behöva ta sig till något annat ställe för att få värme. Vissa har hus med t.ex braskamin, eldstad, kakelugn som kan användas i nödfall. Andra (som jag själv) är helt beroende av externa system för uppvärmning. De flesta uppvärmningssystem kräver el i en eller annan form. Oftast för att pumpa runt vattnet i ett vattenburet värmesystem eller i de fall man har direktverkande el så är det helt uppenbart ett krav med fungerande el.

Oavsett varför elen försvinner så kommer du vilja hålla dig varm, särskilt om det är mitt i vintern med kanske -20 grader ute. Visst finns det sätt att lindra på som att sätta upp tungt tyg för fönster och dörrar, tända ljus, slå upp ett tält inomhus och klä sig varmt. Personligen tycker jag det är mycket smidigare med en fotogenvärmare. Givetvis finns det många andra sätt att värma upp sin bostad utan el. Man kan ha en gasolvärmare, dieselvärmare eller bensinvärmare. Men idag tänkte jag prata lite om fotogenvärmare eftersom det är just en sådan jag har och har lite erfarenhet av.

Den fotogenvärmare jag har köpt har många fördelar. Först och främst är den billig. På Jula kostar den 599 kronor. Då ingår även en veke. Lite kort fakta:

 • Brinntid (per tank): 20-25 timmar
 • Tank: 5,4 liter
 • Förbrukning: 0,24 liter per timme
 • Värmeeffekt: 2,2 kW
 • Uppvärmningsyta: 100 m²

Vad gäller specifikationerna får man nog tänka på att dessa gäller under optimala förhållanden och i en labb-miljö.
Värmaren fungerar alldeles utmärkt vid den test jag gjort. Det blir fort riktigt varmt. Vad som är extra viktigt att tänka på är att hela värmaren blir varm, särskilt på sidorna och upptill. Var noga med att inte ha något lättantändligt i närheten!
Jag har inte gjort någon lång test så jag kan inte uttala mig om bränsleförbrukningen.

Vad gäller uppvärmningsytan tror jag att 100 kvadratmeter är väl optimistiskt. Om jag skulle gissa är nog hälften mer rimligt, beroende på isolering och ventilation. Så två eller tre rum bör den lätt kunna hålla tillräckligt varma. Sedan är det också en fråga om vad som är lagom varmt. Vissa nöjer sig kanske med 15 grader medan andra vill ha 25 grader.

Några saker som kan vara bra att tänka på har jag i alla fall att dela med mig. För det första se till att köpa en tratt att använda när du ska fylla tanken med fotogen. Hålet är inte så pass brett att det går att hälla direkt från en dunk. Det andra är att köpa till extra vekar. Jag har ingen aning om hur länge en veke håller, men de är så billiga (79 kronor) så det är en god investering oavsett. Det sista är att köpa ordentligt med lysfotogen. En dunk på 5 liter uppskattas räcka ungefär ett dygn, om värmaren går hela tiden. En dunk på fem liter kostar 199 kronor. Det går säkert att hitta billigare om man letar lite.

Ett sista tips är att montera brännaren och testa hur allt fungerar, innan det blir aktuellt att använda den på riktigt. Det är viss montering som krävs och det är också bra att ha ett hum om hur den fungerar rent mekaniskt och praktiskt. Jag skruvade isär allt för att vara säker på hur allt hänger ihop.

OBS! Jag är inte på något sett sponsrad av, eller har några ekonomiska intressen i Jula – direkt eller indirekt. Det råkar vara där jag har köpt mina saker.

23 reaktioner till “Inför vintern – fotogenvärmare

 1. Spontant tänker jag att det, vid ett värme- och strömavbrott, är bättre att knö in sig i ett rum med söderläge, hela familjen, för att hålla värmen och samtidigt täcka för, isolera, fönster. Är den enkelt att starta, byta veke och underhålla. Ska man hålla instruktionsboken nära till hands, eller rentav skriva en egen begriplig instruktion?

  1. Att starta värmaren är inga som helst problem. Veken sticker upp en bra bit och går lätt att nå med tändare eller tändsticka. Att byta veke görs utan några verktyg, allt går att skruva för hand tack vare vingmuttrar.
   Instruktionsboken är kanske inte världens bästa eller utförligaste, men jag har ändå sparat den. Jag tror inte egentligen att den behövs, det mesta är rätt logiskt konstruerat och har man test-kört den en gång så vet man precis hur den fungerar.

 2. Glöm inte bort att säkerställa tillräcklig ventilation då all förbränning brukar syre och ger CO-gas. Val av fotogen är viktigt då billigare fotogen ibland osar mer och luktar lite illa. Lysfotogen av god kvalitet är att rekommendera!
  Går även utmärkt att använda fotogenvärmare för matlagning och beredning av varm dryck. Ger dessutom hyfsat ljus.
  Har använt denna typ av värmare vid vintercamping i nordligaste Sverige. Funkar att ge värme oavsett hur kallt det blir. Ställer den i absiden på mitt Hilleberg Keron, eller i lånad tält-ark (typ som en tältliknande husvagn på medar som används vid längre skoterexpeditioner).
  OBSERVERA RISKEN FÖR ELDSVÅDA DOCK!
  Placera inte för nära tältduk, sovsäck eller annat brännbart.
  Är det inte allt gör kallt kan man köra på låg effekt och då räcker en tank mycket längre än den tid som anges i instruktionen. Den avser förbränning vid max-effekt.

 3. Tänkte köpa en sån där till garaget i nya huset för att kunna värma det eller delar av det vid behov. Berättigar inköpet lite i jämförelse med att köpa den som en ren försäkring.

 4. 2 år senare kostar den 799.
  Hade jag köpt den då du skrev det hade jag sparat 200kr 🙂

 5. Har inhandlat en sådan också. Men som du skriver så funderar jag också på hur länge veken räcker. Hur många extra kan man behöva? De är ju rätt unika så frågan är om man får tag i den modellen av veke på fler ställen än Jula? Nu kostar de föresten 99:-/st.
  En annan sak är fotogenen. Hur mycket ska man bunkra upp och hur länge går den att lagra? Jag ser i instruktionen att de tar upp ämnet för det är tydligen viktigt att ha bra fotogen för att brännaren ska fungera okej. Den ska vara klar som vatten för att vara användbar. Det står också att fotogen bryts ned med tiden. Om det blir en stor kris tar nog fotogen slut rätt snabbt i butikerna är jag rädd för. Lokala kriser är sällan problem med tillgång men rikskriser kan vålla problem.

  1. Angående veken så har jag inte bytt den ännu. Då har jag använt upp ca 4-5 tankar. Det jag kan säga är att den har blivit lite bränd/förkolnad i den övre delen av kransen men det funderar fortfarande bra. Så hur många vekar man behöver hänger ihop med den andra frågan om hur mycket fotogen man ska bunkra, vilket i sin tur leder till frågan hur länge man planerar att klara sig.
   Min gissning är att veken klarar 8-10 tankar. Det är alltså ungefär lika många dunkar fotogen och gissningsvis lika många dagar. Dock skulle jag personligen alltid ha minst en extra veke i fall något går fel.
   Att långsiktigt använda fotogenvärmaren för uppvärmning är väldigt dyrt utan ska nog ses som en kortsiktig lösning på uppvärmningsproblematiken.

 6. Jag har gått med i Jula klubb nu just på grund av priset. istället för 799 kan man köpa den för 499. Bra tycker jag.
  Jag har en fråga till er som äger en sådan:
  Kan man laga mat på den? Blir den så varm att man kan tex koka ris eller pasta på?
  Är singel och bor på 42kvm och har i funderingar på att köpa värmaren men ha även gått i tankarna att köpa en liten fotogenspis för att laga mat på. Men om man kan laga mat på denna är det ett stort plus! 🙂

  1. Jag är tveksam till att den blir såpass varm att du kan koka upp vatten. Däremot blir den nog såpass varm att du kan värma något som inte måste koka.

   1. Aha.ok så tex värma ravioli eller annan burkmat funkar? 🙂

 7. Glömde skriva om veken förra gången…
  Veken är vanlugen en bomullsveke och den ska fördela/”förgasa” bränslet. Så länge som man inte låter tanken bli tom så kommer veken att räcka mycket länge. Låter man tanken bli tom kommer veken när det inte finns kvar bränsle i den, att förkolna och därigenom förbrukas.
  En skadad/bränd veke kommer att göra att kaminens maxeffekt minskar, ganska mycket faktiskt, och den kommer därför ge mindre värme.
  Se till att köpa på er minst 1 men gärna några stycken extravekar så kommer kaminen funka bra under mycket lång tid.
  Har själv en Toyosetkamin som är mer än 25 år gammal, och den funkar klockrent ännu. Har gjort en stadig plywoodlåda till den med invändig isolering/stötskydd för förvaring och transport. Har själv bytt veke 2ggr på alla dessa år…

  https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

 8. Klipper in en recension från Jula:
  Bra pris, ger bra värme, sörj för god ventilation.
  Fungerar bra, har haft den i tälttipi med bra ventilation. Luktar lite innan den blivit varm men sedan försumbart. Dock är lysfotogen dyrt så köpte en bomullsveke till en Etna Mk1 (samma mått) och kör på miljödiesel med gott resultat.
  Stor att transportera, lite pajasvarning på gängor för yttre skydd, satte muttrar bakom istället. Dra inte ringen med packning för hårt då det kan bli en glipa och bränslet läcker ut vid transport. Annars ”Bang for the buck”
  Är det någon som har provat miljödiesel som beskrivs ovan? Låter ju onekligen smidigt. I krisläge kan man ju säkert elda vanlig diesel också även om det säkert sotar rejält.

 9. Ett tips – just nu säljer Jula den för 499 kr istället för 799 kr. Jag slog själv till på en idag. Jag har testat den och den fungerade bra men handboken är som sagt urusel men det är dock inte så svårt att lista ut hur den fungerar.
  Jag provade att koka upp lite vatten (1-2 cm) i en kastrull och det fungerade men att koka pastavatten kan bli svårt tror jag. Tanken är att jag ska ha den som extra värme vid behov och inte använda den särskilt mycket annars. Jag ska förvara den svalt (5-15 grader). Frågan jag ställer mig nu är om jag ska hälla ur fotogenen innan jag förvarar den och om jag ska rengöra veken (tömma tanken och låta veken brinna tills den släcks)? Eller kan jag bara ställa undan den med fotogen i? Hur gör ni andra?
  https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

 10. Jag blev för nyfiken och provade därför att koka pasta på den och det fungerade faktiskt riktigt bra. Så länge man har på lock så kokar det bra. Men håll i så fall koll på kastrullen för om det kokar över så skvätter det ner där det glöder vilket gör att det flammar till samt att det brinner sämre ett tag därefter. Om det kokar över så mycket att elden slocknar gissar jag att det kan bli svårt att tända den igen.

 11. Jag har två Fuji, eftersom den första brände vekar på löpande band, (med de fotogen jag hade då?) både bomulls och de med inblandad glasfiber, fick jag till slut en ny som var konverterad för diesel (veken sitter högre)(el var det lägre?) av svenske importören.
  Den brände också upp vekar snabbt, iaf vid fotogeneldning. Att ligga i dieselångor kändes inte helsunt efter ett tag…
  Fotogen är tydligen ett samlingsnamn på vätskor som kan ha skiftande egenskaper. Så min erfarenhet är att det är ett vågspel att hitta fotogen som inte bränner vekar snabbt. Bäst till bäst pris var den man kunde tanka i lösvikt i en mack norr om stan, Danderyd? De har slutat sälja senast jag ringt och frågat. Sämst var flygfotogen som jag köpte på Bromma flygplats för 5 kr/l, vekarna brann rätt snabbt.
  5-litersdunkar på mack har jag nog provat ngn enstaka gång och har för mig funkade, men svindyrt!
  Jag har använt mina i stora tält när jag campat ca 1 mån+/säsong. Det blir en kostnad om man låter den stå på över natten och använder upp till ca en tank per dygn.
  På senare år har jag gått över till rödspritsbrännaren Heat Pal, den är mindre, ger mindre värme, och sotar igen efter ett par säsonger så att lågan blir ännu mindre.
  Men summa summarum så är det trevligt med värme vid de ibland kyliga svenska sommarkvällarna, så man kämpar på. ?

 12. Sent svar. Efter alfrida finns ingen lysfotogen vare sig i Rimbo norrtälje uppsala. Närmaste finns i barkarby 7 mil från Rimbo norrtälje
  Så bunkra eller doesl som gäller.

 13. Apropå veke i Julas värmare, det är en glasveke med bomull som ”sugdel”. Håller ”för evigt” och rengörs vid behov enkelt med att man helt enkelt låter värmaren gå tom, dvs brinna tills bränslet är slut. Alltså tvärtemot vad du skulle göra med en bomullsveke. Jag bränner Preems diesel i denna och det luktar verkligen inget. Som med alla värmare av denna typ så är det vid start som det kan lukta, innan de blivit varma och kommit upp i temperatur till fullständig förbränning, säg att det tar 2-3 min på Julas värmare. Snåla inte på inställningen, glödnätet ska vara rött. Varma hälsningar. OG

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑