Dualism-paradigm

Om du spelar schack mot dig själv är du alltid vinnare, pjäserna förlorar.

Bland det värsta jag vet är val eller dilemman där du måste välja ett av två eller fler alternativ. ”Pest eller kolera” brukar man ju säga. Om jag skulle svara på den frågan skulle jag antagligen svara ”Inget, jag väljer att vara frisk”. Får jag då en kommentar liknande ”men om du måste välja” går jag bara där ifrån.Jag tror inte på att få ett antal alternativ presenterade för att sedan tvingas välja ett av dom. Faktum är att jag förkastar hela tanken på att tvingas välja av förutbestämda alternativ.

Aldrig blir det så tydligt som i val-tider. Du som medborgare får en handfull partier att välja på. Välj. Välj! Gör din demokratiska skyldighet och välj – men bara från de alternativ vi presenterar.
I media-världen blir det kanske ännu tydligare. Är du för eller emot kärnkraft? För eller emot EU? Att försöka koka ner komplexa frågor till ”ja” eller ”nej” är inte bara svårt, det är korkat och oansvarigt. Om jag tycker att kärnkraft ska fasas ut på lång sikt, men inte förrän något bättre och effektivare kommit fram, är jag då för eller emot kärnkraft?
2309030

Fråga dig själv istället vem presenterar alternativen. Varför finns bara just de alternativen. Kan du helhjärtat ställa dig bakom ett av alternativen eller finns det något ännu bättre? Världen är inte svart eller vit. Den är inte ens en gråskala utan en regnbåge med alla färger. Att försöka beskriva alla färger med bara svart och vitt är dömt att misslyckas. Låt dig inte luras av att det bara verkar som om det finns ett sätt antal alternativ. Det finns alltid andra utvägar. Troligen är det just det alternativet som inte presenteras som kommer att vara dig mest till gagn.

Det verkar nästan vara förbjudet att tänka att vägen tillbaka kan vara bättre än höger eller vänster i en vägkorsning. Har alla beslut lett fram till ett val mellan två onda ting, då kanske det är bättre att backa tillbaka?

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑